Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      stara kamienica

stara kamienica

(13 wyniki)
    • Chciałabym poznać opinie forumowiczow, szczegolnie tych mieszkajacych w kamienicy na temat wad i zalet takiego rozwiązania. Wkrótce staniemy sie posiadaczami takowego (130m w centrum duzego miasta, ale przy drodze zamknietej dla ruchu kołowego) i tu mam dylemat. Bo z jedej strony kusi ...oj kusi zwłaszcza przy obecych 50m w blokowisku, a z drugiej strony mam wątpliwości: czy wydolimy finansowo i czy maluchowi nie zrobimy krzywdy (centrum miasta wiec zero placow zabaw, piskownic, hustawek-nic...
    • Mieszkam w starej kamienicy wybudowanej w 1938 roku z cegły. Jest to kamienica szczytowa, wiec nie ogrzewana z jednej strony przez inny budynek. Nasza wsólnota szykuje sie do remontu elewacji i zastanawiamy sie czy ocieplać bydynek czy nie. Wiem że jesli zrobimy ocieplenie to dostaniemy jakąś zniżę przy modernizacji c.o. ale słyszłem ze takie ocieplenie moze być szkodliwe dla murów (wilgoć, glony, grzyby itp.) proszę o pomoc, może ktoś juz to zrobił i teraz ma problem lub wręcz p...
    • witam posiadam mieszkanie w starej kamienicy (warszawa) i pojawił się przed nami - lokatorami nie lada problem - musimy dokonać remontu dachu. W związku z tym, że chcemy to zrobić omijając administrację (jesteśmy małą wspólnotą), a niestety nie mamy doświadczenia w tego typu pracach - mam prośbę /pytanie do forumowiczów - czy ktoś mógłby polecić solidną ekipę dekarską, czy też poradzić na co zrwacać uwagę przy wyborze fachowca??? Z góry dziękuję za pomoc K.
    • Jakie ogrzewanie centralne najlepiej zrobić w starej kamienicy? Na razie są piece(5 - 1 w każdym pokoju+kuchnia).Mieszkanie na 1 pietrze,środkowe,84m2,okna stare drewniane,gaz jest....doradzcie
    • Witam, Chciałbym dokonać następujących zmian podczas remontu: - powiększyć okno balkonowe, tak żeby zaczynało się na wysokości podłogi (co wiąże się z wyburzeniem ściany od podłogi do parapetu (dł 1,5 m wys. 80cm) - zagospodarować część dachu (na taras) znajdującą się przy jednym z okien - o powierzchni ok 3x3 metry (co wiąże się z budową ogrodzenia, zerwaniem warstwy papy, uszczelnieniem, położeniem płytek oraz również wybiciem kawałka ściany, tak żeby z okna zrobić drzwi na taras) ...
    • Cześć! Może tutaj, ktoś będzie chciał mi pomóc. Mam małe mieszkanko (35,5 m2) położone na pierwszym piętrze w dwupiętrowej kamienicy. Pierwotnie mieszkanie (35,5 m2, jeden pokój, kuchnia, łazienka i WC) było ogrzewane piecem kaflowym. Poprzedni właściciel zbudował kominek i rozporowadził po całym mieszkaniu (pod podwieszanym sufitem) przewody, które rozprowadzają ciepło do poszczególnych pomieszczeń. Jest tylko jeden problem - moim zdanie, w mieszkaniu nie jest zbyt ciepło. Jaka...
    • Witam, przymierzam sie do remontu starego mieszkania w przedwojennej kamienicy w centrum Warszawy. Czy mozecie polecic mi jakas ekipe, ktore solidnie i niedrogo (choc zdaje sobie sprawe, ze tanio to nie bedzie - mieszkanie ma ponad 100m2) zrobi mi remont? W zakres robot wchodzilaby m.in. wymiana calej instalacji eletrycznej, wymiana baterii w kuchni i lazience, wymiana wanny, zlewu i umywalki, polozenie glazury i terakoty w lazience oraz pomalowanie calosci. Prosze o pomoc - to ...
    • Jesli ktos remontował takowe lub jesli jest jakis forumowy ekspert bardzo prosze o odpowiedz ile moze kosztowac remont mieszkania 130 m, z grubszych rzeczy do zrobienia jest:instalacja c.o., cyklinowanie wszystkich podłóg (lub jesli okaze sie to zbyt drogie to kładzenie nowych), podwieszane sufity, lekka przerobka duzego pokoju (znaczy podzielenie na 2 mniejsze), oczywiscie glazura do łazienki, całe wyposazenie kuchni i łazienki, kominek w salonie do obudowania i rozbiórka starych pieców. Do ...
    • Witam. Przygotowuje się do wielkiego super gruntownego remontu mieszkania w starej kamienicy i mam problem - co zrobić ze starymi żeliwnymi grzejnikami. W całym pionie jek podejrzewam wszyscy mają żeliwne i jeszcze długo mieć będą. Ja chciałbym je wymienić bo piękne nie są a obudowywanie ich jest bez sensu - koszt przewyższy cene nowych grzejników a i efektywność ogrzewania sie zmniejszy.Także szukam i szukam informacji na necie na jakie moge swoje wymienić i znaleźć nie moge j...
    • W gazetach pełno jest takich porad wnetrzarskich: w miejscu salonu zrobic kuchnie, łazienkę przenieść do sypialni itd.... Moge kupic fajne mieszkanie w starej kamienicy, problem jednak w tym, ze nie ma tam łazienki, tylko, powiedzmy, namiastka... i w miejscu, gdzie ida piony i jest owa namiastka łazienki z kibelkiem, nijak nie da sie wcisnąc porzadnej łazienki z wanną. Myslicie, ze byloby mozliwe wydzielenie łazienki (bez wc, tylko na wanne, umywalke i pralke) z przedpokoju, w mie...
    • Posiadam dom ze szlaki z roku 1956r. .Proszę o radę czym mam go ocieplić ,styropianem czy wełną . Oczywiście w taki sposób ,zeby wilgoci nie było. Z góry dziękuje za odpowiedź.
    • mamy problem z wilgocią w podpiwniczeniach w starym domu. nie ma izolacji, grube mury chłoną wilgoć. teraz mąz zbija tynki i nie wiemy jak dobrze zrobić nowe żeby nie odpadały. jak od wewnątrz poradzić sobie z tym problemem? dziekuje z góry za dobre rozwiązania
    • Mieszkam w starej kamienicy, na podłodze jest w całym mieszkaniu parkiet niecyklinowany i nienaprawiany od niepamiętnych czasów. Parkiet sam w sobie wygląda zupełnie nieźle ale w niektórych miejscach są duże szpary między klepkami. Najgorsze jest jednak skrzypienie. Skrzypi prawie wszędzie, w jednych miejscach minimalnie, w innych bardzo. Na tym forum wyczytałam, że w takiej sytauji dobrze byłoby go przełożyć. Ponieważ w tym roku mamy zamiar malować, myślimy przy okazji o przełoże...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się