Dodaj do ulubionych

Problem z kręgosłupem

02.10.12, 21:43
Witam.Z góry przepraszam,jeśli źle umiejscowiłam wątek. Zacznę od tego,że mam skoliozę. Od ponad roku każdego miesiąca mniej więcej przez 10 dni strasznie boli mnie kręgosłup między łopatkami. Ból odczuwam TYLKO gdy siedzę (gdy stoję,leżę,nie odczuwam bólu). Rok temu byłam na prześwietleniu,okazało się,ze mam jedynie skoliozę. Miesiąc temu byłam u lekarza i znów pytałam o ten ból,ale za wiele nie powiedział. Jedynie,że może mieć to związek z menstruacją,dał mi broszurkę z ćwiczeniami,które robiłam,ale nie odczuwałam poprawy. Chwilowa ulga,potem znowu ten sam ból. Nie wiem,co to może być..może powinnam zmienić lekarza? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • iska149 Re: Problem z kręgosłupem 02.10.12, 21:49
      A moze jeszcze takie pytanie: poleciłby mi ktoś korektor postawy? Nie wiem jaki kupić. Czy to się opłaca?
      • marek.dudys Re: Problem z kręgosłupem 10.10.12, 10:08
        Nie wiem ile w tym poście reklamy korektorów postawy ale...Problem opisywany nie ustąpi bez zapewnienia sobie elastyczności mięśni wokółkręgosłupowych, bo każdy zastój, każdy ból i wywołana nim obrona mięśniowa będzie utrwalała niekorzystny schemat postawy lub/i ułożenia kręgów.Osobiście bardzo polecam ćwiczenia izometryczne, coraz popularniejszą jogę, oczywiście nie jakieś ekstremalne obwarzanki a raczej model domowych ćwiczeń wg."leniwych amerykanów". Jest masa stron z takimi ćwiczeniami, np.www.yogajournal.com- angielski trzeba znać ale..było się uczyć :) Poza tym książeczka "Joga dla kręgosłupa" po polsku i ćwiczenia w domu, bez krytycznych spojrzeń instruktorów.Ew. rowerek treningowy i ciężarki, chodzi o uruchomienie wszystkich możliwych grup mięśniowych, gorset może ale nie musi pomóc. allegro.pl/rower-treningowy-stacjonarny-i2684489763.html
        • gbugala Re: Problem z kręgosłupem 11.10.12, 12:34
          Dziękuję za odpowiedź :)
    • missya Re: Problem z kręgosłupem 11.10.12, 09:57
      Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: moje-ankiety.pl/respond-31422.html
    • dmo2 Re: Problem z kręgosłupem 14.10.12, 14:56
      Witam. Jeśli masz przewlekły ból kręgosłupa związany ze skoliozą to najprawdopodobniej jest to wynik zmęczenia stawów międzywyrostkowych, zbyt mocno napiętego mięśnia wielodzielnego, biodrowożebrowego lub najdłuższego grzbietu i najprawdopodobniej trzeba odbarczyć ci stawy kręgosłupa przez mobilizację kręgów i/lub ich manipulację oraz nakłucie mięśni igłą.
      Pod tym adresem znajdziesz pomoc:
      www.fizjoterapia-gabinet.pl
      • dmo2 Re: Problem z kręgosłupem 16.10.12, 21:38
        Gabinet Leczenia Bólu Kręgosłupa w Siedlcach
        www.fizjoterapia-gabinet.pl
    • katys5 Re: Problem z kręgosłupem 16.10.12, 19:04
      Mnie też jakiś czas temu ciągle bolał kręgosłup, ale bardziej w odcinku szyjnym i w okolicy łopatek, też chodziłam po lekarzach w końcu znalazłam urządzenie do masażu, kupiłam je w sklepie internetowym www.megamarket.com.pl/masazery-i-urzadzenia, na razie bóle ustąpiły
    • 8marek81 Re: Problem z kręgosłupem 19.10.12, 20:29
      Jeżeli nie przykładasz sie do ćwiczeń to kup sobie poduszkę do siedzenia tupozdrowie.pl/108-sensomotoryczna-poduszka-beret.html
    • hardaska Re: Problem z kręgosłupem 21.10.12, 21:33
      Ach ten kregoslup, poki nie zaboli, nie pamietamy o nim. Najlepiej byloby zawczasu wyrobic sobie dobre nawyki: trzymac sie prosto, prawidlowo siedziec stac. Choc nie zawsze latwo. Jezeli macie chwilke zapraszam do zajrzenia do artykulu o tym jak oszczedzac wlasny kregoslup.
      hardaska

zdrowiemodauroda.wordpress.com/2012/10/15/kregoslup-szanujmy-nasze-rusztowanie-mickael-kors-kolekcja-na-zime-szkocka-krata-plaidy-i-gole-plecy/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka