Dodaj do ulubionych

schab w skarpetce

09.10.10, 20:21
Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. Wyszukiwarka milczy. Czy ktoś ma linka do tego przepisu.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • rudyocicat Re: schab w skarpetce 09.10.10, 20:27
      a zużyta ta skarpetka czy nie? bo jak zużyta to poszukaj: japońskie fetysze...:)
      • sueellen Re: schab w skarpetce 10.10.10, 19:12
        a zużyta ta skarpetka czy nie?

- uprana w Perwolu :P
    • absit Re: schab w skarpetce 09.10.10, 20:36
      glodomor_1 napisał:

> Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce.

A w męskiej nie można?
      Aaaaa....rozumiem....w miarę pachnąca ma być? :D
    • campus1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:07
      Witam. To nazywa się schab ala wędliny parmeńskie - to z forum wędliny domowe na czarnej oliwce. Podaje przepis:
      Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:
      Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon.Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć
      sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze.Włożyć do
      pojemniczka i wstawić na 5 (piec) dni do lodówki obracając mięso raz
      dziennie.Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki,kawałka rajstopy
      naciągnąć,zakręcić przełożyć ponownie (maja być 3-4 warstwy).Mocno osznurować
      jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np.w kuchni.Po 5 dniach
      włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie.Po tym czasie jest
      gotowy do spożycia.Wyschnie prawie o polowe,czas wysychania(produkcji) 17 dni
      ale się opłaca.Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,wysechł mocno ale i tak
      jest pyszny,kroi się cieniusieńkie plasterki.
      potrójna lub poczwórna warstwa podkolanówki(naciągniętej.Ja po prostu jak włożę
      mięso do podkolanówki upycham do końca naciągając stylon,zakręcam wielokrotnie
      na gorze i przekładam spowrotem i tak 3-4 razy.Przepraszam,ze nie bylo to zbyt
      jasno powiedziane.
      W I fazie ja trzymam w naczyniu z przykrywką z uwagi na czosnek (aby nie
      rozszedł sie po całej lodówce.W III nie,leży sobie sam w tej pończoszce.
      Mielona kolendra nadaje specyficzny smak,wlasnie suszonym wedlinom.Nie jest w
      ziarnkach jak spotyka sie w niejednej kielbasce.Ja tez nie przepadam za
      kolendra ale tutaj calosc mi b.smakuje.Podejrzewam,ze mozna zrobic jakas
      zamianke.
      • rudyocicat Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:36
        ee no to jest różnica pończoszka (zwana antygwałetem) a skarpetką damską:)
      • glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:53
        Dziękuję bardzo!
        Z tego co pamiętam to tutaj, na forum był ten właśnie przepis. Później może się i pojawił w innych miejscach. Niemniej dziękuję za przepis.
      • capferret A co z muchami? 09.10.10, 22:24
        Jest szansa, ze taka chocby jedna se siadzie i co wtedy?
      • glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 22:40
        Oto przepis Gargamela:
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,25202466,25207453,Re_SZYNKA_PARMENSKA.html
        • glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 22:41
          Dostałem właśnie linka na emilka :)
      • sueellen Re: schab w skarpetce 10.10.10, 19:16
        17 dni????
        Szynke serrano, która kupuję robi się 9-15 miesięcy!
    • anthonyb Re: schab w skarpetce 10.10.10, 13:01
      Zamiast w skarpetce mozna zwyczajnie scisle zawinac w papier do pieczenia i obwiazac mocno sznurkiem lub mocna nicia. Suszyc mozna w zwyczajnie w lodowce.
      Ja np. nie daje czosnku. Z przypraw uzywam suszone peperoncino, pieprz i rozmaryn.
      Tak samo mozna zrobic np. karkowke bez kosci.
      • mhr-cs Re: schab w skarpetce 11.10.10, 11:09
        anthonyb

mamy dwie mozliwosci
        albo ja nie zrozumialam
        czego watpie,
        abo ty nie wiesz o co chodzi?
        jezeli sie myle to przepraszam ,
        • anthonyb Re: schab w skarpetce 11.10.10, 14:29
          mhr-cs :-)

pisze o suszonym schabie "ala parmenska" jak tu jest nazywany
          zamiast owijac w nylonowa ponczoszke mozna owinac papierem do pieczenia i obwiazac mocna nicia, sznurkiem.
          zamiast obsuszac wedline (po etapie zasolenia), w przewiewnym miejscu jak stryszek czy piwniczka (takich nie posiadam),robie to w lodowce. temperatura stala, na plusie, przewiewnie .... muchy raczej sie nie dostana.
          po zasoleniu (3 dni w soli) "myje" schab w occie z dodatkiem rozgniecionego czosnku,lyzki soli,rozmarynu,pieprzu i peperoncino.
          pozniej obtaczam schab w suchej mieszance soli,pieprzu,peperoncino i rozmarynu i zawijam scisle w papier do pieczenia,obwiazuje nicia i wyrob wedruje do schniecia do lodowki.
          na jak dlugo? zalezy od wielkosci kawalka miesa. plus minus miesiac.
          Pomysl nie jest moj, ale wlasnie jestem w trakcie suszenia kawalka schabu. Jesli maz w koncu sformatuje mi komputer to pokaze wynik koncowy na GP.
          :-)
          • mhr-cs Re: schab w skarpetce 11.10.10, 19:09
            anthonyb

interesujace,nie znalam
            napewno wypruboje,
            dziekuje
    • glodomor_1 Re: Dziękuję 19.10.10, 11:03
      Dziękuję wszystkim, którzy wpisali tutaj swoje cenne i rzeczowe uwagi. Schab jest już w trakcie "produkcji" zobaczę co z niego wyjdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka