Forum Nauka i edukacja Matura Matematyka
ZMIEŃ
      oprocentowanie

oprocentowanie

(6 wyników)
    • MAm problem z poniższymi zadaniami. Czy ktos ma jakis pomysł? 1. Wykaż, że jeżeli między współczynnikami trójmianów x2 + px + q i x2 +mx + n zachodzi związek mp=2(p+q), to przynajmniej jedno z równań x2 + px +q = 0 i x2 + mx +n = 0 ma rozwiązanie. 2. Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)={(m-1)x+m dla x<1 i x2 + (m-2)x + 4-2m dla x>=1} przyjmuje tylko dodatnie wartości? 3. Wyznacz wszystkie wartości x, dla których nierówność (m2-1)x2 + 2(m-1)x +2 > 0...
    • 1) Za 3 lata matka będzie 3 razy starsza od córki. Ile lat ma każda z nich, jeżeli dwa lata temu córka była 4 razy młodsza od matki? 2)Obwód prostokąta wynosi 13dm. Długość jednego z boków jest o 2dm większa od podwojonej długości drugiego boku. Oblicz pole tego prostokąta w skali 2:1. 3)Na jaki procent klient wpłacił do banku 2400zł, jeśli po dwóch miesiącach otrzymał 48zł odsetek? 4)Pan Kowalski otrzymał kredyt w banku oprocentowany w wysokości 32% w stosunku rocznym. Po d...
    • Pan Kowalski włożył do banku na lokatę terminową 4 miesięczną kwotę 12 tysięcy zł. Oprocentowanie lokaty w stosunku rocznym wynosi 6%. Jaką kwotę wyjmie z banku Pan Kowalski po zakończeniu oszczędzania? (po 4 miesiącach) ??
    • Czy możecie pomóc mi rozwiązać kilka zadań z matematyki? Będę wdzięczna za pomoc... 1. Wykonaj obliczenia, a otrzymany wynik zaokrąglij do drugiego miejsca po przecinku. Następnie oblicz błąd bezwzględny i względny otrzymanego przybliżenia. I właśnie nie wiem jak mam obliczyć błąd bezwzględny i względny. 2. Maksymalna długość nart skoczka narciarskiego startującego w zawodach wynosi 149% jego wzrostu, przy czym otrzymany wynik zaokrągla się do 1mm. Jaką największą długość nart mog...
    • Pan Kowalski włożył do banku kwotę 22 tys. zł. na lokatę 4 miesięczną oprocentowaną 6% w stosunku rocznym. Jaką kwotę wyjmie z banku Pan Kowalski po zakończeniu okresu oszczędzania ? ( jedna trzecia roku ) --> okres oszczędzania. Błagam kogoś kto to umie o odpowiedz, jak najszybciej ... Pozdrawiam, NTFS
    • Witam, Czy ktos wie jak policzyc (zna algortym) czesc odsetkowa i/lub kapitalowa w ratach rownych. Moge policzysc rate takiego kredytu ale mnie interesuje dokladnie podzial na czesc kapitalowa i odsetkowa. Formula w Excel'u odpada - nie ote chodzi. Dzieki,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się