Dodaj do ulubionych

czy ktos pamieta ?

IP: *.dsl.club-internet.fr 13.01.07, 20:16
czy ktos pamieta rolady, ktore kiedys mozna bylo kupic w cukierniach ?
biszkopt zawijany z kremem, a w srodku taki korek... no wlasnie, chodzi mi o
ten korek ciemnej barwy o bardzo dziwnym smaku. czy ktos wie z czego i jak
mozna ten korek przyrzadzic ?
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: czy ktos pamieta ? 13.01.07, 21:47
      jesli dobrze kojarze, to byla to twarda marmolada wieloowocowa(sic sic), ktora
      sie kroilo nozem, taka miala konsystencje. sprzedawana zreszta byla na wage
      • felinecaline Re: czy ktos pamieta ? 13.01.07, 22:52
        Podobno byla z burakow, uwielbialam ja jako dziecko i kupowalam sobie po
        kryjomu, bo byla "sakazana" w domu, jako robiona podobno z calych burakow ze
        skorami i najgorszej jakosci.
    • kowianeczka Re: czy ktos pamieta ? 14.01.07, 12:11
      ten korek to byla marmolada sliwkowa. fuj.
      k.
      • Gość: ania Re: Czy ktoś pamięta ? IP: *.leon.com.pl 14.01.07, 12:56
        To na pewno nie była marmolada, prędzej resztki ciast zlepione jakimś mazidłem.
        Z marmoladą też spotykałam, ale nie lubiłam, bo marmolada strasznie twarda
        była.
    • fettinia Re: czy ktos pamieta ? 14.01.07, 13:05
      ano ja tez pamietam te z marmolada-bardzo twarda.Jak bagatella juz napisala
      kupowalo sie ja na wage w kawalkach:)Ale pewnie co miasto to inaczej:)
      • Gość: gosc Re: czy ktos pamieta ? IP: *.dsl.club-internet.fr 14.01.07, 13:52
        marmolada tam pewnie tez byla, ale bylo jeszcze cos innego. resztki ciast z
        tygodnia ... cholera, w peerelu wszystko bylo mozliwe... konsystencja byla taka
        grudkowata. i chyba byl cynamon i moze jakies inne przyprawy ?
        wiem, ze tego korka prawie nikt nie lubil. ja w cukierni prosilam o cala
        rolade, zeby moc sobie zjesc wlasnie ten korek. paluchem ciach w rolade ! i
        jesssu, jak ja to lubilam :))) ciasto i krem oczywiscie zostawalo na talerzu...

• fettinia Re: czy ktos pamieta ? 14.01.07, 13:55
          tja no tak-wtedy wszystko bylo mozliwe:)))Moze to jakis rodzaj kruszonki z
          cynamonem w ciescie pieczony?:)
        • kicior99 Re: czy ktos pamieta ? 14.01.07, 18:08
          a ja pamietam podobna tylko w srodku byla jakas galaretka. Calkiem sensowna,
          nie powiem, najczesciej zielona.
    • Gość: karolka Re: czy ktos pamieta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:25
      hmmm, teraz też takie bywają, ale nie z marmoladą, a z paskiem galaretki ;)
      przypuszczam, że zrobionej ze zmniejszonej ilości wody, żeby gęstsza była i
      dłużej kształt trzymała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka