Dodaj do ulubionych

Chleb naan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 17:35
pomysł ciekawy-chociaż spodziewałam się czegoś innego niż uzyskałam.Wyszła mi taka domowej roboty i trochę smaczniejsza maca(ponieważ nie wszyscy wiedzą co to maca-> pl.wikipedia.org/wiki/Maca ).
Wg mnie trochę za słona-polecam mniejsze ilości soli.
Ciasto trzeba cienko rozwałkować(inaczej z wierzchu jest spalona skorupa a w środku na wpół surowe)
Bardzo dobrze smakowało np. z jogurtem i świeżym koperkiem, poza tym widziałam gdzieś przepis wg którego takie chlebki podawało się z kurczakiem na wierzchu-mogło by to być niezłe:)
Polecam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacki Chleb naan IP: *.chello.pl 15.09.10, 17:58
      dokladnie jajka do ciasta Naan sie nie daje ja make mieszam z jogurtem i nieco mniejsza porcja smietany do tego wlasnie drozdze sol i ciasto gotowe ... dobre nie powiem bo wlasnie co zrobilem owy chleb i jem go z raita na bazie jogurtu ze smietana z kardamonem pieprzem bialym i odrobina chilli jako przekaska mnie odpowiada :)
    • Gość: Iwona Chleb naan IP: *.static.as8844.net 29.10.10, 17:15
      Co za idiota podal ten przepis jako chlebek naan????? przede wszystkim maka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sol, yougurt, mleko, olej i cukier, nalezy odstawic do wyrosniecia, potem dodac czarnuszke, podzielic na kulki, rozciagnac je i w nagrzany piekarnik 180 na 10 minut, to tak w skrocie, bo troszke bardziej jest skomplikowany przepis.
      • ilonka45 Re: Chleb naan 01.11.10, 10:59
        Gość portalu: efferata napisał(a):

        > Po pierwsze: nie naan tylko NAN! No ale ze to drugie brzmi malo orientalnie...
        > Po drugie: ten przepis nie jest przepisem na nan. Przepis na nan jest znacznie
        > prostszy nizby sie wydawalo.
        > A wiem to stad, ze mieszkam w East Londynie i jadam tez tutaj. Takie cos, to by
        > tutejsi Hindusi wysmiali

        Nie masz racji, NAAN nie nan, bo to akurat znaczy babcia.
        Ten przepis nawet w 1/10 nie przypomina przepisu na chlebek NAAN, ktory wiekszosc Hindusow piecze codziennie swiezy, od "czystego" do z dodatkami takimi jak kolendra, czarnuszka lub nadzieniami.
    • Gość: Iwona Re: Chleb naan IP: *.static.as8844.net 17.05.12, 18:28
      Naan (Persian: نان‎, Hindi: नान, Urdu: نان, Punjabi: ਨਾਨ, Pashto: نان, Uyghur: نان‎, Kurdish: nan) is a leavened, oven-baked flatbread.[1] It is typical of and popular in West, Central and South Asia.[2][3][4] Influenced by the large influx of South Asian immigrants, naan has also become popular in other parts of the world, especially in Arab states of the Persian Gulf, Europe and North America

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka