klepsyddra 09.11.07, 08:39 bardzo lubie takie troszke udziwnione masła z dodatkami. znacie jakies przepisy, a moze jest cos wartego uwagi na półkach sklepow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greenvelvet Re: masło z ziołami 10.11.07, 16:08 Ja najbardziej lubię masło z czosnkiem i ziołami, bierzesz miękkie masło, ukręcasz je na puszystą masę, dodajesz świeżo sprasowany czosnek i świeżą bazylię, pietruszkę oraz sól, genialne do tostów i grilla, ale jak nie masz czasu to możesz np kupić takie gotowe z czosnkiem i zołami np. kerrygold. Inna opcja świetnego masełka znajduje się tutaj : kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,64685,,,,5408583,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
salomila Re: masło z ziołami 12.11.07, 02:20 OOO, to keryglodowe z ziołami jest super, strasznie mi smakuje, ja sama nie mam czasu na bawienie się w robienie udziwnianych masełek, więc korzystam z gotowców;) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: masło z ziołami 12.11.07, 11:32 w moźdizerzu tłukę ząbek czosnku z solą, do tego dodaję takei zioła jakie mam pod ręka: zielona pietruszka, bazylia, kolendra, koperek (kolendra i koperek same, bazylię czasem mieszam z pietruszką, a czasem daję samą bazylię lub samą pietruszkę), jak jak już to trochę utłukę dodaję masła. I dobre jset. Natomiast alergicznie nie lubię kupnych rzeczy z czosnekiem i świrzymi ziołami - zawsze mi to śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: masło z ziołami - przepisy 12.11.07, 21:55 Oto moje propozycje. 250 g masla + rozdrobnione skladniki: 1/ 150 g mielonych migdalow, sol. 2/ 150 g anchois / sardele /, pieprz. 3/ 80 g kawioru , sok z 1/2 cytryny. 4/ 20 g curry, 50 g szalotek podgotowanych w 1/2 szklance bialego wina, sol, pieprz. 5/ 125 g estragonu, sol, pieprz. 6/ 250 g foie gras, pieprz kajenski. 7/ 30 g musztardy, 1 ugotwane na twardo zoltko, sol, pieprz. 8/ 150 g mielonych orzechow, sol, pieprz. 9/ 80 g chrzanu, sol, pieprz. 10/ 150 g wedzonego lososia, sok z cytryny, pieprz. 11/ 100 g pomidorow bez skorki, sol, pieprz kajenski. 12/ 50 g trufli, 1 lyzka armaniaku lub innego, sol, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś