glodomor_1 09.10.10, 20:21 Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. Wyszukiwarka milczy. Czy ktoś ma linka do tego przepisu. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudyocicat Re: schab w skarpetce 09.10.10, 20:27 a zużyta ta skarpetka czy nie? bo jak zużyta to poszukaj: japońskie fetysze...:) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: schab w skarpetce 10.10.10, 19:12 a zużyta ta skarpetka czy nie? - uprana w Perwolu :P Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: schab w skarpetce 09.10.10, 20:36 glodomor_1 napisał: > Był kiedyś tutaj na forum przepis na schab robiony w damskiej skarpetce. A w męskiej nie można? Aaaaa....rozumiem....w miarę pachnąca ma być? :D Odpowiedz Link Zgłoś
campus1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:07 Witam. To nazywa się schab ala wędliny parmeńskie - to z forum wędliny domowe na czarnej oliwce. Podaje przepis: Schab suszony a'la wędliny parmeńskie: Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon.Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze.Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (piec) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie.Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki,kawałka rajstopy naciągnąć,zakręcić przełożyć ponownie (maja być 3-4 warstwy).Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np.w kuchni.Po 5 dniach włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie.Po tym czasie jest gotowy do spożycia.Wyschnie prawie o polowe,czas wysychania(produkcji) 17 dni ale się opłaca.Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni,wysechł mocno ale i tak jest pyszny,kroi się cieniusieńkie plasterki. potrójna lub poczwórna warstwa podkolanówki(naciągniętej.Ja po prostu jak włożę mięso do podkolanówki upycham do końca naciągając stylon,zakręcam wielokrotnie na gorze i przekładam spowrotem i tak 3-4 razy.Przepraszam,ze nie bylo to zbyt jasno powiedziane. W I fazie ja trzymam w naczyniu z przykrywką z uwagi na czosnek (aby nie rozszedł sie po całej lodówce.W III nie,leży sobie sam w tej pończoszce. Mielona kolendra nadaje specyficzny smak,wlasnie suszonym wedlinom.Nie jest w ziarnkach jak spotyka sie w niejednej kielbasce.Ja tez nie przepadam za kolendra ale tutaj calosc mi b.smakuje.Podejrzewam,ze mozna zrobic jakas zamianke. Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:36 ee no to jest różnica pończoszka (zwana antygwałetem) a skarpetką damską:) Odpowiedz Link Zgłoś
glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 21:53 Dziękuję bardzo! Z tego co pamiętam to tutaj, na forum był ten właśnie przepis. Później może się i pojawił w innych miejscach. Niemniej dziękuję za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
capferret A co z muchami? 09.10.10, 22:24 Jest szansa, ze taka chocby jedna se siadzie i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 22:40 Oto przepis Gargamela: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25202466,25207453,Re_SZYNKA_PARMENSKA.html Odpowiedz Link Zgłoś
glodomor_1 Re: schab w skarpetce 09.10.10, 22:41 Dostałem właśnie linka na emilka :) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: schab w skarpetce 10.10.10, 19:16 17 dni???? Szynke serrano, która kupuję robi się 9-15 miesięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: schab w skarpetce 10.10.10, 13:01 Zamiast w skarpetce mozna zwyczajnie scisle zawinac w papier do pieczenia i obwiazac mocno sznurkiem lub mocna nicia. Suszyc mozna w zwyczajnie w lodowce. Ja np. nie daje czosnku. Z przypraw uzywam suszone peperoncino, pieprz i rozmaryn. Tak samo mozna zrobic np. karkowke bez kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: schab w skarpetce 11.10.10, 11:09 anthonyb mamy dwie mozliwosci albo ja nie zrozumialam czego watpie, abo ty nie wiesz o co chodzi? jezeli sie myle to przepraszam , Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: schab w skarpetce 11.10.10, 14:29 mhr-cs :-) pisze o suszonym schabie "ala parmenska" jak tu jest nazywany zamiast owijac w nylonowa ponczoszke mozna owinac papierem do pieczenia i obwiazac mocna nicia, sznurkiem. zamiast obsuszac wedline (po etapie zasolenia), w przewiewnym miejscu jak stryszek czy piwniczka (takich nie posiadam),robie to w lodowce. temperatura stala, na plusie, przewiewnie .... muchy raczej sie nie dostana. po zasoleniu (3 dni w soli) "myje" schab w occie z dodatkiem rozgniecionego czosnku,lyzki soli,rozmarynu,pieprzu i peperoncino. pozniej obtaczam schab w suchej mieszance soli,pieprzu,peperoncino i rozmarynu i zawijam scisle w papier do pieczenia,obwiazuje nicia i wyrob wedruje do schniecia do lodowki. na jak dlugo? zalezy od wielkosci kawalka miesa. plus minus miesiac. Pomysl nie jest moj, ale wlasnie jestem w trakcie suszenia kawalka schabu. Jesli maz w koncu sformatuje mi komputer to pokaze wynik koncowy na GP. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: schab w skarpetce 11.10.10, 19:09 anthonyb interesujace,nie znalam napewno wypruboje, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
glodomor_1 Re: Dziękuję 19.10.10, 11:03 Dziękuję wszystkim, którzy wpisali tutaj swoje cenne i rzeczowe uwagi. Schab jest już w trakcie "produkcji" zobaczę co z niego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś