Dodaj do ulubionych

Wołowina z patelni

28.09.11, 10:57
Noga ze mnie jeśli chodzi o gotowanie, ale niejednokrotnie mnie już tu poratowaliście, więc znów o poradę pytam.

Mięso z patelni chcę na kolację zrobić i najchętniej wołowinę. Którą część i jak? I żeby więcej niż 2,5 godziny nie zajęło...
Steki odpadają, bo już się nimi przejedliśmy.

Potrzebuję dość szczegółowy przepis, bo jak trzeba dodać coś na oko, to moje oko zawsze jest za małe lub za duże:)

Dziękuję z góry!
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 11:32
      Co masz na myśli pisząc "z patelni"? Smażona, duszona? Jaka?
      • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 12:04
        > Co masz na myśli pisząc "z patelni"? Smażona, duszona? Jaka?

Obojętnie. Chodzi o to, żeby nie musiało iść do piekarnika, bo piekarnik będzie na 2 godziny wieczorem zajęty:)
        • doral2 Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 12:08
          wołowina generalnie średnio nadaje się z patelni (poza polędwicą), bo jest twarda i potrzebuje dłuższej obróbki cieplnej.
          polędwicę to tylko popieprzyć, obsmażyć prawo-lewo, byle krew nie ciekła, doprawić na talerzu solą.
          pozostałe części woła no to trzeba podgotować, albo dość drobno pokroić i obsmażyć. ale i tak może być twardawa...
          no, chyba że lubicie twarde mięso.
          a już na pewno nie porywaj się na ligawę, która to jest jednym z najładniejszych kawałków woła, a przy tym najtwardszym. normalnie zelówa :/
          • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 12:21
            Z patelni również może być chyba duszona? Myślałam, że 2,5 godziny powinno wystarczyć, jeśli będzie np w kawałkach. Uduszona z jakimiś warzywami i świeżymi ziołami na przykład lub jakiś fajny gulasz...

Twarde być nie może, lubimy porządnie zjeśc i wszelkie podeszy odpadaja:)
        • kosmopolitesiorbut Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 12:32
          Bitki wołowe lub zrazy zawijane. Przepisów jest multum i wszystkie dobre. Zagugluj. Np:
          www.google.pl/search?q=Bitki+wo%C5%82owe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
          • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:14
            Z tymi bitkami pomyślę, ładne toto.
            Jaką część angielskiej krowy muszę na to znaleźć? :)
            • kosmopolitesiorbut Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:21
              Dobieranie mięsa wołowego:
              kuchnia-polska.wieszjak.pl/produkty/270251,Jak-dobierac-mieso-wolowe.html
              • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:25
                Czyli polędwica:) Dziękuję!
          • Gość: Juliofanka Re: Wołowina z patelni IP: 78.8.107.* 28.09.11, 13:23
            www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boeuf-bourguignon-czyli-wolowina-po-burgundzku
            Genialne danie:) Ten przepis jest w miarę dobry. Spotkałam również wersję z pieczarkami usmażonymi na maśle i kawałkami marchewki. Oczywiście cebulki ( ewentualnie pieczarki i marchew dodajemy pod koniec duszenia). Doskonały przepis dla osób używających szybkowara.
            • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:28
              Boskie!!!

Marchewki dodam, bo dają słodki posmak:)
              • Gość: Juliofanka Re: Wołowina z patelni IP: 78.8.107.* 28.09.11, 13:38
                Naprawdę polecam:) Pod koniec sos można zagęścić skórką z razowego chleba. Fajnie się komponuje z winem.
                • cafem Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:40
                  > Naprawdę polecam:) Pod koniec sos można zagęścić skórką z razowego chleba. Fajn
                  > ie się komponuje z winem.

To zrobię dziś, a bitki zostawię na później, bo też mnie się przepis podoba.
                  No i gotować trzeba się kiedyś nauczyć, bo do tej pory tylko czekam, aż facet mi nagotuje, inaczej nie jem... :)
                  • Gość: Juliofanka Re: Wołowina z patelni IP: 78.8.107.* 28.09.11, 13:45
                    Ale gotowanie jest naprawdę łatwe i przyjemnie:) Polecam fajny film o kobiecie, która miała pasję do gotowania: www.filmweb.pl/film/Julie+i+Julia-2009-465594
                • cafem Re: Wołowina z patelni 29.09.11, 13:22
                  > Naprawdę polecam:) Pod koniec sos można zagęścić skórką z razowego chleba. Fajn
                  > ie się komponuje z winem

Wyszło:)
                  Na mój gust lekko za słone - a tylko ciupinkę soli dodałam, ale to pewnie przez solony boczek.

Poza tym pyszne i świetne do wina:)
    • alinka_li Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 13:43
      Zrazy! Wczoraj miałam, z udźca, po 2 h były idealnie mięciutkie, wręcz rozpadające się prawie, niebo w gębie!
    • 83kimi Re: Wołowina z patelni 28.09.11, 14:10
      Może kup polędwicę, pokrój ją w paseczki, zamarynuj na pół godziny w oliwie z oliwek i sosie sojowym albo oliwie z oliwek, łyżeczce miodu, soli morskiej i kapce pikantnego sosu. Potem nastawiasz w garnku ryż, kroisz pora i paprykę. Gdy ryż dochodzi, wrzucasz na 3-4 minuty na patelnię lub do woka warzywa (np. z sosem sojowym) i mięso na jakieś 2-3 minuty. Gotowe. Tutaj fotki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka