Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:36
Nie rozumiem - co w przepisie , znaczą 2/2 w poz piątej ?
W zasadzie , swoją kapustę robimy podobnie .
Nie dodajeny marchewki , a dodajemy dosyć dużo zmiażdżonego czosnku .
Ukiszona kapusta pięknie pachnie - nie śmierdzi .
Obserwuj wątek
      • marta.r.8.5 Re: Kapusta kiszona 11.09.08, 10:02
        uuu, to ja mam nadzieje ze mi wyjdzie to co ja zrobilam..

        zrobilam kiszona kapuste, tzn mam nadzieje ze se "dobrze" kisi poprostu pocielam
        drobno i posolilam "na oko" i wtarlam ta sola az bedzie slona i tak ciskalam az
        wylecial sok, ale nic nie dodawalam ani marchwi, ani czosnku (pierwszy raz
        slusze ze do kapusty tez mozna, to dobrze bo bardzo lubie smak czosnku w
        potrawach)ani kminku...

        Wrzucilam do miski szklanej (duzego polmiska) i przycisnelam talerzykiem i
        litrowym sloikiem z woda i nawet nie wyparzylam tej miski, ani nie ukladalam
        lisci kapusty na dnie...

        i mam pytania czy mi nic sie z ta kapusta nie stanie?
        • smutas13 Re: Kapusta kiszona 11.09.08, 16:11
          Nic Ci się z nią nie stanie, jeśli przełożysz ją do słoja lub garnka
          emaliowanego, mocno uciśniesz, zablokujesz talerzykiem i obciążysz.
          Nad taletzykiem powinien znajdować się sok z kapusty. W przeciwnym
          wypadku, kapusta będzie sucha lub zgnije. Jeśli soku jest mało,
          możesz zrobić solankę (zagotować wodę z solą) i zimną, uzupełnić sok.


          • marta.r.8.5 Re: Kapusta kiszona 19.09.08, 11:02
            dziekuje za pomoc :-)właśnie już nawet troche wykorzystałam kapusty, ale zapach
            ma "kwaśny/kiszony" ale smak niestety narazie tylko słony, ale i tak danie było
            smaczne bo dodałam do świerzej kaputy ii ugotowałam :-)
      • smutas13 Re: Kapusta kiszona 28.09.08, 11:56
        Gość portalu: Lody napisał(a):

        > no pieknie,dalem po 4 lyżki soli bo 5 wydawało mi sie za
        dużo....ehh
        > nie doczytałem...mam nadzieje że nie zostane pobity przez żone że
        > kapusta wyszła za słona

        ;)))
        W razie czego, dzwoń na niebieską linię ;)
        Właśnie, pozycja z solą w przepisie, jest rozbita na dwie linijki
        (niepotrzebnie) i wprowadza w błąd. :(
    • Gość: Adam Kapusta kiszona IP: *.vs.shawcable.net 04.04.09, 06:49
      Bardzo dobry przepis. Robie kolejny raz,
      z ta tylko roznica, ze po paru dniach w
      pokojowej temperaturze, przekladam kapuste
      z kamiennego duzego garnka do szklanych sloikow
      i wkladam do lodowki, bez pasteryzowania.
      W ten sposob zostaje w kapuscie wiecej cennych skladnikow.
      I o tych cennych skladnikach pare slow.
      Kiszona kapusta jest jednym z najlepszych zrodel
      korzystnej flory bakteryjnej (probiotics).
      Wiecej niz w najlpeszym jogurcie. Zawier tez fitocydy,
      ktore zwalczaja grozne wirusy i bakterie. No i oczywiscie
      zawiera kolosalne ilosci witaminy C i soli mineralnych.
      Ja do kiszenia kupuje kapuste i marchewke organiczna czyli
      nie pryskana i jak tylko ktos moze to niech taka uzywa.
      Pozdrawiam i zycze smacznej kapusty.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka