IP: 82.139.156.* 20.03.10, 14:32
Poszukuje przepisu na spód do mazurka, ale taki, ktory by rozpuszczałby sie w
ustach, tzn bardzo kruchy.z góry dziekuje.
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 przepis 20.03.10, 14:46
      Prosze bardzo:
      1 szklanka maki
      1/8 lyzeczki soli
      1/4 szklanki cukru
      12 dkg masla
      1 zoltko
      1-2 lyzki zimnej wody

      Zagniesc, wylozyc forme, piec 20 min w 180 st.
      Ta ilosc ciasta jest wystarczajaca na wylozenie 23cm tortownicy.
      Na prostokatna blaszke potrzeba 2 porcje.
    • Gość: gość Re: mazurek IP: *.chello.pl 20.03.10, 15:05
      Proszę bardzo.

      Mazurek staropolski królewski

      35 dkg masła
      12 dkg cukru pudru
      2 dkg drobniutko obranych i posiekanych migdałów
      skórka cytrynowa
      37 dkg mąki pszennej
      4 żółtka ugotowane przetarte przez sito
      2 surowe żółtka
      szczypta soli

      Do masła dodajemy cukier puder, migdały, skórkę cytrynową, mąkę,
      ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, sól, i zagniatamy. Ciasto
      chłodzimy około 1 godziny. 2/3 ciasta wałkujemy, przekładamy do
      formy, z 1/3 części ciasta wytaczamy wałeczki grubości ołówka,
      układamy na cieście kratkę. Mazurek smarujemy surowym żółtkiem.
      Pieczemy na jasno złoty kolor. Ozdabiamy wg uznania.

      • monaga Re: mazurek 24.03.10, 19:31
        Eee tam, gotowane jajka:-(
        Klasyk kruchego to oczywiście 30 dag mąki, 20 dag masła i 10 dag
        cukru. Bez jajek, ale jeżeli już to najwyżej 1 surowe. To wsio!
        Pozdrawiam!
        • jagoda85 Re: mazurek 24.03.10, 20:53

          Ale ciasto mazurkowe to nie jest zwykłe kruche ciasto. Do mazurka
          właśnie tylko gotowane przetarte żółtka, które powodują, że ciasto
          jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka