Forum Na emigracji BELGIA-POLSKA
ZMIEŃ
      siemiatycze

siemiatycze

(10 wyników)
    • www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040123/publicystyka/publicystyka_a_1.html Opowiesc jak opowiesc - prawdziwa chyba w wiekszosci. Reportaz. Swoja droga to ciekawe dlaczego takie miejscowosci jak Krasnik, Siemiatycze czy Gostynin sa tu w Be reprezentowane az tak mocno. Ma ktos jakis pomysl dlaczego? "Wyjazdy do Brukseli tworzą łańcuch, w którym na początku jest owa "baba", potem jej rodzina, dalsi krewni, sąsiedzi, znajomi sąsiadów... z tej samej wsi, potem z sąsiedniej i kolejne...
    • pozdrawiam wszystkich Siemiatyczan w Brukseli. piszcie co u was słychać i wogle odzywajcie się niech wiedzą jak nas tam dużo jest.....
    • Tak wiec, nie bedzie Leppera w europarlamencie ale ma przyjechac taki pan Masiel. Szukalam tej jego szkoly w ksiazce tel ale nie znalazlam, ktos cos slyszal : MASIEL Jan Tadeusz lat 41, przedsiębiorca Przedsiębiorca, znakomicie wykształcony, włada 5 językami obcymi. Od 20. roku życia sam zarabia na swoje utrzymanie. W 1987 r. uzyskał tytuł magistra psychologii na KUL, później były studia doktoranckie i podyplomowe studia psychologiczne na Uniwersytecie Katolickim w Louvain-la ...
    • Może ktoś coś słyszał na ten temat... Siemiatycze słyną z wyjazdów do Belgii. Każdorazowo przebywa tam kilka tysięcy osób z Powiatu Siemiatyckiego. Życie na obczyźnie nie jest łatwe. Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że Polska diaspora w Brukseli utrzymuje ze sobą bardzo kordialne stosunki. Serdeczne uściski dłoni podczas niedzielnych spotkań w kościele, wspieranie rodaków w trudnych chwilach to tylko jedna strona medalu. Druga jest ciemniejsza. Twarde zasady czarnego, wol...
    • Dzisiaj fajny program na BRT wlasnie puscili o trzech takich co nielegalnie przebywa w belgii i sprzata w Brukseli. Calkiem na poziomie... to znaczy nie zrobili im swini typu jakis montaz itp... ktos widzial? g.
    • he he z jednej strony 'ignorancja Blegow' z drugiej strony 'gupie Siematycze' czy 'ja z gettami nie mam nic wspolengo podlizuje sie Belgom'. A czy nie mozna np. respektowac Belgow nie tracac dumy ze swojego kraju/miejsca pochodzenia? Mysle ze nie ma sprzecznosci miedzy patriotyzmem/duma ze 'soich' a otwartoscia na inne nacje.
    • Zauważyłem, że większość Polaków w Brukseli to mieszkańcy województwa podlaskiego. Zsatanawiam się skąd to się bierze: czy jest to jakaś prawidłowość historyczna, więzy rodzinne, czy też w grę wchodzą jakieś inne kwestie. My Ślązacy zwykle migrujemy do Niemiec (ostatnio wielu z nas pracuje w Holandii), Górale to już tradycyjnie USA, czy ktoś może mi wyjaśnić skąd tylu Podlaszan w Brukseli? Pozdrawiam, barteks4 z Ixelles
    • en.wikipedia.org/wiki/Borgerhout no prosze a kolega "Palo i obok" sie chce integrowac z Belgami. To ja zapytam chetnie z tych 90 narodowosci ilu tam Belgow jest. No i domy w durnym jakie wypasione sa - o tu immo.spotter.be/nl/Deurne-Huis/Spot_1110566.htm Sedrecznosci PD
    • Prace Migracyjne Instytutu Studiow Spolecznych Uniwersytetu Warszawskiego: Aleksandra Grzymala Kazlowska www.iss.uw.edu.pl/osrodki/cmr/wpapers/pdf/041.pdf
    • Życie w Belgii nie należy do najłatwiejszych. Wielu Polaków wyjeżdża tam bez znajomości języka, kultury, zwyczajów. Po spędzonych tam latach i pracy "na czarno", niektórzy decydują się na założenie oficjalnej działalności gospodarczej. Jak wygląda więc rzeczywistość, jaki wpływ miała integracja z UE, czy nasi rodacy radzą sobie bez problemów? Belgia jest krajem atrakcyjnym do założenia w nim własnego przedsiębiorstwa - ze względu na przewidywalność sytuacji gospodarczej i stabilnoś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się