mir-i-am35 31.03.09, 21:23 Mam pytanie, jestem początkującą kucharką - jak zrobić aby rosół był klarony a nie mętny?pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: klarowny rosół 31.03.09, 21:26 Gotować powolutku, przez kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 21:43 powolutku i nie z byle czego. Kura gospodarska a nie kurczak,zaden indyk,korpus, tylko pręga,antrykot lub szponder wołowy.Najlepszy antrykot bo ma dużo mięsa,ale dla smaku i zdrowotności musi byc i łój i kość więc i pręga wołowa. Zalać zimna wodą i gotować a właściwie podgrzewać na granicy gotowania(pyrkotać). Z warzyw por,seler,pietruszka i marchew,dwa grzybki suszone,dwa listki kapusty włoskiej i cała cebula spalona na czarno.Ja kroję na plastry i opalam na sucho bez tłuszczu na starej patelni).Rano wstawić,wyłączyć i zjeść w porze obiadowej.Solic na końcu. Z przypraw listek i pieprz w kulkach. Wyjdzie zawsze klarowny i zawsze złoty. Ja nie szumuje mięsa,ale są i taczy co szum zbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: klarowny rosół 02.04.09, 18:12 Gość portalu: gość napisał(a): nie z byle czego. Kura gospodarska a nie kurczak,zaden indyk,korpus tylko pręga,antrykot lub szponder wołowy.Najlepszy antrykot itd. wspaniala odpowiedz, ja robie rosol wolowy albo drobiowy i kazdy wyjdzie wspaniale, kazdy wie co do niego dodac,pomalu gotowac to jest najwazniejsze, oczywiscie jak robie to z kurczaka to jest inny czas gotowania jak z wolowiny, a z tego antrykot to mozna zrobic cos wspanialego, jego nie uzywam do gotowania rosolu, Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: klarowny rosół 31.03.09, 21:36 zalac mieso zimna woda, dodac sol jak sie zagotuje dodac jarzyny i zmniejszyc ogien prawie do minimum, ma tylko lekko falowac, pod przykryciem gotowac okolo godziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 22:02 godzina to za mało na kartoflanką,a co dopiero na rosół Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: klarowny rosół 31.03.09, 23:28 jak sam drob to wystarczy - lubie mieszanke kurczaka i indyka a kartoflanke robie bezmiesna, po godzinie pozostanie papka Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: klarowny rosół 01.04.09, 14:57 Tak jak napisała gość jakość mięsa jest najważniejsza w rosole. Żadne korpusiki, skrzydełka, podroby indycze. Ja daję gicz wołową lub całą cielęca, pół kury wiejskiej. Z tym, że u mnie kolejność dodawania pozostałych składników jest trochę inna. Nauczyła mnie kiedyś tego stara gospodyni a sama dziś jestem już wiekowa. Najpierw zalewam mięso zimną wodą, doprowadzam do wrzenia a potem gotuję na b.małym ogniu 2 godziny [woda ma tylko mrugać]. Po tym czasie dodaję włoszczyznę, kapelusz prawdziwka, upaloną dobrze cebulę i całą główkę czosnku, nie rozdzielając jej. Znów się gotuje 1 godzinę. Po tej godzinie dodaję przyprawy: listek laurowy, zmiażdżone ziarna pieprzu i ziela angielskiego i znów gotujemy 1 godzinę. Solę dopiero pod koniec gotowania. Mięsa się nie szumuje, szumowiny zawierają dużo ściętego białka, które w czasie gotowania wraca z powrotem do rosołu [tzn.białko]. Rosół jest klarowny i ma piękny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: klarowny rosół 01.04.09, 15:00 Taki rosół można zostawić na całą noc na gorącej płycie [garnek tylko trzeba trochę przykryć pokrywką], a rano mamy wspaniały bulion. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: klarowny rosół 02.04.09, 12:24 im dłuzej gotujesz, tym więcej wartości odzywczych ma rosół :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa że tak spytam: dlaczego? 03.04.09, 19:37 vandikia napisała: > im dłuzej gotujesz, tym więcej wartości odzywczych ma rosół :) a te wszystkie witaminy nie są "zabijane" pod wpływem długotrwałego gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: klarowny rosół 03.04.09, 14:53 Mięso musi być świeże, nie mrożone. Trzeba je zalać zimną, broń boże gorącą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: klarowny rosół 04.04.09, 21:03 figgin1 napisała: > Mięso musi być świeże, nie mrożone. Trzeba je zalać zimną, broń boże gorącą wod > ą. Tu się z Tobą nie zgadzam. Zawsze gotuję rosół z zamrożonego mięsa. Przed gotowaniem nie rozmrażam. Wkładam mięso do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję sól, warzywa, przyprawy i stawiam na piec. Kiedy rosół zacznie się gotować, zmniejszam gaz do minimum i tak sobie mruga ze trzy godziny. Zawsze jest czysty i klarowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: klarowny rosół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 16:24 dlaczemu zalewać zimną i dlaczemu nie przykrywać? Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: klarowny rosół 03.04.09, 19:13 Jeśli chcesz mieć dobry smaczny rosół, to mięso zalewa się zimną wodą. W czasie podgrzewania białko z mięsa rozpuszcza się w wodzie, a samo mięso z rosołu jest nie za bardzo smaczne. Natomiast jeśli zależy nam na smacznym mięsie, to zalewając go gorącą wodą, zawarte w nim białko ścina sie i pozostaje w mięsie. Myślę, że nie przykrywa się garnka z rosołem, aby nie doprowadzać do wrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś