Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      higiena

higiena

(9 wyników)
    • Czytałam twój list do pacjentów. Jest tam fragment dotyczący braku higieny u pacjentów. Zgadzam się, że pacjent ma być czysty. To nie podlega dyskusji, gdy pacjent jest sprawny, "na chodzie". Widzę i doceniam, że sprawy higieny są dla ciebie ważne. I nie bez powodu zapytuję własnie ciebie jak oceniasz dwie sytuacje. 1- Prywatna wizyta u stomatologa, nagły przypadek. Niestety to obcy gabinet, mój dr niedostępny. Siedzę na fotelu i powoli zamieram. Z reguły jestem asertywna i grze...
    • Mieszkam na zachodzie i mam aktualnie Polaka ktory mi cos remontuje. Mlody, elegancki chlopak, a nie myje sie, smierdzi potem, ma deodorant tylko na pokaz. Juz nie wytrzymuje, zwracalam mu uwage, pomaga ale tylko na kilka godzin, czy sa ludzie ktorzy nie czuja smrodu wlasnego potu? Wstydze sie przed moimi sasiadami.
    • Na poprawe? humoru.. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3323808.html
    • Prawie co trzeci pacjent jest brudny. Na moje pytanie jak często się kąpią odpowiadają,że często w każdą w sobotę. Mają brudną bieliznę ale wymalowane paznokcie.... Kiedy zdejmą skarpety mozna się przerazić brudem przyrośniętym do skóry...Na pytanie , jak często myją nogi ? Odpowiadają: codziennie... Może należałoby zainicjować jakąś ogólnonarodową akcję promującą higienę wśród naszego społeczeństwa? Współczuję podróżującym miejską komunikacją...szczególnie w piątek, bo w poniedziałek ...
    • Fakt - ogólnie higiena w naszym kraju leży. Niestety, dotyczy to również szpitali. Owszem, każdy człowiek (przynajmniej w naszej kulturze) powinien przede wszystkim sam dbać o swoją higieną, myć się, zmieniać bieliznę, itp. Jasne, że dotyczy to również szpitalnych pacjentów. Tylko, że jest mały niuans - są to przeważnie ludzie chorzy, z obniżonymi możliwościami samoobsługi, przebywający w nader niekomfortowych warunkach... W szpitalach [b]brakuje[/b]: przebieralni (albo chociaż parawa...
    • Tak się zastanawiam czy to tylko ja tak tam mam ...czy może tylko ja jestem czujna , jakiś czas temu musiałam zrobić badania krwi w Ośrodku Zdrowia i co zauważylam , pielęgniarka nie zmieniła rękawiczek , pobierala krew pacjentowi przedemną i później mnie , wtedy bylam jakoaś taka przybita choroba że nie zwróciłam jej uwagi , ale później pomyślałam że może tak raz jej się zapomniało , niedawno znowu miałam badanie krwi i co...?! Pielegniarka znowu nie zmienia rękawiczek , więc zw...
    • Niedawno u znajomej był lekarz z wizytą,bardzo miły , oddany itp.nie wiem ile wizyt miał wcześniej, nie wiem też ,ile ich było po wizycie u znajomej.W czym rzecz, otóż ani przed ,ani po zbadaniu pacjenta( b. dokładnym) nie umył rąk.Warunki ku temu były bardzo dobre. Mydło w płynie ,ręczniki jednorazowe,czystość w łazience. Niewyobrażalne,przynajmniej dla nas.
    • Szanowna Pani dr nauk med. Już samo podpisanie sie w ten sposób świadczy o tym ,iż skromnością Pani nie grzeszy. To jest niestety skaza tej kasty zawodowej, iż uważa się za "półbogów", oczekuje od poddanych pacjentów / najczęściej niewykształconych prostaków/ czołobicia i wbijania wzroku w ziemię. Droga Pani dr nauk med. idąc na medycynę i mając w rodzinie lekarzy / o czym Pani nie zapomniała wspomnieć/ WIEDZIAŁA Pani co to za zawód i jakie niesie niedogodności. Wie pani,że są r...
    • Chciałbym poruszyć sprawę kontroli higieny w gabinetach stomatologicznych. W czasie pobytu w jednym z gabinetów zauważyłem procedury pozbawione jakiejkolwiek podstawowej higieny w zabiegach, nie mówiąc o zachowaniu aseptyki. Pomimo wprowadzonych nakazów sterylizacji narzędzi podstawowych, używanie wszelkiego typu narzędzi pomocniczych jak np. wiertarki, jest pozbawione elementarnych gwarancji przenoszenia ...czegoś tam, co znajdzie się w ustach poszczególnych pacjentów. Uważam za...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się