Dodaj do ulubionych

pytanie techniczne - tłustość rosołu

18.12.11, 14:33
zazwyczaj gotuje rosoł na wołowinie, rzadko na drobiu a bardzo rzadko mam ochote na golonkę i zostaje mi po niej rosół który też bardzo lubie.
Tylko kompletnie nie potrafie zrozumieć dlaczego rosół gotowany na tym synonimie tłustosci/cholesterolu/siedmiu plag egipskich jest ZAWSZE dużo mniej tłusty od tego na wołowinie czy drobiu.
Jak wystawie na zewnątrz i ochłodzę to na wierzchu pływa mi potem parę oczek niewielkich a nie warstwa tłuszczu jak przy wołowinie (pręga, szponder)
może ktoś mądry wytłumaczy?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 20:50
      nikt ? nic?
      czyli powoli przestaje wierzyć w domniemaną tłustość golonki :)
      • doral2 Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 20:54
        wywar z golonki to raczej nie rosół.
        ale to dobra baza do grochowej, fasolowej.
        tłustość wywaru z golonki zależy od tłustości samej golonki.
        • trypel Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 21:02
          sorry ale od jakis 3-4 pokoleń u mnie w rodzinie robi sie regularnie rosol z golonki i podaje z gotowanymi ziemniakami :)
          • Gość: qawa Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu IP: 212.160.148.* 19.12.11, 09:51
            w kazdje rodzinie sa jakies problemy
            nie ma sie czego wstydzic

ale wywar z golonki to nie rosol
            • trypel Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 19.12.11, 10:18
              nie wstydzę się.

nie rosół bo? tylko nie mów że wikipedia tak podaje bo Cie smiechem zabije
    • roseanne Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 20:56
      golonka to w duzej mierze tkanka laczna i skora, czesto ma mniej tluszczu niz boczek, zeberka
      • trypel Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 21:03
        czyli ta wyklinana skóra to nie sam tłuszcz?
        • roseanne Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 21:14
          ano nie
          • trypel Re: pytanie techniczne - tłustość rosołu 18.12.11, 21:18
            40 lat żyłem w niewiedzy :)
            wszyscy naokoło że to sam tłuszcz i dopiero doświadczalnie wyszło co innego :)

rosół w każdym razie zjedzony, golonka podpieczona i tez znikneła.

dzieki - lżej jakoś sie jadło, i bez wyrzutów
            • jacek1f a dodatkowo, czy nie jest tak, że 18.12.11, 21:37
              golonke jednak dodajesz do gorącego wywaru i zamykasz ją, by zachowała smaki iaromaty i nie oddawała ich wywarowi.
              A z wołowiny czy z czegokolwiek - prawdziwy rosół - dajesz mięsa na zimny płyn i dopiero zagotowujesz.?

Boróżnica jest podstawowa i kolosalna.
              • trypel Re: a dodatkowo, czy nie jest tak, że 19.12.11, 07:49
                przeczytaj to co wyżej napisałem :) w rodzinie gotuje się od zawsze rosół na golonce (czyli do zimnej wody), ja zacząłem na fali tęsknoty dopiero teraz :) stąd pytanie
        • kosmopolitesiorbut Re: Świnienie mają gruczołów potowych. 18.12.11, 21:43
          Co za tym idzie ich skóra nie przepuszcza dużych cząsteczek tłuszczu, więc do wywaru może się raptem przedostać tyle co styka się bezpośrednio z płynem na miejscach cięcia golonek. Odcinałeś kiedykolwiek skórę od słoniny na przykład? Spróbuj zrobić zastrzyk choćby marynaty przez świńską skórę (nawet samo wbicie igły wystarczy) a delikatną ptasią mającą jeszcze dziury po "piórzęcych" dudkach. Ma którędy tłuszcz spirzać do wywaru.
          • trypel Re: Świnienie mają gruczołów potowych. 19.12.11, 07:50
            dzieki!
            a jak wygląda porównanie z wołowiną? krowy się pocą? :)
            • simon_r Re: Świnienie mają gruczołów potowych. 19.12.11, 12:44
              krowę gotujesz bez skóry :)
            • kosmopolitesiorbut Re: Z rogacizny skóra jest ściągana...nt 19.12.11, 12:55
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka