Dodaj do ulubionych

Jutro robie oponki....mniam

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:23
Obserwuj wątek
    • maialina1 Re: Jutro robie oponki....mniam 08.11.06, 22:24
      Oponki?
      Z czego?
      • Gość: gryka1 Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.chello.pl 08.11.06, 22:36
        Ja się jakoś swojej osobistej dorobiłam :9((
        • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:46
          z białego sera ...pychota
          • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:51
            A dokładnie to tak:
            25 dkg twarogu
            1/2 kg.mąki
            1 cukier wanil.
            1 łyżeczka pr.do piecz.
            2 łyżki śmietany
            1/2 margaryny
            2 jajka

Wyrabiamy ciacho,rozwałkować i wycinać kółka np.szklanką a potem jeszcze środek
            kieliszkiem i smażymy na tłuszczu.
            • j2334 Re: Jutro robie oponki....mniam 08.11.06, 23:16
              Gość portalu: ewa napisał(a):

> A dokładnie to tak:
              > 25 dkg twarogu
              > 1/2 kg.mąki
              > 1 cukier wanil.
              > 1 łyżeczka pr.do piecz.
              > 2 łyżki śmietany

Smazysz je na oleju? Fajnie ,mam straszna ochote na nie.Jutro zrobie.
              > 1/2 margaryny
              > 2 jajka
              >
              > Wyrabiamy ciacho,rozwałkować i wycinać kółka np.szklanką a potem jeszcze
              środek
              >
              > kieliszkiem i smażymy na tłuszczu.
              • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 16:00
                Tak smaże na oleju.Właśnie skończyłam i zaraz siadamy do kawki.
                Acha ja daję podwójną porcje białego sera czyli 50 dkg.
      • nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam 09.11.06, 18:29
        Maialina, to nie dla nas :(
        no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie, wymiekkam :)
        • Gość: ana Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:04
          nimeska napisała:

> Maialina, to nie dla nas :(
          > no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie,
          wymiekkam :

nimeska ,a nie możesz tego twarogu po prostu kupić?
          • nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam 10.11.06, 11:45
            Gość portalu: ana napisał(a):

> nimeska napisała:
            >
            > > Maialina, to nie dla nas :(
            > > no chyba ze masz tyle cierpliwosci zeby twarog zrobic ;) bo ja nie,
            > wymiekkam :
            >
            >
            > nimeska ,a nie możesz tego twarogu po prostu kupić?

Ana, no po prostu nie moge choc nie wiem jak byb bardzo chiala a do Paryza nie
            pojade bo zadaleko ;)
            mieszkam w kraju gdzie jest tysiac piecset rodzajow sera tylko zapomnieli o
            takim bialym twarogowym

chociaz zawsze zostaje mi kupienie "zwyklego" sera bialego - fromage a la
            faisselle i odwirowanie go przez kilka dni na pieluszcew sitku w lodowce :D

z 1kg zostaje poznije az 250 gram !!!! sera lekko kwaskowatego ale bardzo
            twarogowego ze az kroic nozem mozna w plastry ;)
            • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:04
              nimeska to użyj tego "zwykłego" sera białego.Też wyjdą.
              • Gość: aga1506 Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:11
                czyli jak?? przepis ewy + j2334(tzn jajka i margaryna) i wtedy wychodzą
                oponki????
              • Gość: nimeska Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.w86-196.abo.wanadoo.fr 10.11.06, 20:39
                Gość portalu: ewa napisał(a):

> nimeska to użyj tego "zwykłego" sera białego.Też wyjdą.

nie wyjda bo ser jet taki plynny jak serek homogenizowany :D
                znaczy wyjdzie jak go odwiruje przez 3 dni i nawet sernik wychodzi ze
                wspomagaczem sernixem :D

bieni jestesmy, my na obczyznie ;)
                ale zawsze coz za cos :)

• kadarkaa Re: Jutro robie oponki....mniam 11.11.06, 03:09
                  Nic nie wyjdzie, bo francuski "biały ser" to po prostu lepiej odsączone zsiadłe
                  mleko - nawet do normalnego jedzenia się to wg mnie nie nadaje. Twaróg przywożę
                  z Polski, a w przypływie desperacji robię z "lait caille" (kupowane na regałach
                  hallal). Zaś jak chcę serek ze szczypiorkiem czy inną rzodkiewką to kupuję
                  ziarnisty "Cottage cheese" z Danona (jedyny jadalny jak dla mnie).
            • thorgalla Re: Jutro robie oponki....mniam 10.11.06, 20:23
              Oj znam ten ból.Ja kupuje pewien rodzaj jogurtu czy co tam to jest,podgrzewam w
              garnku z wodą,odcedzam i mam ser ale też niewiele jego jest bo z litra zostaje
              250g. W smaku nawet przypomina polski.
              • Gość: Rysiaa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:31
                Ewa jeżeli dajesz 50 dkg sera-czyli rozumiem,że pozostałe składniki również x2
                • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:44
                  Gość portalu: Rysiaa napisał(a):

> Ewa jeżeli dajesz 50 dkg sera-czyli rozumiem,że pozostałe składniki również x
                  > 2

Nie,daje tylko podwójną porcje sera.
                  • Gość: Rysiaa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:48
                    oky-dzięki zrobię w przyszłym tygodniu.
                    • roxy361 Re: Jutro robie oponki....mniam 12.11.06, 23:14
                      oponki sa rewelacyjne próbowałam i niestety przez nie przerwałam dietkę a miały
                      być tylko dla rodziny- cóz łakomstwo zwyciężyło.
                      • Gość: ewa Re: Jutro robie oponki....mniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:03
                        Ach te diety....a wokoło tyle pyszności,prawda?
                        Ciesze się że wam smakowały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka