Forum Kultura Książki Księga I-Ching
ZMIEŃ
      republika

republika

(22 wyniki)
    • praca?(5)

14 w pytaniu o pracę to dobrze czy nie?
    • O tej numerologicznej metodzie obliczeń heksagramów można poczytać na mojej stronie "IChing" pod adresem www.iching.republika.pl/prognozowanie.htm . Na próbę obliczyłam tą metodą heksagram narodzin niniejszego forum. 10.03.2006 godz.17.27. I ciekawostka. Ale po kolei. Górny trigram oblicza się sumując cyfry z dnia, miesiąca i roku, czyli daty kalendarzowej. Nie sprowadzamy sumy do jednej cyfry, jak w numerologii, lecz uzyskaną liczbę dzielimy przez 8 (ilość trigramów). Przewa...
    • Z forum Anahelli zaczerpnęłam kilka dat ważnych dla Polski, aby przełożyć je metodą Kwiatu Śliwy na heksagramy. Oto one: 1. Chrzest Polski wg daty podanej przez Rafała Prinke: 14.04.966 g.13.15 Otrzymujemy Jezioro na górze, Grom na dole, czyli 17. Pójście śladem. 4 linia zmienna: Pójście śladem tworzy powodzenie. Wytrwałość przynosi niepomyślny los. Szczere pójście własną drogą przynosi jasność umysłu. Jakżeby to mogło być ujmą? Po Przemianie: 3. Początkowe Trudności. 2. Ogłosze...
    • Jest dostępna pod adresem republika.pl/iching2006/flash.htm Ponieważ to duży plik - ponad 1 Mb danych - proszę poczekać 3-5 minut na załadowanie (na modemie 56 kb/s)
    • To interpretacja heksagramu dla Morii3. Daję ją tu przykładowo, aby pokazać pewną metodę analizy, która przychodzi w stanie medytacji i chyba warta jest pokazania. Dodam, że nie robię takich interpretacji gratisowo, ani na kopy, z braku czasu. Z Morią mamy pewne układy i wiszę jej kilka dobrych piw w fajnej knajpce. :-) 31. Wpływ (Zaloty) 5 linia zmienna: Wpływ przejawia się w karku. Nie ma żalu. 62. Przewaga Małego. Od czego zacząć? Klasycznie, czyli w pierwszym heksagramie ...
    • Astronomiczna wiosna przyszła w tym roku 20 marca o godzinie 19.25. Policzyłam heksagram początku wg metody Kwiatu Śliwy, tak sobie z ciekawości. Wypada Wiatr i Piorun, czyli heks. 42. Powiększenie. Ponieważ górny trigram jest odchodzący, a dolny przychodzący, mamy "trzykrotny powiew", który za trzecim razem przynosi zmianę, zapewne pory roku w tym wypadku. Po nim wchodzi Grom, czyli wiosna. Wg feng shui Wiatr związany jest z kierunkiem pd-wsch. Grom ze wschodem. Ze wschodu nagle, ...
    • Witam Trochę mnie męczyło to ręczne wyliczanie reszt. Z drugiej strony przypomniałem sobie, czego mnie kiedyś uczyli w podstawówce. Wszystkich tych, którym się już znudziło przypominanie sobie tego, czego uczyli nas w podstawówce, zapraszam na stronę, na której można wyliczyć trygramy i linie zmienne w heksagramie wg metody Gałęzi Śliwy. Stronę znajdziecie pod tym adresem: www.astrolabium.pl/iching/galaz-sliwy/ Od razu zaznaczam, że jest to pierwsza wersja, która być może ...
    • jak sie to ma do odczytywania stanu zdrowia ?przyczyn choroby?
    • Przrzuciłam jak widzisz do osobnego wątku wynik innego zapisu w kalkulatorzez daty 26 .09.2004 z pełną Twoja odp. Czyli 19 na 24. > Jeśli chcesz przerzuć ten temat do osobnego wątku to pogadamy sobie. Masz > jakieś spostrzeżenia? > Dla kogoś znającego jedynie heksagramy trudno jest wniknąć w sprawę, nie mając > choćby jakiegoś drobnego punktu zaczepienia. Treśc obu heksgramów wklejam, bo będzie dogodniej ) oba w jakis spoósb pokazuj...
