Forum eDziecko Ciąża i poród Niepłodność
ZMIEŃ
      wysoka prolaktyna

wysoka prolaktyna

(42 wyniki)
    • Witam, niepokoi mnie pewien problem-wysoka prolaktyna... Moje wyniki z początku sierpnia: 426 µlU/ml (norma 72-511) a po obciążeniu 4203 (norma 72-511). Takie wyniki mam od 2 lat. Mam też niedoczynność tarczycy. Nie mam dzieci i nie staram się o nie, ale lekarz mnie nastraszył, że mogę mieć w przyszłości problemy ze zdrowiem. Kazał zrobić rtg głowy dla świętego spokoju, czy przypadkiem nie mam mikrogruczolaka (wynik w czwartek) , ale kazał o wszystkim zapomnieć i nie mam się czym ...
    • Chciałam sie spytac czy wysoka prolaktyna wpływa na ból piersi...? ja mam niestety z nia problem.. od dłuszego czasu bolą mnie piersi non stop..tak samo bola przed @ jak i przed owu..Bola i swędza..do bólu..juz nie moge wytrzymać..:-(( znacie jakis sposób na ukojenie bólu??
    • Witam się serdecznie ze wszystkimi na forum, jestem tu pierwszy raz. "Przypałętałam się" z forum dot. choroby hashimoto, na którą cierpie, ale być może prędzej tutaj spotkam osoby o podobnym problemie. Od mniej więcej dwóch lat wiem o hiperprolaktynemii, od razu po rozpoznaniu dostałam od endo parlodel - pół tabletki na noc. Po kilku miesiącach leczenia prolaktyna spadła z 35 do bodajże 16 jednostek, czyli bardzo ładnie. Po pewnym czasie zaczeła jednak znów gwałtownie rosnąć i teraz za ka...
    • Nie mozemy sie doczekac upragnionej fasolki wiec postanowilam zrobic badania hormonow. Moja pani gin po wykresach stwierdzila ze prawdopodobnie nie jajeczkuje, bo niby temperatura wzrasta ale nie ma wyraznego piku. Dostalam skierowanie na badanie hormonow w 7 i 14dc. O ile w 7dc poziom hormonow byl w normie to w 14dc prolaktyna wyszla ponad 30 a norma jest max do ok.25. Wyczytalam juz ze wysoki poziom prolaktyny zaburza jajeczkowanie i moze do niego w ogole nie dochodzic. Cykle ma...
    • Czy fakt że po obciążeniu mam bardzo wysoką prolaktynę > 200 może być przyczyną brązowych upławów, które mam na 4-5 dni przed okresem. Lekarz mówi żeby się tym nie martwić, ale mam pco, w ubiegłym roku poroniłam i teraz mam mieć stymulację clo. Od wczoraj natomiast biorę bromergon. Poradźcie coś proszę.
    • witam ,własnie się dowiedziałam ze mam zbyt wysoką prolaktynę ,nie wiem skąd ,czym to jest spowodowane ??? wiecie coś na te temat ?? wiem tylko że dostanę teraz recepte na jakieś leki żeby zbić tą prolaktynę ,czy udało się komuś zajsć w ciąże po leczeniu ,jak długie jest to leczenie???
    • Jakie leki przyjmowałyście? Jak długo trwało leczenie i zakończyło się urodzeniem dziecka? Proszę o odpowiedzi. Ja leczę się od pół roku. Biorę: 2-6 d.c. Clostilbegyt (2 tabl.), 5-25 d.c. Estrofem, 16-25 d.c. Duphaston 10 i około 14 d.c. Pregnyl 5000 j.(zastrzyk 2 amp.) Pozdrawiam
    • Mam wyniki PRL 684mlU/L. Co dalej nie wiem, czy powinnam zgłosić się do lekarza? Skąd taka wysoka prolaktyna, co powoduje takie zaburzenia. Napiszcie proszę. Dziękuję z góry
    • Cześć dziewczyny, mam pytanie czy za wysoka prolaktyna może wpływać na temperaturę? Mam dzisiaj 16 dc a moja temp wynosi cały czas 36,5 (to jest chyba nienormalne) Pozdrawiam Aga
    • Od jakichś 5 dni bolą mnie piersi , a raczej sutki. Są bardzo wrażliwe. Przedtem tak miałam jakieś 1,5 - 2 roku temu. Gin. stwierdził wtedy że to może byc zbyt wysoka prolaktyna, która uniemożliwia zajście w ciążę. W badaniu wyszła w normie, ale w górnej granicy. Dostałam bromergon, który bardzo źle tolerowałam. Leczyłam sie wtedy u konowała więc nie wiem czy to była właściwa diagnoza. Dziś 23 dc, 13 dpo. Test ciążowy negatywny.
