zosiapanek 05.02.10, 17:00 dlaczego pieni się olej w trakcie smażenia pączków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pies-li-kot Re: jak smażyć pączki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 17:37 Pączki smaży się na smalcu:) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: jak smażyć pączki 05.02.10, 17:46 Za niska temperatura, a pączki rzeczywiście smaży się na smalcu - lepsze są. Mnie się nieraz również pieni, jak pączek jest obsypany mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: jak smażyć pączki 05.02.10, 22:00 Najlepsze pączki smaży się w sklarowanym maśle. Stąd powiedzenie "mieć jak pączek w maśle". -- To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzia11 Re: jak smażyć pączki IP: *.rev.libertysurf.net 05.02.10, 21:46 Przed wlozeniem paczkow do smalcu/oleju nalezy je wczesniej wlozyc do wrzacej wody tzn. obgotowac z jednej i drugiej strony, wyjac lyzka cedzakowa i wlozyc od razu do smalcu/oleju. Sprawdzone - paczki wychodza pulchne i nie wpijaja tluszczu. Jak masz watpliwosci to zrob tak kilka sztuk i sie przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: jak smażyć pączki 11.02.10, 19:41 Wyjaśnij mi proszę technikę tego triku. Dwa pączki z ciekawości zanurzyłam w gotującej wodzie, nie chciały się utopić cały czas pływały po wierzchu. Sparzyły się ładnie, łyżką cedzakową wyjęłam je z tej wody i teraz co? Wytrzeć ręcznikiem papierowym? Moje były zbyt mokre i po włożeniu do garnka tłuszcz bardzo mocno pryskał. Co robisz żeby nie były tak mokre? Mimo wszystko sparzenie pączka w wodzie zdało egzamin, faktycznie był bardziej suchy niż te pieczone z reszty ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: jak smażyć pączki 12.02.10, 01:10 Moja mama po prostu kładzie je na sitku nad parujacą wodą, a potem od razu smaży. A ja dzisiaj właśnie wpadłam na pomysł, jak podobny efekt osiągnąć w wygodniejszy sposób: położyłam ulepione pączki na papier do pieczenia, przykryłam ciepłą wilgotną ściereczką i wsadziłam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 50 stopni, żeby się zarazem nawilżyly i 'dorosły'. Do niczego się specjalnie nie poprzyklejały, nie było na nich żadnej mąki, która mogłaby się w tłuszczu pienić, były doskonale wyrośnięte i wilgotne, ale nie mokre, więc nic nie pryskało. Będę tak zawsze robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 22:27 pieni się bo to olej,a nie mieszanina smalcu z olejem,samego smalcu albo klarowanego masła(tylko gdzie dostać teraz czyste,prawdziwe masło?). Szkoły są różne- albo sam smalec,albo 2:1 smalec z olejem(wagowo),albo samo masło-odszumowane czyli sklarowane. Pączek zawiera dużo wody,a także dużo dwutlenku węgla(on-ten pączek, rośnie w tłuszczowej kąpieli pod wpływem temperatury, bo podgrzane drożdże robią swoje)ulatniająca sie para wodna i dwutlenek węgla powodują powstawanie piany.Piana łatwiej powstaje w rozgrzanym lekkim oleju niż w rozgrzanym smalcu. Tu są wariacje na temat pączków: www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html By pączki piły ciut mniej tłuszczu należy do ciasta dodać spirytus lub wódkę.Jak to działa-mogę tylko domyślać się Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek masło klarowane? nie ma problemu 11.02.10, 20:58 Masło topione z Mlekovity jest dostępne w Auchan i w Carrefourze, pewnie w innych sieciówkach również. Cena ok. 25 zł. Na Allegro tez jest, tylko troszkę drożej: tutaj. Bardzo dobre, pachnie zwykłym masłem, nie tak orzechowo jak ghee. Do smażenia pączków na pewno się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: masło klarowane? nie ma problemu 11.02.10, 21:27 A ja uformowane pączki, bez podsypywania maką, położyłabym na papierze do pieczenia ciast, tym co się wykłada do brytwanny. Myślę,że pączki nie przywrą do papieru, bo jest zaimpregnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs zalezy od ciasta, dodajesz spirytus 06.02.10, 10:14 zosiapanek napisała: > dlaczego pieni się olej w trakcie smażenia pączków nadziewam od razu klade na sciereczke posypana maka, ktora pedzelkiem usuwam przed wlozeniem do oleju slonecznikowego bo tylko jego uzywam, nic przeciwko smalcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menta ooo ja tak samo robię IP: 213.155.191.* 11.02.10, 20:09 Smażę na oleju słonecznikowym, bo zapach smalcu w pączkach mi przeszkadza. Omiatam z mąki pędzelkiem i voila - nie pieni się. Odpowiedz Link Zgłoś