Dodaj do ulubionych

Wysoka Prolaktyna

18.12.05, 22:44
Okazało się że mam bardzo wysoką prolaktyne, która to wstrzymała owulację.
Moja ginekolog powiedziała mi, że jesli prolaktyna wróci do normy ponoć po ok
6 miesiecy od momentu leczenia(biorę parlodel) zazwyczaj wszystko wraca do
normy i nie ma problemu aby zajś w ciążę. Mam pytanie jeżeli któreś z Was
mają podobny do mojego problem to ile trwa takie leczenie? I czy może są
jakies kobiety które po takim leczeniu bez problemowo zaszły w ciążę? Bo
zastanawia mnie to, czy lekarka jest ze mną szczera czy próbuje mnie jedynie
pocieszać. Dziękuje z góry za pomoc.
Obserwuj wątek
    • alicja0 Re: Wysoka Prolaktyna 18.12.05, 23:00
      lekarka mówi Ci standardową informację, że przez 6 miesięcy bierze się
      Parlodel, a potem prolaktyna powinna już się unormować (bo tak zwykle działa
      lek na obniżenie PRL) i w związku z tym, szansa na ciążę staje się realna.
      Przecież nie powinna Ci mówić, że "ale znane są przypadki, gdy kobieta musi się
      jeszcze leczyć przez wiele lat" - bo niby po co? Skoro nie wiadomo lub nic nie
      wskazuje na to, że akurat w Twoim przypadku musisz się dłużej leczyć, to po co
      ma Ci opowiadać, " co by było, gdyby było".
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • korlewna Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 10:20
      czas leczenia zalezy w znacznym stopniu od przyczyny podwyższonej prl. Jesli
      jest to sprawa czynnosciowa to lekarka podala Ci zwykly, standardowy czas,
      natomiast jesli jest to związane z mikroguzkiem przysadki to zwykle znacznie
      szybciej udaje się zbić poziom prolaktyny. W praktyce niektore kobiety
      pozbywają się tego problemu po jednym miesiącu leczenia, inne po dwóch latach.
      Mi udało sie zbić prl w ciągu dwóch zaledwie miesięcy. W ciązy nie jestem
      (buuuuu), ale to ma niestety inna przyczyne...
      Powodzenia i pozdrawiamsmile
      • b.dori Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 12:56
        ja zbijałam z 75ng/ml (norma do 25) przez 1,5 roku ,w czasie leczenia nawet mi
        nieżle skakała.Teraz mam 19 ale nadal biore jeszcze parlodel.tak więc różnie
        to bywa bo każdy organizm inaczej reaguje na leki i może być różna
        przyczyna.Tobie życze szybkiego zbicia prl .
        • milutka31 Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 14:37
          Sama się przekonasz ile czasu Ci to zajmie, ale nie zdziw sie jak bedzie to
          dłużej niż 6 mieś. Ja po 8 mieś leczneia mam juz owulacje, ale jakbym teraz
          odstawiła Bromek to prl byłaby większa niż przed leczeniem. Doświadczyłam już
          skoku niewiele zmniejszając dawke. Nic nie piszesz jakie są wartości Twojej
          prl, i jakie są przyczyne hiperprolaktynemii.
          • korlewna Re: Wysoka Prolaktyna 20.12.05, 11:37
            tak, tak...zapomnialam napisac, ze cały czas biorę bromek...bo prl lubi sobie
            skakac
      • basiarasponi Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 15:06
        Czesc,

