Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:23 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gryka1 Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.chello.pl 08.11.06, 22:36 Ja się jakoś swojej osobistej dorobiłam :9(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:46 z białego sera ...pychota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:51 A dokładnie to tak: 25 dkg twarogu 1/2 kg.mąki 1 cukier wanil. 1 łyżeczka pr.do piecz. 2 łyżki śmietany 1/2 margaryny 2 jajka Wyrabiamy ciacho,rozwałkować i wycinać kółka np.szklanką a potem jeszcze środek kieliszkiem i smażymy na tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: Jutro robie oponki....mniam 08.11.06, 23:16 Gość portalu: ewa napisał(a): > A dokładnie to tak: > 25 dkg twarogu > 1/2 kg.mąki > 1 cukier wanil. > 1 łyżeczka pr.do piecz. > 2 łyżki śmietany Smazysz je na oleju? Fajnie ,mam straszna ochote na nie.Jutro zrobie. > 1/2 margaryny > 2 jajka > > Wyrabiamy ciacho,rozwałkować i wycinać kółka np.szklanką a potem jeszcze środek > > kieliszkiem i smażymy na tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:00 Tak smaże na oleju.Właśnie skończyłam i zaraz siadamy do kawki. Acha ja daję podwójną porcje białego sera czyli 50 dkg. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam 09.11.06, 18:29 Maialina, to nie dla nas :( no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie, wymiekkam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:04 nimeska napisała: > Maialina, to nie dla nas :( > no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie, wymiekkam : nimeska ,a nie możesz tego twarogu po prostu kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam 10.11.06, 11:45 Gość portalu: ana napisał(a): > nimeska napisała: > > > Maialina, to nie dla nas :( > > no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie, > wymiekkam : > > > nimeska ,a nie możesz tego twarogu po prostu kupić? Ana, no po prostu nie moge choc nie wiem jak byb bardzo chiala a do Paryza nie pojade bo zadaleko ;) mieszkam w kraju gdzie jest tysiac piecset rodzajow sera tylko zapomnieli o takim bialym twarogowym chociaz zawsze zostaje mi kupienie "zwyklego" sera bialego - fromage a la faisselle i odwirowanie go przez kilka dni na pieluszcew sitku w lodowce :D z 1kg zostaje poznije az 250 gram !!!! sera lekko kwaskowatego ale bardzo twarogowego ze az kroic nozem mozna w plastry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:04 nimeska to użyj tego "zwykłego" sera białego.Też wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga1506 Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:11 czyli jak?? przepis ewy + j2334(tzn jajka i margaryna) i wtedy wychodzą oponki???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 10.11.06, 20:39 Gość portalu: ewa napisał(a): > nimeska to użyj tego "zwykłego" sera białego.Też wyjdą. nie wyjda bo ser jet taki plynny jak serek homogenizowany :D znaczy wyjdzie jak go odwiruje przez 3 dni i nawet sernik wychodzi ze wspomagaczem sernixem :D bieni jestesmy, my na obczyznie ;) ale zawsze coz za cos :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadarkaa Re: Jutro robie oponki....mniam 11.11.06, 03:09 Nic nie wyjdzie, bo francuski "biały ser" to po prostu lepiej odsączone zsiadłe mleko - nawet do normalnego jedzenia się to wg mnie nie nadaje. Twaróg przywożę z Polski, a w przypływie desperacji robię z "lait caille" (kupowane na regałach hallal). Zaś jak chcę serek ze szczypiorkiem czy inną rzodkiewką to kupuję ziarnisty "Cottage cheese" z Danona (jedyny jadalny jak dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Jutro robie oponki....mniam 10.11.06, 20:23 Oj znam ten ból.Ja kupuje pewien rodzaj jogurtu czy co tam to jest,podgrzewam w garnku z wodą,odcedzam i mam ser ale też niewiele jego jest bo z litra zostaje 250g. W smaku nawet przypomina polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiaa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:31 Ewa jeżeli dajesz 50 dkg sera-czyli rozumiem,że pozostałe składniki również x2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:44 Gość portalu: Rysiaa napisał(a): > Ewa jeżeli dajesz 50 dkg sera-czyli rozumiem,że pozostałe składniki również x > 2 Nie,daje tylko podwójną porcje sera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiaa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:48 oky-dzięki zrobię w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: Jutro robie oponki....mniam 12.11.06, 23:14 oponki sa rewelacyjne próbowałam i niestety przez nie przerwałam dietkę a miały być tylko dla rodziny- cóz łakomstwo zwyciężyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:03 Ach te diety....a wokoło tyle pyszności,prawda? Ciesze się że wam smakowały. Odpowiedz Link Zgłoś