Dodaj do ulubionych

co do wołowiny w winie

IP: *.enion.pl 19.12.11, 11:12
Witam, na 2 dzień Świąt będę miała gości i postanowiłam przyrządzić wołowinę w winie z imbirem. Mięso najpierw marynuje się w lodówce w winie z dodatkiem imbiru i sosu sojowego, następnie odsączone plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron, dodajemy cynamon goździki i cebulę później dusimy wszystko w sosie z marynaty do miękkości.
Poradźcie proszę co pasowałoby najbardziej do takiego dania, ziemniaki są troszkę oklepane ale mam wrażenie, że pasują najbardziej, możecie podsunąć jakiś pomysł co ew. innego byłoby ok? ryż, kopytka? doradźcie również proszę surówkę/dodadek warzywny. myślałam o groszku z marchewką na parze ale nie jestem przekonana.
Będę wdzięczna za pomoc, jestem początkująca w kuchni a goście wymagający.
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 11:26
      Moim zdaniem ryż. Jeśli tobie pasują ziemniaki, tylko wydają ci się zbyt oklepane to proponuję zrobić bezy ziemniaczane. Groszek z marchewką moim zdaniem nie będzie specjalnie pasował, jeśli już, to sama marchewka duszona w soku pomarańczowym. I do tego jakaś wyrazista surówka, żeby nie było za słodko. Może czerwona kapustka z dużą ilością szalotki, z koperkiem, syropem z granatów, olejem sezamowym i octem balsamicznym?
      • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 11:34
        o! fajnie.. pomysł na surówkę bardzo interesujący, co do ryżu, mówisz że pasuje bardziej? w sumie dla mnie lepiej bo kupiłam w tchibo takie ustrojstwo do formowania i ładnie mogłabym to podać na talerzu. a czy dla koloru mogłabym do tego ryżu dodać zielonego groszku?

i syrop z granatów chyba w domu mam, przywiozłam z Turcji, bo o to chodzi, prawda?
        • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 11:35
          i jeszcze jedno, ta surówka z czerwonej kapusty ma być surowa czy trzeba ją obgotować?
          • triismegistos Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 11:48
            Surówka, jak sama nazwa wskazuje powinna być surowa :) Będzie fajna, charakterna, chrupiąca. Groszek moim zdaniem średnio na jeża będzie pasował, ale masz rację, bure mięso, pomarańczowa marchewka i czerwona surówka aż się proszą o coś konkretnie zielonego. Może pietruszki lekko podduszonej ma maśle (dla zmiękczenia, o tej porze roku pietrucha jakaś taka "żylasta") dodaj do tego ryżu?
            • triismegistos Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 11:53
              Oo, już wiem co z tym ryżem. Rozpuść masło, dodaj skórkę cytrynową i nieco soku z cytryny, szczyptę szafranu i bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Musi się to razem na malutkim ogniu pokitwasić. Nie wiem jak gotujesz ryż, ale jeśli robisz to na sypko metodą dochodzenia w piernatach to wymieszaj go z tą miksturą przed włożeniem pod kołdrę, wszystko ładnie się przegryzie.
              • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:01
                Do charakterystycznej smakowo wołowiny dodatki, które przyćmią jej smak swoją wyrazistością? W takim razie co ma być "bohaterem" tego zestawu?
                • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:07
                  kosmopolitesiorbut napisał:

> Do charakterystycznej smakowo wołowiny dodatki, które przyćmią jej smak swoją w
                  > yrazistością? W takim razie co ma być "bohaterem" tego zestawu?

a co byś zaproponował?
                  • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:11
                    Niżej... A oprócz pyz: kluski śląskie na przykład, pure z dyni, pure z soczewicy, kasza burgul, kus-kus.
              • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:02
                > Oo, już wiem co z tym ryżem. Rozpuść masło, dodaj skórkę cytrynową i nieco soku
                > z cytryny, szczyptę szafranu i bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Musi się to
                > razem na malutkim ogniu pokitwasić. Nie wiem jak gotujesz ryż, ale jeśli robis
                > z to na sypko metodą dochodzenia w piernatach to wymieszaj go z tą miksturą prz
                > ed włożeniem pod kołdrę, wszystko ładnie się przegryzie.

Ryż będę gotować taki w torebkach, tego sposobu o ktorym piszesz nie znam. Czyli ugotowany ryz w torebkach wrzucic na rozpuszczone maslo, dodać podane przez Ciebie skladniki i ile tak pogotować?

a czy do surówki mogę dodać odrobinę ziarenek granatu? fajna by była struktura :)

ogromnie Ci dziękuję za wszystkie rady, powoli zaczyna mi się to ukladac w całość :)

a czy do surówki mogę dodać odrobinę ziarenek granatu? fajna by była struktura :)
                • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:04
                  sorki za dubla w poscie, dałam kopiuj zamiast wytnij
                • triismegistos Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:27
                  Kolendy bym nie dawała, za dużo szczęścia naraz. Poddusiłabym tą marchewkę ma maśle, najlepiej z wyfiletowaną pomarańczą, nie kartonowym sokiem, bo będzie za słodko. Bez chili, imbiru itepe. Tylko z solą. Imbir jest do takiej marchewki super, ale masz już ho w wołowinie.

Kapustę cienko poszatkuj, dodaj szalotkę w cieniutkich ćwierćplastekrach. Powinna być akurat szalotka, bo jest pikantna, a mało cebulowa, jeśli wiesz o co mi chodzi. Ziarenka granatu będą naprawdę fajnie pasowały. Olej sezamowy nie jest niezbędny, ale moim zdaniem fantastycznie podkręca smak tej surówki. Jeśli nie masz i nie używasz, muszę cię uczulić, że to powinien być ciemny, aromatyczny olej, bo można niechcący kupić jasny, który nie ma tego charakterystycznego sezamowego aromatu. No, i nieco koperku, ewentualnie trochę startej marchwi.
                  Kosmo ma trochę racji z tym, że dodatki nie powinny przyćmić dania głównego, czyli tej wołowiny, więc dodam, że tego szafranu i skórki cytrynowej nie powinno być za dużo, tyle, by leciutko podszlifować ryż. Jeśli gotujesz go w torebkach ogotuj go, ale nie do końca. Nie wiem jak to wytłumaczyć, nie powinien być półtwardy, tylko taki, żeby do ideału zabrakło mu tak z dwóch minut. Ugotowany mieszasz z szafranowo pietruszkowo cytrynowym masłem w grubym rondli i trzymasz kilka minut pod przykrywką.
                  Jeśli zbyt chaotycznie napisałam pytaj o szczegóły :)
                  • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 15:28
                    triismegistos dziękuję! marchewka z pomarańczami jest bardzo oryginalna i jak odejmiemy kolendre i imbir faktycznie będzie subtelniejszym dodatkiem.

co do ryżu to chyba zostawię ten Twój przepis na jakieś danie z drobiu a dodatkiem będą faktycznie pyzy (zabłysnęłabym przed teściami ;) ).
                    chyba, że jakaś katastrofa mi wyjdzie to w zanadrzu soczewica zostanie.
            • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 11:58
              > Surówka, jak sama nazwa wskazuje powinna być surowa :)
              hehe, złapałam się na tym już po napisaniu posta ;)
              właśnie o jakiś akcencik chodzi, faktycznie lepsza będzie pietruszka.

na marchew duszoną w soku pomarańczowym znalazłam taki przepis marchew z kolendrą, radzisz z kolendry zrezygnować czy może zostać?

do surówki z czerwonej kapusty olej sezamowy jest konieczny? mogłabym zastąpić oliwą z oliwek ew. z avocado? olej z sezamu musiałabym dokupić ale to oczywiście nie problem.
              I czy masz może dokładny przepis na tą surówkę z czerwonej kapusty? o proporcje mi chodzi (nie używałam jeszcze tego syropu z granatów, nie jestem pewna ile się tego daje).
              • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:09
                Nie chcesz ziemniaków to zrób pyzy po staropolsku. Ugotuj kaszę mannę, koniecznie wystudź (musi być całkiem zimna), dodaj do niej jajko, prażoną cebulkę, sól, można dowolne zioła, trochę mąki. Formuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj w osolonej wodzie. Proste surówki:
                www.przepis-kulinarny.pl/surowka-z-czerwonej-kapusty-id1018.html
                Poprzednie propozycje przyćmią smak bohatera talerza czyli wołowiny. Zwyczajnie go zagłuszą a to one są dodatkiem, nie odwrotnie.
                • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:19
                  a moglbys podac proporcje do tych pyz po staropolsku? google nic nie podpowiada.
                  • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:29
                    kto ja już chyba zostanę przy puree ziemniaczanym, bo te kluski to mnie chyba przerosną ;)

ew. to puree z soczewicy brzmi fajnie, taki przepis jest ok?? klik
                    • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:39
                      Gdyby tylko bulion nie był z kostki. Ale możesz ugotować w posolonej i doprawionej po swojemu wodzie. Nie musi być bulion. A Pyzy są proste do zrobienia. Dużo prostsze od tych "po warszawsku" z ziemniaków.
                      • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:43
                        użyłabym prawdziwego wywaru warzywnego oczywiście (aha, ten koncentrat pomidorowy faktycznie dodawać?)

z tymi pyzami musiałabym zrobić próbę, bo jak mi nie wyjdzie to będzie klapa na całej linii, puree z soczewicy wydaje się bezpieczniejsze.
                  • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 12:37
                    Ciasto robisz jak na te knedle:
                    www.przepisykulinarne.org/staropolskie_knedle_ze_sliwkami_4493.html
                    Możesz dodać do ciasta dowolne, suszone zioła - fajne są prowansalskie, albo zielona czibrica. Możesz do środka pyz/knedli wkładać suszoną żurawinę (wymoczoną), małe pieczarki itp.
                    • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 12:40
                      a myślisz, ze co by było lepsze, takie pyzy czy to puree z soczewicy? to drugie jest dość oryginalne i nie ukrywam kusi. wyglądało by razem bardziej kolorowo.
                      dziękuje za pomysły i przepis
                      • kosmopolitesiorbut Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 15:14
                        Bardziej oryginalne są pyzy bo przepis na to ciasto pomimo tego, że prosty jest prawe zapomniany jak widać. Jedno i drugie jest tak od siebie różne, że nie można porównywać.
                        • Gość: kr Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 15:35
                          masz racje, mam jednak jeszcze tylko jedno pytanie, czy pyzy lepiej zrobić idealnie na przyjście gości? jest możliwość, żeby przygotować je ciut wcześniej (np. pol godziny) i trzymać w ciepłym miejscu (w piekarniku w niskiej temperaturze)? stanie im się coś?

• triismegistos Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 15:51
                            Pyzy możesz zrobić parę godzin wcześniej i odgrzać na parze.
                            • Gość: krka Re: co do wołowiny w winie IP: *.enion.pl 19.12.11, 16:01
                              super!! dzięki raz jeszcze :)
    • aka10 Re: co do wołowiny w winie 19.12.11, 19:05
      Couscous mozesz do miesa podac, ew. bulgur. Ziemniaki w tej formie tez dobre:
      static.flickr.com/28/50776656_b2901f0d45.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka