Dodaj do ulubionych

pytanie o tartę

16.11.12, 11:30
witam, planuje zrobic tarte ;)
ciasto bedzie kupne kruche, natomiast chce jakis sprawdzony przepis na nadzienie. jakies klasyczne :)
juz wiem ze mam ciasto podpiec z fasolą itd.
jaka śmietana, ile jajek, po czym poznac ze konsystencja jest ok i na bank sie zetnie? ;)
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: pytanie o tartę 16.11.12, 11:36
      Kupne kruche? Furia, liteści. Rozumiem kupować francuskie, z którym jest wałkowania a wałkowania, ale kruche?
      Co do proporcji farszu nie bardzo pomogę, bo zawsze robię "na oko", ale zajrzyj tutaj.
      • wielkafuria Re: pytanie o tartę 16.11.12, 11:48
        no bo te kupne sa juz tak slicznie rozwałkowane :P
        nigdy nie miałam z tym do czynienia, ale mam gości w sobotę i muszę zrobic coś na ciepło i na ostro :P
        oczywiscie francuskie ciasteczka (z kupnego ciasta :P ) tez zrobię - te ostatnie wyszły boskie :)
        dzieki za linka zaraz sie zabieram do studiowania :)
        • wielkafuria Re: pytanie o tartę 16.11.12, 12:09
          jaka smietana do tarty??
          30% ?
          • kk345 Re: pytanie o tartę 16.11.12, 12:28
            12% i 18% też dadzą radę, ale z 30% będzie smaczniejsza:)
        • 83kimi Re: pytanie o tartę 16.11.12, 12:10
          Nie wiem, czy chodzi Ci o coś takiego, ale możesz wypróbować masę z tego przepisu (dodatki możesz zastąpić innymi).
    • trzywjednym Re: pytanie o tartę 16.11.12, 15:23
      polecam proporcje z tego przepisu: www.winiary.pl/przepis.aspx/9036/tarta-z-fasola#axzz2COZIpZJ1 , skład góry możesz zmodyfikować w zależności od ulubionych smaków, ale ciasto śmiało możesz piec sama, wychodzi świetne.
      • aqua48 Re: pytanie o tartę 16.11.12, 15:58
        Ja robię masę tak, że biorę cztery - pięć jajek, szklankę gęstej, kwaśnej śmietany 18 %, dodaję 15-20 dag startego sera, pieprz (soli nie trzeba, bo ser jest słony)i łyżeczkę mąki ziemniaczanej - wtedy na pewno masa się zetnie. Ciasto robię i wałkuję sama to żadna mecyja, a przynajmniej wiem jaki tłuszcz w nim jest. Na podpieczone ciasto wykładam podsmażony boczek i cebulę, lub pora z boczkiem, lub szpinak z szynką, zalewam masą jajeczną, piekę do zrumienienia.
    • Gość: wielkafuria ostatnie pytanie IP: *.play-internet.pl 17.11.12, 11:20
      czy jak juz osobno podpieke ciasto to ono musi pozniej wystygnac zanim nałoze farsz? czy nie musi?
      • aqua48 Re: ostatnie pytanie 17.11.12, 11:40
        Gość portalu: wielkafuria napisał(a):

> czy jak juz osobno podpieke ciasto to ono musi pozniej wystygnac zanim nałoze f
        > arsz? czy nie musi?

Nie musi, ale możesz ciasto podpiec np rano, lub poprzedniego dnia, a farsz nałożyć i wsunąć je do piekarnika na pół godziny, czy kwadrans przed przybyciem gości.
        • Gość: wielkafuria Re: ostatnie pytanie IP: *.play-internet.pl 17.11.12, 12:00
          ślicznie dziękuję :)

zrobiłam już jeden farsz: por z boczkiem, do tego na sam wierzch pójdą pomidorki koktajlowe

drugi to bedą: suszone pomidory, cebulka, bazylia, ser

a do ciastek: łosoś wędzony, pomidorek suszony, camembert (?)
          oraz boczek sliwka ser.

czy wszystko pasuje mniej wiecej do siebie?
          czy do tego boczku pasuje gałka muszkatałowa??

:)
          • aqua48 Re: ostatnie pytanie 17.11.12, 12:20
            Gość portalu: wielkafuria napisał(a):

> zrobiłam już jeden farsz: por z boczkiem, do tego na sam wierzch pójdą pomidork
            > i koktajlowe
            >
            > drugi to bedą: suszone pomidory, cebulka, bazylia, ser
            >
            > a do ciastek: łosoś wędzony, pomidorek suszony, camembert (?)
            > oraz boczek sliwka ser.
            >
            > czy wszystko pasuje mniej wiecej do siebie?
            > czy do tego boczku pasuje gałka muszkatałowa??

Gałka raczej do sera pasuje.
    • panirogalik Re: pytanie o tartę 18.11.12, 10:48
      Kupne ciasto na tartę?? Przecież to ciasto robi się dziecinnie łatwo i szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka