Dodaj do ulubionych

domowy twarożek

IP: *.csk.pl 20.07.04, 13:42
ma ktoś sprawdzony przepis?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: domowy twarożek 20.07.04, 13:52
      rozumiem, że nie chodzi o wyrób twarogu z mleka, ajedynie pomysł na serwowanie
      białego serka.
      otóż: twaróg rozgniatamy widelce i dodajemy:

- śmietany słodkiej, soli i trchę pieprzu
      - smietany, pokrojonej w talarki, zapałki rzodkiewki, soli etc.
      - wydrążamy pomiodry od góry, mieszamy miąższ z twarogiem przyprawami i
      śmietana i na powrót umieszczmy w pomidorze
      - śmietany, papryczki ostrej w kawałkach i w proszku

etc. ect.
      pomysłów wiele
      • Gość: cium Re: domowy twarożek IP: *.csk.pl 20.07.04, 14:04
        właściwie chodziło mi o taki, który mogę sama zrobić, a nie chcę brać
        pierwszego lepszego niewypróbowanego przepisu :)
        • marghot Re: domowy twarożek 20.07.04, 14:06
          Podstawą jest chyba bardzo dobrej jakości mleko.
          Nie robiłam nigdy, bo nie na moje możliwości (czas i sprzęt) taki wyrób.
          • linn_linn Re: domowy twarożek 20.07.04, 14:20
            Nie przesadzajmy, ani czas, ani sprzet. Bylo juz wiele sposobow / wyszukiwarka
            i dalej domowy wyrob twarogu, twarog domowy, bialy ser itp. /.
            • Gość: iwu Re: domowy twarożek IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 20.07.04, 14:33
              Pamiętam taki twarożek z dzieciństwa, moja babcia robiła. Trzeba było odstawić
              mleko na jakiś czas żeby się zsiadło, potem sie to mleko gotowało, robiły się
              takie grudki, które zostawiało się na sitku. I to, co się odcedziło to był ten
              twarożek, delikatny, śmietankowy, pycha. Nawet niedawno myślałam o tym, żeby go
              zrobić. Tylko trzeba mieć odpowiednie mleko. Najlepsze byłoby takie prosto od
              krowy, ale może to z folii też się nadaje.
              • Gość: cium Re: domowy twarożek IP: *.csk.pl 20.07.04, 14:58
                dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło :)) taki twarożek chyba nie jest
                kwaskowaty jak te ze sklepu, wyprubuję :)
              • brunosch Re: domowy twarożek 20.07.04, 15:52
                Mleko workowate najpierw spróbuj zsiąść, a jak se siednie i nie będzie gorzkie,
                to można kontynuować experyment.
                Kwaśne mleko wlej do kamiennego dzbanka, garnka, albo szklanego pojemnika,
                zanurz w naczyniu z wodą i na bardzo małym ogniu podgrzewaj. Mleko ma być
                ciepłe o tyle, żeby można było włożyć w nie palec (umyty) i poczuć miłe
                ciepełko. Grzejesz tak długo, póki nie wytrąci się kazeina i oddzieli się ser
                od serwatki. Wlewasz do woreczka z gazy lub płótna i wieszasz nad zlewem do
                obcieknięcia. To trwa kilka godzin - najlepiej zacząć po południu, a serek mieć
                na śniadanie.
                Sprawdzone wielopokoleniową tradycją.
                • Gość: wini3 Re: domowy twarożek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:29
                  Albo co tam masz zsiadłego - mleko, trochę śmietany - zalewasz wrzącym mlekiem
                  i czekasz aż się zetnie. Gdyby nie chciało / zależy ile wrzącego mleka
                  wlejesz/jeszcze podgrzejesz. Potem sitko wyłożone gazą i niech obcieknie.
                  Wychodzi pyszny słodki twarożek. Serwatką zakwaszasz zupy, wypijasz z dodatkami
                  albo przemywasz twarz i ręce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka