Gość: cium IP: *.csk.pl 20.07.04, 13:42 ma ktoś sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: domowy twarożek 20.07.04, 13:52 rozumiem, że nie chodzi o wyrób twarogu z mleka, ajedynie pomysł na serwowanie białego serka. otóż: twaróg rozgniatamy widelce i dodajemy: - śmietany słodkiej, soli i trchę pieprzu - smietany, pokrojonej w talarki, zapałki rzodkiewki, soli etc. - wydrążamy pomiodry od góry, mieszamy miąższ z twarogiem przyprawami i śmietana i na powrót umieszczmy w pomidorze - śmietany, papryczki ostrej w kawałkach i w proszku etc. ect. pomysłów wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cium Re: domowy twarożek IP: *.csk.pl 20.07.04, 14:04 właściwie chodziło mi o taki, który mogę sama zrobić, a nie chcę brać pierwszego lepszego niewypróbowanego przepisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: domowy twarożek 20.07.04, 14:06 Podstawą jest chyba bardzo dobrej jakości mleko. Nie robiłam nigdy, bo nie na moje możliwości (czas i sprzęt) taki wyrób. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: domowy twarożek 20.07.04, 14:20 Nie przesadzajmy, ani czas, ani sprzet. Bylo juz wiele sposobow / wyszukiwarka i dalej domowy wyrob twarogu, twarog domowy, bialy ser itp. /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwu Re: domowy twarożek IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 20.07.04, 14:33 Pamiętam taki twarożek z dzieciństwa, moja babcia robiła. Trzeba było odstawić mleko na jakiś czas żeby się zsiadło, potem sie to mleko gotowało, robiły się takie grudki, które zostawiało się na sitku. I to, co się odcedziło to był ten twarożek, delikatny, śmietankowy, pycha. Nawet niedawno myślałam o tym, żeby go zrobić. Tylko trzeba mieć odpowiednie mleko. Najlepsze byłoby takie prosto od krowy, ale może to z folii też się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cium Re: domowy twarożek IP: *.csk.pl 20.07.04, 14:58 dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło :)) taki twarożek chyba nie jest kwaskowaty jak te ze sklepu, wyprubuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: domowy twarożek 20.07.04, 15:52 Mleko workowate najpierw spróbuj zsiąść, a jak se siednie i nie będzie gorzkie, to można kontynuować experyment. Kwaśne mleko wlej do kamiennego dzbanka, garnka, albo szklanego pojemnika, zanurz w naczyniu z wodą i na bardzo małym ogniu podgrzewaj. Mleko ma być ciepłe o tyle, żeby można było włożyć w nie palec (umyty) i poczuć miłe ciepełko. Grzejesz tak długo, póki nie wytrąci się kazeina i oddzieli się ser od serwatki. Wlewasz do woreczka z gazy lub płótna i wieszasz nad zlewem do obcieknięcia. To trwa kilka godzin - najlepiej zacząć po południu, a serek mieć na śniadanie. Sprawdzone wielopokoleniową tradycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: domowy twarożek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:29 Albo co tam masz zsiadłego - mleko, trochę śmietany - zalewasz wrzącym mlekiem i czekasz aż się zetnie. Gdyby nie chciało / zależy ile wrzącego mleka wlejesz/jeszcze podgrzejesz. Potem sitko wyłożone gazą i niech obcieknie. Wychodzi pyszny słodki twarożek. Serwatką zakwaszasz zupy, wypijasz z dodatkami albo przemywasz twarz i ręce. Odpowiedz Link Zgłoś