basiak95 21.11.04, 06:34 Niech ktos mi pomoze!!!! Jak zrobic oponki,takie jak robily nasze babcie. Pyszne i kaloryczne.... Czekam na przepis!!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basia Re: jak sie robi oponki IP: *.info / *.info 21.11.04, 08:23 Moja teściowa robi z ciasta drożdżowego, bez jajek, ze zgliwiałym białym serem. Smaży toto jak pączki(z dziurką). Dobre to to nie jest. A oponki bo po wystygnięciu mają wygląd i konsystencję starych opon... Odpowiedz Link Zgłoś
jasika Re: jak sie robi oponki 21.11.04, 08:28 www.gotowanie.wkl.pl/przepis125.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: jak sie robi oponki IP: *.torun.mm.pl 21.11.04, 12:04 duzo piwa, duzo czekolady i pączków... i na brzuchu mam oponki jak się patrzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_23 Re: jak sie robi oponki 21.11.04, 13:43 Oponki według przepisu mojej mamy są naprawde bardzo smaczne 60dag maki 1/2 kg sera białego 3 jajka 1/2 szkl. cukru 2łyżeczki sody(lub proszku) 2łyżeczki octu zagnieść ciasto rozwałkować na ok 1cm i wycinać szklanką kółka a środek kileliszkiem smażyć na głebokim rozgrzanym oleju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: jak sie robi oponki IP: *.spm.pl / *.spm.pl 21.11.04, 18:07 a potem posypać cukrem pudrem j jeść Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt oponki twarogowe 21.11.04, 18:43 potwierdzam: są pyszne! moja babcia z kolei zawsze dodawała do ciasta drobno siekanej skórki pomarańczowej (albo startą skórkę z dokładnie wyszorowanej pomarańczy) opcja mojej mamy: sparzone i (niedbale) przesiekane rodzynki + kieliszek rumu (ten alkohol to tutaj takie 2 w 1: daje fajny aromat i zabezpiecza przed 'piciem' tłuszczu) spróbujcie - to dopiero coś Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: jak sie robi oponki 22.11.04, 02:16 Dizeki za przepisy! Wlasnie takie je pamietam, czasem z rodzynkami, czasem ze skorka pomaranczowa. I zawsze ich bylo za malo. Bo robi sie je w malych ilosciach, bo bardzo szybko sie starzeja. Chyba sobie usmaze! :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.rubel Re: jak sie robi oponki IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.04, 09:41 ja robię oponi klasycznie-na oko :)))Polecam dodawanie do ciasta kwaśnej, gęstej śmietany - sa w tedy bardziej miękkie i puszyste Odpowiedz Link Zgłoś