Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      praga

praga

(8 wyników)
    • dla kogoś kto nie wie czy wyjechać do Pragi, beletrystyka, super przewodnik, album, cokolwiek, ale to cokolwiek ma być rewelacyjne.
    • Był wątek o Barcelonie, był o Madrycie...ja chciałabym zapytać o Pragę czeską - znacie może jakieś książki (oprócz Szwejka :) ), w których tłem jest Praga? Może jakieś wspomnienia? Albo zbeletryzowany przewodnik? Kilka lat temu oglądałam w tv wywiad z Mariuszem Szczygłem, w którym obiecywał, że napisze książkę o Pradze,bo jest w niej zakochany. Szukam, googlam i nic. Napisał czy nie?
    • W sobotę rano dr KrisK zdecydował zrobić sobie Wolne. Decyzję ułatwiła pogoda za oknem: deszcz ze śniegiem, wiatr, ołowiane chmury parę metrów nad ziemią. Wymarzony dzień na lekturę jakiegoś poważnego dzieła, lekturę przerywaną pociąganiem ze szklaneczki, albo podrzucaniem drew do kominka. Co pewien czas należy zerknąć za okno, aby tym chętniej powrócić do czytelnictwa. Rachunki zapłacone, w domu ciepło, w karmniku nasypane ziarno, sumienie czyste - można czytać!!!! Ale co by t...
    • czy wiecie może które wydawnictwo i kiedy opublikuje polskie tłumaczenie tej poiwieści?
    • Festiwal "Literatura Na Peryferiach" Plac Szembeka 4A, klub Dziwny Świat Edwarda M., godz. 18.30. Wstęp wolny 22 stycznia (wtorek) GROCHÓW TO TAKI BROOKLYN Spotkanie z ANDRZEJEM STASIUKIEM, autorem rozgrywających się m.in. w Warszawie na Pradze Południe powieści i opowiadań: "Jak zostałem pisarzem", "Dziewięć", "Dukla", "Biały kruk" i "Fado". Laureat nagrody Nike z 2005 roku przez kilka lat mieszkał na południowopraskim Grochowie i uczył się w słynnym Społecznym Ośrodk...
    • Witam! Szukam powieści z akcją toczącą się w następujących miastach: Czeska Praga, Stare Miasto w Krakowie, Zakopane, Dublin. Z czasem akcji między latami 80 a nam współczesnymi. Prosze o pomoc.
    • przed wiekami pomieszkiwali alchemicy i złotnicy. Kombinacja gwarantująca, jak wiadomo, precjoza rzadkie i rzadkiej piękności. Jest na tej uliczce maleńka kamienica. Jakby nie do końca wypuszczona z objęć Matki Ziemi lub na powrót przez nią wchłaniana. Mieszkał w niej Franz Kafka. Alchemik słów zduszonych do kancelaryjnego szeptu i klejnotów rzucających cienie w kształcie obroży, pejcza, kontrasygnaty wyroku. To przed jego zadziwionym spojrzeniem wielosetletnie duchy chowały się ...
    • Wlasnie zauwazylam watek o Niziurskim. U mnie zaraz na drugim miejscu jest seria o panu Samochodziku. Chyba najczesciej czytalam'PS.i templariusze' ale nie moglam sie przekonac do chyba ostatniej czesci o UFO.Mimo to inne samochodziki sa boskie, trzymaja w napieciu i czyta sie je jednym tchem. Podobnie jak w przypadku ekranizacji Niziurskiego(SPONA) produkcje o PSamochodziku(bodajze polsko-czeskie)wypadly zalosnie.Macie swojego ulubionego Samochodzika Dla mnie PSamo.to byl taki s...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się