    • Witam:) Mam małe pytanko. Od 6 miesięcy biorę bromek 2x1, zaś od 4 m-cy clo i duphaston. W październiku zeszłego roku odstawiłam tabl antykonc, zrobiłam badania i wyszła b. wysoka prolaktyna a co za tym idzie brak owulacji. I od tego momentu przybrałam stopniowo na wadze ( 8kg ) oraz mam kłopoty z cerą:( Nawet jak zaczęłam brać leki to nic się nie zmienia. Czy któraś z Was ma może podobny problem?? :( Pozdrawiam :)
    • co robić?
    • Jeśli coś wiecie, to bardzo proszę napiszcie: 1. Czy dużo jest kobiet, którym udało się zajść w ciąże z hiperprolaktynemią czynnościową bez zbijania prolaktyny? 2. Ile czasu może trwać "zbijanie" prolaktyny odpowiednimi lekami? (czy po 2 miesiącach ciąża jest już prawdopodobna). 3. Czy branie bromergonu/parlodelu przez rok-dwa ma sens? Czy rzeczywiście zwiększa to szanse na zajście w ciąże? Od kilku miesięcy staramy się z mężem o dziecko i jak na razie bez efektu. Przed paroma dni...
    • Od tygodnia biorę parlodel,jedynie 1/2 tabl mimo to jednak co rano mam fatalne mdlości. Czy to normalne?Jak temu zaradzić? Wstaje bardzo wcześnie bo o 5,lek zażywam ok godz 23,na noc... Walczymy o dzidzie ale do pracy też muszę chodzić... Jak Wy sobie dajecie radę ze złym samopoczuciem po tych wszystkich lekach?? Pozdrawiam
    • mam pytanie czy leki obniżające prolaktyne np norprolac może powodowac krwawienia? jestem w 14 d.c i cały czas krwawie , napoczatku lekko, a teraz coraz mocniej. troche się boję, jest sobota i nie moge skontaktować się z lekarzem. Prosze pomóżcie ! co robić? co to moż byc?
    • Hej dziewczyny! Niedawno zrobiłam sobie badania hormonalne,ponieważ mam nieregularne okresy, a niedługo chciałam planować dzidziusia. Z wynikami udałam sie do lekarza który mnie potwornie nastraszył,że mam zbyt wysoką prolaktynę żeby zajść w ciąże. Kazała mi brać 1/2 tabletki bromergonu oraz od 16 do 25 dc luteinę. Nie wiem tylko jaka jest norma prolaktyny i o ole mam ją podwyższoną. Podaje wyniki i z góry dziekuję za odpowiedz. Prolaktyna przed wypiciem glukazy: 8,71 ng/ml Prolaktyna...
    • Moja prolaktyna wynosi 31,29ng/ml cały czas biorę Bromergon.Chcę podejść do ICSI ale czy ta prolaktyna może mieć wpływ na zagnieżdzenie się zarodka?Czy wogóle mając taki problem mogę mieć in vitro?Może ktoś z Was miał taki sam problem a mimo tego in vitro udało się.
    • Jakie miałyście objawy prze badaniem poziomu prolaktyny? Czytam w nacie i zdaje mi się, że u mnie jest ten problem. Okrutnie bolą mnie piersi zwłaszcza mocniej w 2 fazie cyklu, pęcherzyki same nie pękają (po pregnylu nie wszystkie), mam migreny, krótkie cykle (24 dni), twarz cała w pryszczach, niedoczynność tarczycy no i kilka iui nieudanych za sobą. Lekarz twierdzi, że nie muszę badań poziomu hormonów. Może powinnam zrobić badania na własną rękę. W jakim dniu cyklu? Czytałam, ...
    • Okazało się że mam bardzo wysoką prolaktyne, która to wstrzymała owulację. Moja ginekolog powiedziała mi, że jesli prolaktyna wróci do normy ponoć po ok 6 miesiecy od momentu leczenia(biorę parlodel) zazwyczaj wszystko wraca do normy i nie ma problemu aby zajś w ciążę. Mam pytanie jeżeli któreś z Was mają podobny do mojego problem to ile trwa takie leczenie? I czy może są jakies kobiety które po takim leczeniu bez problemowo zaszły w ciążę? Bo zastanawia mnie to, czy lekarka jest...
    • Hej Dziewczyny! Od 1,5 miesiąca biorę 1/2 bromergonu na noc i od 16 do 25 dc luteinę. Ma to mi obniżyć prolaktynę oraz uregulować okresy. Bardzo chciałabym normalnie zajść w ciąże. Zaczeliśmy się starać od miesiąca,ale jak to bywa często, za pierwszym razem nie wyszło:( Mam pytanie, czy któraś z Was bierze również taki zestaw i czy którejś udało sie zajść w ciąże? Idę w środe do endykronologa, może coś jeszcze przepisze mi na owulacje (pomału wpadam w paranoję).
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się