loara

(18 wyników)
  • Jeżeli chodzi o program Puma, to rozumiem i podzielam tę decyzję, natomiast kasację systemu Loara uważam wręcz za draństwo. Jak na polską "biedę", warunki i możliwości, to był to naprawdę dobry tego typu system, wręcz światowa czołówka. W Loarze również dostrzegałem spory potencjał eksportowy. Skoro sprzedajemy "Malaje" czy wozy inzynieryjne, to tym bardziej powinniśmy chętnych na Loary. Zwłaszcza w rzeczywistości popularyzowania się i rozwoju pocisków typu stand-off. Byleby tylko Loara...
  • A jakby tak dla Loary-R zastosowac pocisk naprowadzany na podczerwien (III+/IV generacji, ale nie te najnowsze jak AIM-9X bo wersja X kosztuje ok. 300-400 tys. USD, a starsza M nie wiecej niz 100 (www.globalsecurity.org). Mysle, ze w miare przystepna cene mialby tez R-73, ktory jest w wielu aspektach lepszy niz AIM-9M (ale sa wzgledy polityczne!) lub tez Python-IV (nie V!) Co o tym sadzicie? Ja jestem za...to moj pomysl wiec to tylko spekulacje - oczywiscie inspirowane zestawem H...
  • tak przynajmniej pisali w "Wyborczej" .Czy to początek wdrazania do sił OP tej drogiej i dosć kontrowersyjnej zabawki ?
  • Z dniem 3 kwietnia 2010r. jednoosobowa komisja w składzie ja i tylko ja - ustanawiam nagrodę dla najgorszego ministra obrony po '89r., czyli IIIRP - tzw. Pacyfkę! Nagroda będzie wykonana ze zardzewiałej stali ze złomowanego, posowieckiego sprzętu z demobilu - w formie metalowej statuetki przedstawiającej krasnala trzymającego symbol Pacyfy. Wykona ją zaprzyjażniony kowal z kieleckiej gminy, Franciszek Kowalski. Nominowani do tej zaszczytnej nagrody: 1. Zdzisław Podkański - ...
  • W telegazecie TV reżimowej można było przeczytać w sobotę informację, że jak tylko zakończą się pomyślnie wszelkie próby poligonowe Kraba i Loary-A MON oszacuje potrzeby i zamówi; miał to zapodać bodaj sam Szmajdziński. Prawda-li to, czy jedynie kiełbasa dla załogi HSW?
  • Witam.Nie wiem czy już było na forum o tym (jesli tak to wybaczcie) ale interesuje mnie jedna rzecz:Porównanie naszego PZA Loara do niemieckiego Geparda.Zestaw Niemiecki wszedł do służby jakoś na początku lat 70 tych, ma te same co Loara uzbrojenie (Oerlikon 35mm), w ogóle wygląda bardzo podobnie.Nie wiem jak jest z radarami i systemami namierzania, obserwacji.Gepard chyba był modernizowany i nie jest to już poziom lat 70tych (tak mi się wydaje - nie znam faktów).W związku z tym p...
  • Hej W ramach ćwiczeń ankonda doskonali się działanie zespołó LOARY. Strzelania próbne, niby najnowocześniejszy zestaw itd. Na zdjęciach wszędzi Loara A ponoć z zestawu WP zrezygnowało Moje pytanie Jak to naprawde jest? Ile tych zestawów jest w WP ? Czy będą jeszcze jakies ? Czy sa na nie zamówienie ?
  • Czy nie było błędem rozdwajanie na Loarę PZA i PZR.Czy nie warto było zbudowć czegoś na kształt Pancyra czy Tunguski?A może lepiej,że najpierw zbudowano wersję z działkami a dopiero później wersję z rakietami,których notabene!jescze niw wybrano(co znacznie przyspieszyło by cały program). Co sądzicie o najnowszym dziecku naszej zbrojeniówki?
  • Czy wiadomo co się dzieje z mniej sztanadarowymi porgramami uzbrojenia naszej armii niz zakupy i przejmowanie kolejnych złomów, takich jak 37 letnie Herculesy? Co z prototypową "Loarą"? Będzie zamawiana, sprzedawana? Co z Korweta Gawron? Co z transporterami opartymi na dawnym SKOT-cie - Rysiami, poza 1 w wersji med? Co z haubica Krab? Co z systemami minowania Kroton i Sum? Co z modernizacją BWP czyli Pumą? Co z systemem p.lot Poprad? Czy ktoś ma na ten temat wiedzę wieksza niz ja...
  • 26 kwiecień, poligon w Wędrzynie, prezentacja możliwości Rosomaka. Patrząc na poniższe zdjęcie można odnieść wrażenie, że nasza Army jest nasycona sprzętem, Loay bronią nieba .... www.wp.mil.pl/galeria/489/zdjecie_489_5979.jpg Całość materiału: www.wp.mil.pl/galeria_wiecej.php?lang=1&idgaleria=489 Ale propaganda propagandą, a niektórzy żołenierze muszą ćwiczyć bez spodni (leżący, snajper?) ;-) www.wp.mil.pl/galeria/489/zdjecie_489_5981.jpg A.L.
  • Trochę fotek z ostatniego Idex-u w Emiratach. Nasza reprezentacja: www.armyrecognition.com/moyen_orient/Emirats_arabe/IDEX_2003_Pictures_Gallery/IDEX_2005/pictures/Mobile_Radar_armyrecognition_idex_2005_01.jpg www.armyrecognition.com/moyen_orient/Emirats_arabe/IDEX_2003_Pictures_Gallery/IDEX_2005/pictures_4/Mobile_Radar_army_recognition_IDEX_2005_01.jpg Z ciekawszych pozycji (subiektywne ;-)): Falcon www.armyrecognition.com/moyen_orient/Emirats_arabe/IDEX_2003_Pictures_Galler...
  • wiadomosci.onet.pl/1400959,11,item.html Na pewno jest racja ze sprzęt nie został zamówiony ,ale czy doświadczenie w opracowaniu tego systemu jest naprawdę nic nie warte???Przecież opracowano kilka urządzeń które można używać w innych systemach.
  • Było ich juz w historii IIRP kilka a ich przebieg nie był najciekawszy (milczeniem może pomine na paoczątku to jak sie skończyły w większości;). Jako pierwszy proponuje poruszyc temat Loary, która chyba w końcu jednak wejdzie do uzbrojenia (ostatnia nTW donosiła że nie było jej na MSPO bo przechodziła kolejne próby). Pomijam rozważania nad sensem zestwów altyleryjskich p-lot (temat kontrowersyjny;), a chciałbym zwrócić uwagę na to że jak narazie zrobiłoo się bardzo cicho wokół raki...
  • WP 2010(9)

Proponuję "luźny" temat - jak będzie wyglądało wyposażenie naszej armi ok 2010 roku?. Zaczynając zabawę założyłem, iż nasza przyjaźń z Wielkim Bratem będzie się zacieśniać i znaczącym źródłem pozyskiwania sprzetu będą rezerwy US Army. Poniższe liczby zaproponowałem bez jakiejkolwiek głębszej analizy, więc proszę się za bardzo nie czepiać. WP'2010: Czołgi Leopard 2 - 200 (120 A4 / 80 A6) (zakładam, że jeszcze trochę A4 wyciągniemy od Niemców i zmodernizujemy cześć do wer A6) ...
  • Mamy sezon ogórkowy, więc jak w innym wątku rozmawiamy o przyszłości polskich sił powietrznych to może pogadamy o rozwoju opk. 1. Czy Loara będzie produkowana? Czy jest sens pakować środki w ten program? Co raz pojawiają się głosy, że nie jest ani nowoczesny, ani perspektywiczny. 1.1 Jeżeli tak, to czy skończy się na PZA, czy też bedzie produkowana również PZR. Jeżeli PZR to z jakimi rakietami (SAHV-3, VT-1 czy BAMSE) 2. Czy obrona wojsk lądowych spadnie na barki będacyc...
  • Ciekaw jestem Waszej opinii na temat "okrojenia" programu Gawron w związku z pozyskaniem fregat od Amerykanów.Zapraszam do wspólnej debaty.Oczywiście napisano co nieco o tym w Raport-wto,ale chciałby skierować dyskusję na nieco inne tory ,a nianowicie ewentualnej ilości korwet w przypadku nie posiadania amerykańskich fregat,terminów dostaw itp.
  • a konkretnie szybkość z jaką są realizowane jest doprawdy imponująca. Jak podała AFX dzisiaj przeprowadzono w Indiach test (udany) przeciwlotniczego pocisku Akash. Program błyskawica :-) Rozwój Akash'a czyli jak wiadomo pochodnej 2K12 Kub zainicjowano w 1983 roku.
  • Czy przeciwlotniczy zestaw rakietowy 9k33m2"osa-ak" i system rakietowy 2k12"kub" bedace na wyposazeniu naszego kochanego woja sa w stanie w warunkach bojowych zestrzelic dzisiejsze samoloty. Ja sie na tym nie znam a wyczytalem ze cos takiego posiadamy i jestem ciekaw czy w warunkach wojny (np ataku USA tak jak na Jugoslawie) jestesmy w stanie zestrzelic choc kilka F16.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się