    • Dzisiaj, tj. 29.III.2006 roku miało miejsce zaćmienie słońca. Chyba nie widoczne gołym okiem, już choćby z racji zachmurzenia, ale rozpoczęło się nad Polską, Warszawą o godz. 11.54. Astrologicznie rzecz nazywając: był to nów Księżyca na 8 stopniu znaku Barana, blisko węzła księżycowego nazywanego Głową Smoka. Baran jest znakiem Ognia, mechanizmów obdarzonych silnikiem, żołnierzy, wojny, konfliktu. Obliczmy heksagram tego momentu. Górny trigram to 29+3+2006=2038:8=254 i 6 reszty...
    • Drobiazg, ale wart odnotowania. Zgubiłam telefon komórkowy we własnym mieszkaniu. Przejrzałam wszystkie miejsca, w których go zazwyczaj kładę oraz te, które były dość nieprawdopodobne, ale żeby nie zaniedbać - i nic. Rzucam zatem 3 monety, pytając gdzie jest zguba. Wypadł heksagram 17. Naśladowanie. Zaczęłam kombinować. Zguba na pewno jest w domu, bo o tym mówi treść orzeczenia głównego do 17. "Zajeżdża na odpoczynek"... hm... zajrzałam za i pod łóżko, koło, do szafki nocnej - ni...
    • Pod adresem jest wersja "odchudzona" ale funkcjonalna: geocities.com/ksarapuk/flash.htm geocities.com/ksarapuk/flash.html Miłej zabawy...
    • "Kilka słów o chińskiej alchemii" Edmund Baka. www.wudang.cis.com.pl/alchemia_28.html --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl
    • Pierwsze 5 lat jest absolutnie niezbędne, aby cokolwiek zrozumieć. Drugie 5 lat pozwala widziec rzeczy czysto i klarownie. Kolejne 5 lat pozwala rozumieć rzeczy w sposób intuicyjny, prosty i całościowy. Kolejne lata służą zrozumieniu siebie i wyzwalania się od ego.
    • to ograniczacie sie do jednego konkretnego zawczasu wybranego tlumaczenia, czy majac juz konkretny heksagram sprawdzacie wszystko, co na jego temat gdziekolwiek napisano?
    • Od kupienia ksiazki?
    • jaka jest interpretacja liczby 35? czy ktoś mi może pomóc?
    • Pewnego razu postanowilem zasiegnac rady...wszedzie radza zeby oczyscic umys..samemu nie bardzo wychodzi wiec uzylem Hemi Sync...po kilku minutach zadaje pytanie...rzucam monety...1 linia 2,3,4 trach..do pokoju wpada kumpel..Wybulo mnie to kompletnie z rytmu. Zaczalem sie zastanawiac czy powiniennem dokonczyc wrozenie, czy moze przelozyc na pozniej. No i czy dokonczac czy zaczynac od nowa...?? Co sadzicie? pozdrawiam
    • Zaczynamy, choć skromnie. Na wstępie zapraszam na moją stronę o I-Ching. Tam wszystko co potrzebne dla niewtajemniczonych. Wtajemniczonym posyłam uśmiech. --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.iching.republika.pl
    • W pewnym momencie otwiera się Oko. U jednych wcześniej, u innych później. Mnie Księga powitała jeszcze zanim ją w ogóle poznałam, może ze 2 miesiące przed przeczytaniem jej w wersji tłumaczenia Oskara Sobańskiego. Wizje towarzyszą mi od dziecka. Bywają okresy nasileń. Wtedy taki miałam. W nocy ukazał mi się dziwny stary człowiek. Miał na głowie cudaczny stary kapelusz. Ten kapelusz cały czas się zmieniał, na inny, równie stary. Na koniec odwrócił się ode mnie i wtedy zobaczyłam dł...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się