IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 23:11
ma ochote na tarte choć nigdy jej nie robiłam ;) czy może być do niej ciasto francuskie?? ( gotowe oczywiście )
Obserwuj wątek
      • nchyb Re: tarta 18.08.12, 13:08
        a ja lubię i na tym i na tym, tyle, ze francuskie ciasto najczęściej mam albo w zamrażalniku, albo w sklepie 50m dalej więc najczęściej by było najszybciej - jest na francuskim :-)

        u nas najczęściej jest tarta z pomidorami i druga tarta z porami, do której naprzemiennie daję a to utartą cukinie, a to pieczarki, a teraz kurki...
        • kocia_noga Re: tarta 18.08.12, 20:21
          Jutro akurat robię tartę odwróconą z ciasta francuskiego z pomidorami lima, pomidorami suszonymi, ziołami i szalotką. Pychota. Można dawać farsz bardzo soczysty, bo ciasto jest na wierzchu, po upieczeniu się je odwraca.
    • para-buch Re: tarta 30.07.12, 12:07
      pasuje kupne i własnoręcznie robione francuskie, ale rzeczywiście świetnie sprawdza się kruche. Powodzenia. Tarta u nas - w każdej postaci:)
    • Gość: miu Re: tarta IP: *.fbx.proxad.net 30.07.12, 18:41
      Tak, powinno byc ciasto francuskie, tak sie robi w ojczyznie tart - to oryginalna wersja wszystkich tart. Kupne kupne jest jak najbardziej OK, choc sa lepsze i gorsze.

      Jednak oczywiscie jak widzisz w powyzszych postach mozesz zmienic przepis wg swoich upodoban i uzyc innego.

      Gdy pieczesz tarte na ciescie francuskim najpierw wlaczasz piekarnik do nagrzania, potem przygotowuj forme i ciasto. Jesli piekarnik nie jest jeszcze nagrzany, lepiej zeby ciasto poczekalo w lodowce, bo gdy sie ogrzeje czekajac na pieczenie straci lekkosc.

      Najpierw pieczesz samo ciasto z fasolkami/grochem na dnie lub ze specjalnymi wypelniaczami, oto zdjecia jak to sie robi.
      a35.idata.over-blog.com/600x375/3/45/11/64/Tarte-aux-fraises-et-mascarpone/Tarte-aux-fraises1.jpg
      Dopiero potem wkladasz "farsz", czyli wypelniasz tarte pysznosciami.

      Ciekawostki:
      -lancuszek ktory zastepuje fasole lub groch
      -bardzo wygodna forma do tart, pozwalajaca latwo wyjac ciasto, oczywiscie kazda inna tez jest dobra
      -zamiast smarowac forme maslem i wysypywac bulka mozna po prostu oblepic ja przez pergamin, bedzie mozna bardzo latwo wyjac ja z kazdej formy KLIK
      -a tu ktos kreatywny uzyl kamieni jako wypelnienia, nigdy sie z tym nie spotkalam, ale pomysl jest fajny, choc zebralabym znacznie mniejsze kamyczki, potem je wygotowala i mialabym taki "wklad" na zawsze ;) Oczywisice powinny to byc otoczaki, zeby sie nie kruszyly
      • nchyb Re: tarta 18.08.12, 13:18
        najczęściej robię tartę nakładając farsz bezpośrednio na surowe ciasto francuskie.
        w przypadku pomidorowej tarty, wcześniej dno smaruję ostrą musztardą...


    • bene_gesserit Re: tarta 18.08.12, 13:15
      Imo tarta na francuskim nie jest smaczna - jeśli się nawali dużo składników (albo mało, ale mokrych, ew z zalewą), to zamiast spodu masz obrzydliwego tłustego gluta. Kruche zdecydownaie lepsze, bo można je upiec na ślepo.
        • bene_gesserit Re: tarta 18.08.12, 21:06
          Imo najlepsze tarty są na kruchym.

          Jeśli miałabym robić nie na kruchym, zrobiłabym w ogóle bez ciasta - np na plastrach cukinii. Francuz się nie nadaje, tzn mi nie leży zupełnie.
          • Gość: miu Re: tarta IP: *.fbx.proxad.net 19.08.12, 09:49
            Moze tobie bardziej smakuja takie, jednak 90% tart jakie jadlam we Francji przez jedyne 20 lat zycia bylo na ciescie francuskim. A juz tarty warzywne na slono sa na ciescie francuskim, a niektore sa bardzo wysokie. Nigdy nie bedzie zakalca jesli ciasto upiecze sie przed nalozeniem farszu, tak jak to opisalam powyzej.
            • bene_gesserit Re: tarta 19.08.12, 10:08
              A to możliwe, ale imo to bez sensu. Ciasto kruche i francuskie mają mnostwo kalorii, bo składają się w dużej mierze z tłuszczu. Więc jeśli już wcinać cos takiego, to lepiej, zeby nie było - nawet w części namoknięte farszem albo żeby miało postać glutowatego zakalca, po prostu - i fakt, ze przez jedyne 20 lat twojego zycia nie jadłaś we Francji innych mnie tu akurat nie przekonuje. Kruche się o wiele lepiej sprawdza, bo jest kruche :) - nie mówiąc już o tym, że znakomita większość gotowych ciast francuskich dostępnych w naszych sklepach jest na margarynie.
              • Gość: miu Re: tarta IP: *.fbx.proxad.net 19.08.12, 10:28
                Bene, niech twoje przekonania i upodobania maja sie dobrze - nie zamierzam tu toczyc dyskusji na smierc i zycie :) Pisze po prostu jak jest w ojczyznie tart i juz.

                Dodam tylko, ze ciasto francuskie w tarcie jest chrupiace, tylko spod nabiera wilgoci, ale nie ma konsytencji kapcia (chyba ze dwa dni stoi w lodowce). Natomiast domowe francuskie to czysta poezja, jest cieniusienkie jak kartonik.
    • mhr2 Re: tarta 19.08.12, 11:15
      wypruboj sama bo jak widzisz jedni ja lubia inni wola tradycyjna(ja tez),
      a kto wie jak ona bedzie tobie smakowala i czy wygladem tez bedzie "modelka",
    • zia86 Re: tarta 19.08.12, 21:47
      Spokojnie ciasto francuskie może być, ja prawdę mówiąc mam problem ze zrobieniem dobrego ciasta kruchego do tarty, takiego żeby mi "nie schodziło" z rogów. ;)
      • bene_gesserit Re: tarta 19.08.12, 22:01
        Dwa sposoby:
        1. zamróź - w zamrażalniku na kość - foremkę wyklejoną ciastem i włoż do bardzo rozgrzanego pieca.
        2. wyłóż wylepioną formę papierem do pieczenia i wypełnij szczelnie fasolkami do pieczenia, poczym zapiecz na slepo. Po jakiś 10-15 minutach (w zależności od wielkości formy) wyjmij fasolki i papier i dosusz dno (ok. 5 minut). Upieczoną na slepo (na blado, po prostu ściętą) formę możesz spokojnie wypełnić nawet i bardzo mokrym farszem i zapiec.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka