Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      jasienica

jasienica

(6 wyników)
    • No właśnie wolicie Boże igrzysko czy właśnie wznowione książki Pawła Jasienicy? Ps.wiem,że książka Daviesa opisuje okres tysiąca lat, a Jasienica okres dynasti królewskich.
    • Jasienica(10)

Czy znacie jakieś polemiki albo dyskusje z Pawłem Jasienicą. Albo innych autorów którzy krytycznie odnoszą sie do tez Jasienicy. Nie chodzi mi o czepianie się ale o pobudzenie... ;-)
    • Jakiś czas temu media ogłosiły zakończenie procesu o prawa autorskie po zmarłym pisarzu i historyku. Miało to otworzyć drogę do powrotu książek Jasienicy do księgarń. Czy słyszeliście o jakichkolwiek ruchach wydawniczych mających przywrócić Jasienicę czytelnikowi? A może już coś z jego dorobku zostało na nowo wydane? Proszę, piszcie.
    • ja tak... na histę w lo nie wiedziałam, ze zmarł...
    • Witam wszystkich. Wstyd się przyznać, ale nie znam historii Polski. Udało mi się jakoś prześlizgnąć przez życie bez znajomości dat, nazwisk, walk i bitew. Teraz (w okolicach trzydziestki) chciałabym to nadrobić. Lepiej późno niż wcale. W związku z tym poszukuję książki lub podręcznika, z ktorej mogłabym się uczyc naszej historii. Musi być jednak to książka ciekawa, dla osoby dorosłej zawierająca skondensowaną wiedzę. Czy macie Państwo może jakieś propozycje? Byłabym wdzięczna za ...
    • jestem totalnym ignorantem jeśli chodzi o wiedzę historyczną i chciałabym "coś" z tym zrobić. polećcie proszę książki o historii Polski dla laika. od czego zacząć? Davis i "Boże igrzyska"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się