Gość: pamana IP: *.dialog.net.pl 14.08.07, 15:53 Co i jak z salata rzymska? podzielcie sie przepisami. pzdr p. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: salata rzymska 14.08.07, 16:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25113446&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: salata rzymska 14.08.07, 18:36 Składniki: sałata rzymska 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki soku z cytryny 8 filecików anchois łyżka musztardy 5 dag startego parmezanu grzanki czosnkowe z bagietki 1/3 szklanki oliwy sos worcester sól Sposób przyrządzenia: Jajka gotować 2 min, wyjąć ze skorupki, zmiksować z 2 filecikami anchois, sokiem z cytryny, musztardą, łyżką parmezanu, kilkoma kroplami sosu worcester, czosnkiem i solą. Wlewając cienką strużką oliwę, miksować, aż sos zgęstnieje. Sałatę porwać na kawałki, wymieszać z pozostałymi filecikami oraz połową grzanek i parmezanu. Sałatkę polać sosem. Resztę grzanek i parmezanu podawać w osobnych miseczkach. Zrodlo: e-kobiety.pl/content/view/749/247/ z tym, ze podany tam boczek wydaje mi sie tym przyslowiowym zbednym gdrzybkiem w barszczu, wiec go wykasowalam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: salata rzymska 14.08.07, 21:45 groszek po francusku, czyli petit pois à la française (mam nadzieje, że nie zrobiłam błedu, mój francuski jest licealny tylko:-)): o,5 kg zielonego groszku, świeży albo mrożony, pusszkowy odpada 1 główka salaty, 5 małych cebul, najlepsze byłyby szalotki 2 łyzki masla, 2 łyżeczki cukru, sól, bulion na maśle zeszklic posiekana cebulę i pokrojoną dosyc drobno sałatę, dodać groszek, cukier i sól do smaku i razem dusić, podlewając bulionem, az groszek będzie gotowy Pomysł, zeby robic to danie z sałatą rzymska, jest zaczerpniety z "Feast" Nigelli Lawson. To jedno z moich ulubionych dań z groszkiem. A rzymska sałatę uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna mozna ja jeszcze 14.08.07, 22:07 przekroic wzdluz, wykroic glab. Grillowac na bardzo goracej patelni (srodek salaty powinien byc jeszcze twardawy, na zewnatrz powinna wyglac lekko zrumieniona). Natychmiast posypac gruboziarnista sola, a tuz przed podaniem skropic oliwa i ew. sokiem z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: salata rzymska 16.08.07, 12:41 sałatka z groszkiem i awokado Nigelli Potrzebne składniki : * groszek [ wymoczony w białym occie , mięcie , cukrze i oliwie ] * krucha sałata - tylko małe listki * cykoria * awokado * sól * świeża mięta Odsączyć groszek z zalewy , dodać wszystkie w/w składniki , awokado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: salata rzymska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 11:48 a co polecił kwiatek leona? Odpowiedz Link Zgłoś