Dodaj do ulubionych

szynkowar reloaded!

20.01.05, 14:00
pytałam o szynkowar jakies 2 tygodnie temu i od tego czasu eksperymentuję z
radością:)
na pierwszy rzut poszła łopatka z wędzonymi sliwkami -niezła
dziś wyjmuje cyc indyczy z marynaty: oliwa, odrobina czosnku, papryka słodka,
papryka ostra, grubo mielone chili, kieliszek porto, sól i trochę tajemniczego
"mix spices" zakupionego w Stambule
po pracy gonie do domu gotowac to cudo paprykowe-tak więc SZYNKOWAR mała,
brzydka rzecz z czasów komuny, a jakże cieszy:)
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Szynkowar?????????n/t 20.01.05, 14:01
      • invicta1 Re: Szynkowar?????????n/t 20.01.05, 14:11
        taka metalowa rura z otworem (mój produkcji jeszcze czechosłowackiej)z jednej
        strony, napycha się tam mięso, zatyka denkiem dociska sprężyną i do gara z
        wrzątkiem gotuje sie , studzi i wyciaga domowa wędlinę
        • dispell Re: O w mordeczkę... 20.01.05, 21:19
          ...w życiu nie widziałem. A człowiek jeździł na zawody do Pragi...Jest to
          jeszcze do dostania współcześnie???...)))
          • invicta1 Re: O w mordeczkę... 21.01.05, 09:03
            szukam, ale chyba nie ma juz tego w sprzedaży w dobie pełnych towaru (mniejsza
            o jakość) sklepów mięsnych, a chciałabym kupić sobie, bo ten mam stary i
            pozyczony-może gdzieś odnajdę-wskazana penetracja sklepów typu "1001 drobiazgów"
    • Gość: mnkra Re: szynkowar reloaded! IP: *.chello.pl 21.01.05, 09:11
      Mysel,ze teraz tcc hyba to jest nie do kupienia.Moja kolezanka przywiozla sobie
      takie ustrojstwo z Czechoslowacji wlasnie, podobnie jak Ty.Chcialam
      kupic ,szukalam wszedzie ale bezskutecznie. Poki co radze sobie z mini
      rekawem,w ktory wciskam mieso,czy boczek zamarynowany i gotuje. Zasada podobna
      jak w tym urzadzeniu
    • dispell Re: Wyczuwam 21.01.05, 10:09
      wszechświatowy a co najmniej środkowoeuropejski spisek ubojni i wytwórców
      kiełbas mający na celu całkowitą likwidację domowego rękodzieła...)))

• invicta1 jasny gwint! mogli się faktycznie zmówić! 21.01.05, 11:20
        szkoda, ze nie mozna tego w domu wyprodukowac:(
        a ten rękaw, to przepraszam jaki? folia czy metal?
        • Gość: mnkra Re: jasny gwint! mogli się faktycznie zmówić! IP: *.chello.pl 21.01.05, 14:03
          Kiedys bedac przejazdem przez Stary Sacz , robilam zakupy w prywatnym sklepie
          miesnym,sprzedajacym wyroby z wlasnej przetworni i tam na ladzie lezal taki
          kawalek, moze 1 metr takiego wlasnie rekawa,poprosoilam Pania,zeby mi sprzedala
          i ot tak dostalam go od niej.Jest to taki rekaw o srenicy moze 10 cm,z grubszej
          jasnej foli.Ta folia jest taka sztywna. W tym sklepie w tej folii sprzedaja
          salceson domowy.Nawiasem mowiac wyroby sa odlotowe. Ja marynuje wczesniej mieso
          lub boczek przez 2 dni i potem po prostu wpycham go w ten rekaw,Konce mocno
          wiaze nicia i gotuje w wodzie. Caly smak miesa pozostaje w srodku,potem robi
          sie pyszna galaretka.Zanim vcalkowicie wystygnie rozwiazuje konce i wyciagam
          zawartosc na talerz, Poniewaz ta folia jest grubsza to nie peka i mozna jej
          uzywac kilkakrotnie.Popytaj w takich sklepach wlasnie, mysle ze uda Ci sie
          nabyc takowa. Te rekawy, ktore sa w spzredazy ogolnej sa bardzo szerokie i z
          bardzo cienkiej foli.Ja czasem je uzywam do pieczenia w piekarniku,ale rzadko.
          • invicta1 dziękuję za podpowiedź 21.01.05, 14:11
            kiedyś bedę musiała oddać tenszynkowar i wtedy rękaw jak znalazł:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka