Forum Kuchnia Przepisy
ZMIEŃ
      sola

sola

(15 wyników)
    • Sola(4)

W kuchni francuskiej sole w wykwintnej wersji podaje sie tez krotko obgotowane / poché / w bulionie rybnym, czesto z dodatkiem bialego wytrawnego wina. Bywaja faszerowane i zwiniete w rulonik, podaja z roznymi dodatkami, np. jarzynami, grzybami, truflami, krewetkami, homarem, ostrygami i in. Do tego odpowiednie sosy. Warto tu przypomniec slynna recepte " sola à la Maria Walewska ", ktora podaje sie w towarzystwie langusty, trufli i in. Ale to dosyc pracochlonne, osobiscie wo...
    • Ryba to nie danie wegetarianksie. Wegetarianie nie zywia sie zwierzetami, a ryba jest zwierzakiem nie roslina
    • Robiłam z mintaja, wyszło genialnie. Następnym razem dodam zmielonych pistacji - ciekawe co wyjdzie...
    • pyszna! pyszna! trzeba tylko uważać z kostką, żeby sos nie był za słony! Polecam!
    • Znakomity felieton!! Niezwykła historia szparagów ich unikalna rola w rozwoju naszej cywilizacji.. Ani mi w głowie poprawianie takiego autorytetu jakim jest pan Lewin. Chciałbym jedynie dodać, że obok białych, zielonych i liliowych szparagów są jeszcze purpurowe... Uprawia się je w okolicy włoskiego miasta Albenga i o ile liliowe - jak słusznie pan Lewin zauważył - pochodza od szparagów białych o tyle tym purpurowym bliżej do zielonych. Pysznią się one purpurą tak intensywn...
    • Nie rozumiem - co w przepisie , znaczą 2/2 w poz piątej ? W zasadzie , swoją kapustę robimy podobnie . Nie dodajeny marchewki , a dodajemy dosyć dużo zmiażdżonego czosnku . Ukiszona kapusta pięknie pachnie - nie śmierdzi .
    • bardzo lubie takie troszke udziwnione masła z dodatkami. znacie jakies przepisy, a moze jest cos wartego uwagi na półkach sklepow?
    • pomysł ciekawy-chociaż spodziewałam się czegoś innego niż uzyskałam.Wyszła mi taka domowej roboty i trochę smaczniejsza maca(ponieważ nie wszyscy wiedzą co to maca-> pl.wikipedia.org/wiki/Maca ). Wg mnie trochę za słona-polecam mniejsze ilości soli. Ciasto trzeba cienko rozwałkować(inaczej z wierzchu jest spalona skorupa a w środku na wpół surowe) Bardzo dobrze smakowało np. z jogurtem i świeżym koperkiem, poza tym widziałam gdzieś przepis wg którego takie chlebki podawało się z kurcz...
    • Zupa jest pyszna, cudowny zapach, kolor i smak, niesamowite wrażenia smakowe :)))))))) Dlaczego Autorka tej niesamowitej zupy nie załączyła zdjęcia zupy i jej samej kucharki ? ;))))
    • dzięki -własnie przyszedłem z torbą ogórków--zapraszam za dwa dni to musi być dobre;-)
    • A gdzie proporcje?? :(
    • Właśnie godzine temu wróciłam z Czech gdzie jadłam przepyszne takie kółeczka cebulowe z ciasta piwnego. Wyglądały na smażone w oleju.... Jak się je robi? Czy ktoś mógłby podać mi przepis?...
    • słoność!!
    • pyszny sosik mniam mniam
    • hmmm wlasnie wyrzucilam pory do kosza :( sam beszamel pyszny ale z porami nie dal rady... nie wiem czy to ja cos zle zrobilam czy taki przepis, ale bylo niedobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się