Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      republika

republika

(4 wyniki)
    • witam, mam prosbe... czy jest ktos w stanie polecic mi jakas ksiazke, ktorej akcja dzieje w Republice Weimarskiej. chodzi mi mi powiesci, w ktorych tle przewija sie sytuacja spoleczno-polityczna owczesnych Niemiec, do polowy lat 30tych powiedzmy. szczegolnie bylbym wdzieczny za podanie tytulow ktore dotyczylyby swiatka artystycznego Niemiec lat 20tych i 30tych. mam nadzieje ze przez te kilkadziesiat lat powstalo co najmniej kilka interesujacych mnie pozycji i ktos je przeczytal:)) dziek...
    • Na stronie reptar.republika.pl/hk/svjk.htm zamieściłem krzyżówkę z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" - może ktoś zechce się z nią zmierzyć. Krzyżówka pochodzi z archiwów, była publikowana parę lat temu w jednym z czasopism szaradziarskich. Później będzie jeszcze co najmniej jedna, ale muszę się jej doszukać.
    • To wspaniale, miec odwage powiedzec: nie chce aby ta nagroda byla kwiatkiem w butonierce Republiki Austriackiej. Wszystkie "polskie" Noble koniecznie musialy byc takim wlasnie kwaitkiem w butonierce - kwiatek zarobiony przez Milosza, przez Szymborska, nawet przez "nienasza" Marie Curie (koniecznie Sklodowska). Pamietam jak zadzwonika do mnie szczegolnie egzaltowana przyjaciolka krzyczac w sluchawke: Dostalismy Nobla z literatury!!!! MYSMY go dostali? - zapytalam chlodno. - Bo mysl...
    • Nie wciskajcie mi kitu, bo Łoziński baaardzo ładnie przełożył LOTR'a i nie mówcie że jakby zmienić takie, a takie nazwisko na polski wyszło by, to a to! Nie krytykuje Skibniewskiej, ale też nie chwalę. I mówcie sobie co chcecie, ale ja twierdze: ŁOZIŃSKI NAJLEPSZY!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się