Gość: java981 IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 17:20 mam pytanie do doświadczonych szynkorobów, dotyczace I etapu peklowania jeszcze przed włozeniem do szynkowara: czy pokrojone mięso należy co jakiś czas przemieszać i czy powinno być czymś przykryte Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J Re: na oba pytania odpowiedź-tak:),n/txt IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 17:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: na oba pytania odpowiedź-tak:),n/txt IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 17:53 Dziuniu, czy to przykrycie ma byc superszczelne, czy uchylone? po nocach snią mi się beztlenowce... Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: na oba pytania odpowiedź-tak:),n/txt 18.08.05, 17:55 A z jakiego przepisu korzystasz?Stosujesz peklosól lub saletrę? Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Szynka Dziuni 18.08.05, 18:12 Oj Dziunia, trzeba podac link do galerii potraw, taka piekna jest ta szynka w Twoim i Szellli wykonaniu i tam zawarte sa bardzo dokladnie wszytkie rady, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27180306 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Szynka Dziuni IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 18:24 obejrzalam galerię no i teraz to już zgłupiałam kompletnie; planowałam zrobić szynkę wg przepisu jarka-ziel-pietr, czyli szynka pokrojona w kostkę i uzyć sól peklową Galeo. nie chcę czekac z mięsem do jutra a oczywiscie nie mam dużej igły i strzykawki. Te szyneczki w całości nadają się na miss foto Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Szynka Dziuni 18.08.05, 18:31 Zrob bez wstrzykiwania ,jak nie masz strzykawki w chwili obecnej a nastepna zrobic sposobem Dziuni. Moja pierwsza szynka z szynkowaru tez byla wykonana w/g przepisu zalaczonego przy zakupionym sprzecie moze tylko mniej rozowa w srodku nula ale smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Szynka Dziuni 18.08.05, 19:55 Gość portalu: java981 napisał(a): > obejrzalam galerię no i teraz to już zgłupiałam kompletnie; planowałam zrobić > szynkę wg przepisu jarka-ziel-pietr, czyli szynka pokrojona w kostkę i uzyć sól > > peklową Galeo. nie chcę czekac z mięsem do jutra a oczywiscie nie mam dużej > igły i strzykawki. Te szyneczki w całości nadają się na miss foto Jeśli chcesz zrobić wg przepisu Jarka to nie widzę żadnych przeszkód.Ale nie rozumiem co masz na myśli pisząc że nie chcesz czekać z mięsem do jutra.Przy stosowaniu peklosoli powinnaś trzymać mięso w roztworze przez 72 godziny,a najkrócej przez 24 godziny stosując peklowanie nastrzykowe.Krótszy czas może spowodować nierównomierne zapeklowanie się mięsa i późniejszy szarawy kolor gotowej wędliny.Także te szare miejsca nienasiąknięte peklosolą będą mniej trwałe,ponieważ peklosól konserwuje. Mówiąc wcześniej o przykrywaniu naczynia z peklującym się mięsem miałam na myśli to,że zapach mięsa rozchodzi się po całej lodówce i przechodzi do innych rzeczy tam trzymanych.Wystarczy po prostu kawałek folii alu lub przezroczystej na wierzchu naczynia.Jak chcesz możesz trzymać to nie przykryte niczym ale pod warunkiem że roztwór peklosoli zakrywa mięso. Jeśli chodzi o mieszanie mięsa to wystarczy zrobić to raz dziennie.Ja szynkę w całości też raz dziennie przewracam i już. A bakterie beztlenowe?Jakie masz na myśli?Obawiam się poza tym,że ciężko byłoby tak szczelnie zapakować pojemnik żeby cały tlen stamtąd się 'ulotnił'.I jeśli przestrzegasz ogólnych zasad higieny,a w to nie wątpię,to nie ma się czym przejmować :) Jeszcze trochę o bakteriach i parę innych ciekawych tematów nt wędlin domowych: wedlinydomowe.pl/articles.php?id=414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Szynka Dziuni IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 16:50 czekanie "do jutra" oznaczało odłożenie startu do chwili zakupu igły i strzykawki. Wczoraj mięso zapeklowałam normalnie, następny raz będę nastrzykiwać. dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
szellla Re: szynkowar-peklowanie 18.08.05, 18:22 ja niczym nie przykrywałam. Włożyłam mięso do małej miski (wysokiej raczej, a wąskiej), zalewa prawie całe mięso zakrywała, zatem przemieszałam parę razy zaledwie. Stało to w zalewie zaledwie 3 godziny. Potem całość (z zalewą) upchnąć w szynkowarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kojeczka Re: szynkowar-peklowanie 18.08.05, 22:17 a mi całą zalewa mięso "wciagnęło" to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxell Re: szynkowar-peklowanie IP: 85.219.150.* 21.08.05, 21:10 Witam. Czytam Was uważnie i widzę dwie szkoły: pierwsza - peklowanie mięsa w kawałkach w woreczku foliowym, w lodówce, i drugi peklowanie mokre w otwartym naczyniu. Oba sa dobre - ja optuje jednak za peklowaniem w otwartym naczyniu, no ale to już rzecz gustu. Nie musicie mięsa w kawałkach peklowac w solance, sposobem tzw. na mokro. Najlepiej sie upekluje sposobem stosowanym przy peklowaniu mięsa na kiełbasy - mięso w kawałkach 5-6 cm wymieszane dokładnie z mieszanką peklosoli (ewentualnie soli i saletry) i jesli ktoś chce, to przypraw. Tak przygotowane mięso (wymieszane b. dokładnie) wkłada sie do lodówki (temp. 4-6 st. C.), gdzie pekluje się 2-3 dni. Naczynia z mięsem przykrywamy lnianymi sciereczkami lub czymć podobnym. Prosze pamiętać, iż n i e w o l n o myć mięsa przed peklowaniem. Po prostu kupujemy je z pewnego źródła i oczywiście czyściutkie. Poddane procesowi pasteryzacji oczyści się z ewentualnych bakterii. Powodzenia. Zapraszam wszystkich na naszą stronkę www.wedlinydomowe.pl oraz wwww.wedlinydomowe.com Tutaj znajdziecie wszystko na ten temat i dużoooo więcej. :D Odpowiedz Link Zgłoś