Gość: nologo IP: *.chello.pl 07.12.06, 08:51 czy mozna gdzies w Warszawie dostac jeszcze taka twarda marmolade w bloku, ktora zachowuje ksztalt w trakcie pieczenia (chodzi o wypieki kruche nadziewane)? z gory dziekuje za odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: marmolada w bloku - Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:58 na wagę nie widziałam, ale bywa w wiaderkach , chyba 0,5 kg, nazwy ani firmy nie pamiętam. Kolezanka taką do pączków kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: marmolada w bloku - Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:00 wiaderko "plastikowe", napis "marmolada wieloowocowa", tak mi sie kojarzy, ale nie na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nologo Re: marmolada w bloku - Wawa IP: *.chello.pl 07.12.06, 10:33 bardzo dziękuję za trop :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Limba Re: marmolada w bloku - Wawa IP: *.mos.gov.pl 07.12.06, 10:35 Marmolada w bloku to już zamierzchła przeszłość, bo kto by ją chciał sprzedawać w tej postaci, gdy jest taka konkurencja innych produktów. Ale fakt ... bardzo mi ona smakowała - z wczesnego dzieciństwa pamiętam ją nie tylko z wypiekanych przez Mamę kruchych ciasteczek i pączków lecz także z kolonii, gdzie podawano kromki świeżego chleba z masłem i tą marmoladą ... bardzo to nam smakowało. A wracając do pytania; ja do kruchych ciastek i do pączków używam marmolady wieloowocowej [firmy niestety nie pamiętam]. Kupuję ją w Leclercu lub w innych marketach – ustawiona tam gdzie dżemy, konfitury, itp. – zwykle na najniższych półkach. Jest pakowana w okrągłe plastikowe pojemniki o pojemności – tak jak pamiętam - zbliżonej do 250 ml – przybliżona wysokość ok.6–7 cm, średnica wieczka ok.8–9 cm. Czasami też bywa w płaskich, okrągłych pojemnikach. Jest bardzo podobna do tej, która kiedyś była w blokach > tzn. "twarda". Jest ona bardzo tania, ale naprawdę smaczna. Używam także marmolady wieloowocowej sprzedawanej w słoikach – też nie rozpuszcza się w czasie pieczenia [smażenia] i nie wypływa tak jak dżem. Zwracam tylko uwagę czy w tej mieszance wieloowocowej nie ma porzeczek lub malin – teraz już to się nie zdarza, ale kiedyś taką kupiłam – a pestki tych owoców były niezbyt pożądanym dodatkiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nologo Re: marmolada w bloku - Wawa IP: *.chello.pl 07.12.06, 14:39 Dziękuję, Limbo, za wyczerpującą odpowiedź :) Pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś