Gość: Xavier IP: *.rzeczpospolita.pl 09.01.07, 09:46 Czy znacie jakieś polemiki albo dyskusje z Pawłem Jasienicą. Albo innych autorów którzy krytycznie odnoszą sie do tez Jasienicy. Nie chodzi mi o czepianie się ale o pobudzenie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ddr Większość polemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:28 to niestety pachnące 1968 rokiem antysemickie obelgi zapoczątkowane przez towarzysza wiesława a dziś kontynuowane przez narodowców. nie znalazłem merytorycznej polemiki. natomiast jest parę opracowań opartych na nieco inny spojrzeniu oczywiście z panem normanem na czele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: Większość polemik IP: *.rzeczpospolita.pl 09.01.07, 12:09 A jakieś szczegóły? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Jasienica 09.01.07, 17:00 Z czasów moich studiów na UW (lata osiemdziesiąte) pamiętam, że środowisko historyków Jasienicę ignorowało. Na zajęciach nie należało przyznawać się do takich lektur, a już broń Boże uzywać Jasienicy jako argumentu w dyskusji. Sama tak kiedyś zrobiłam i w odpowiedzi usłyszałam: "Jasienica, proszę Pani, nie jest dla mnie autorytetem naukowym." Może należałoby pogrzebać w literaturze przedmiotu z czasów, kiedy jego książki ukazywały się pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Jasienica 09.01.07, 19:03 A ja w latach osiemdziesiątych uczęszczałam do klasy humanistycznej LO i nam wykładowca Jasienicę polecał... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Jasienica 09.01.07, 19:14 Ja też czytałam w liceum, ale "środowisko" traktowało jego ksiązki jak pozycje popularnonaukowe, które nie zasługiwały na poważną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dass Re: Jasienica IP: *.toya.net.pl 11.01.07, 02:07 Nie zasługiwały własnie dlatego że są to książki - jak to mówił mój historyk - okołonaukowe. A na poważnie, to faktem niezaprzeczalnym jest że prędzej są to eseje bo prace historyczne posiadają warsztat naukowy, a u Jasienicy tego nie ma. Pomimo tego ciekawie i mądrze napisane ale w dyskusji z historykami uniwersyteckimi odpada. Przerobiłem na własnej skórze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Jasienica 09.01.07, 17:31 Zdaje mi się, że z Jasienicą polemizował Cat-Mackiewicz. Mam w domu kilka książek Cata, ale raczej trudno byłoby mi teraz szukać w nich odniesień do Jasienicy. Łatwiej było mi wyguglać chociaz efekt kiepski, pół zdania, ale za to o awanturze. Tu: upr.lublin.pl/ksiazki.php3?ks=cmac może jednak warto pójść tym tropem? :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
mordaruda Re: Jasienica 10.01.07, 09:37 To co pisał Jasienica to eseje historyczne - gatunek literacki, a na polskich uniwersytetach historię traktuje się śmiertelnie naukowo. Trudno znaleźć poważną dyskisję, nie tylko z Jasienicą, ale też prof. Łojkiem. Mnie interesuje biografia Jasienicy, facet miał ciekawe życie, wartyo zakupić wspomnienia jego córki? A może jest biografia Jasienicy, o której nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: Jasienica IP: *.rzeczpospolita.pl 15.01.07, 15:05 Dziwne tylko że tak ciekawych autorów jak Jasienica czy Łojek omija się w dyskusjach. Akademicy oczywiście zawsze mają do czego się przyczepić ale przecież sama forma eseju powinna pobudzać do myślenia szerogie grono odbiorców. Odpowiedz Link Zgłoś