odkryłam wysoki poziom prolaktyny ponad 3 lata temu, jego wartość wynosila
        grubo ponad 100 jednostek, przyczyna byl gruczolak przysadki mozgowej, leki
        obnizyly prolaktyne juz po miesiacu, natychmiast zaszlam w ciaze, wtedy to
        przerwalam przyjmowanie leku, po ciazy prolaktyna obnizyla sie sama na tyle, ze
        bez problemu zaszlam ponownie w ciaze, tym razem bez pomocy medycyny,
        nie martw sie, bo na pewno wszystko bedzie dobrze, wysoki poziom prolaktyny to
        dla dzisiejszej medycyny zaden problem! powodzenia, Wesolych Swiat!
        • blackone76 Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 16:23
          Bardzo Wam dziekuję..za słowa wsparcia... duzo dla mnie znaczą. Moja ginekolog
          powiedziała mi ze norma jest do 530 a ja miałam ponad 1000.Niestety nie wiem co
          to są za jednostki bo jak widzę wy podajecie zdecydowanie mniejsze liczby.
          Powodem na całe szczescie nie jest guz przysadki mozgowej..przynajmniej to
          poprawiło mi nastrój po badaniach...
    • milutka31 Re: Wysoka Prolaktyna 19.12.05, 19:02
      Bedzie dobrze, naprawde. Każda z nas na początku zamartwia sie, ale potem z
      czasem przechodzi nad tym do porz-ądku dziennego. Ja miałam prawie czterokrotne
      przekroczenie, a teraz mam tak ustawiona dawke że jestok. Ale ginekolog odrazu
      powiedział że leczenie jest długie. jedyne o czym musze pamiętać to wizyta u
      lekarza rodzinnego- bez problemu dostaje recepte.
      • maja744 do blackone76 19.12.05, 21:16
        Twoja prl nie jest znow taka wysoka. Podziel 1000 przez 24 i otrzymasz jednostki prl w ng.
        Wyszlo mi, ze masz 41,67ng. Ja mialam prl 83 i owu mialam, dostalam bromergon i po 3 tyg
        brania spadla do 32, potem po 3 tyg do 28ng.

Gorna granica nie jest taka zla, jesli masz owulacje. Wystaczy wtedy tylko suplementowac
        progesteronem w II fazie.
        • blackone76 Re: do blackone76 19.12.05, 23:26
          miałam diadnozowaną owulację niestety pęcherzyk nie pękasad powodem jestponoć
          ta prolaktyna..i ze muszę ją zbić, aby doszło do owulacji. tak wiec
          bioręParlodel..i poczekam.. Organizm a organizm.Moze u Ciebie przy tak wysokiej
          dochodziło do owulacji..a u mnie niesad sama nie wiem.. dzięki za odpowiedz.
          • novinka1 Re: do blackone76 20.12.05, 01:55
            Hej! Napisalam do ciebie przy moim "parlodelowym" watku. U mnie USG w ogole nie
            zarejestrowalo najmniejszej owulacji, kupa malych pecherzykow i tyle, wiec u
            ciebie nie jest tak najgorzej wink
    • alinka761 Re: Wysoka Prolaktyna 21.12.05, 12:38
      Ja mam oznaczaną prolaktynę w identycznych jednostkach jak Ty.Miałam 917mIU/l a
      po 2 miesiącach brania Parlodelu spadła mi do 169mIU/l (norma od 40 do 530
      mIU/l)W trakcie monitoringu pęcherzyk rósł ładnie ale nie pękł mam więc nadzieję
      że to przez tą wysoką prolaktyne i teraz uda się zajść w ciąże naturalnie bez
      brania CLO.Powodzenia Ci życzę.
      • blackone76 Re: Wysoka Prolaktyna 21.12.05, 15:11
        Alinko, czyli mamy bardzo podobną sytuację. Mam też nadzieję, że po
        Parlodelu..spadnie i moja prolaktyna..i też bedzie bez problemusmile
        Życze wszystkiego dobrego i powodzonkasmile)
        Jak mozesz to poinformuj jak idzie leczeniesmile
        • alinka761 Re: Wysoka Prolaktyna 21.12.05, 15:24
          Jasne ze poinformuję,w tym cyklu starania naturalne jeśli nic z tego nie wyjdzie
          to monitoring owulacji w styczniu i od lutego stymulacja CLO.Taki jest plan,mam
          nadzieję że nie będę musiała go wykonywac bo zaciążę naturalniesmile
          • blackone76 Re: Wysoka Prolaktyna 21.12.05, 15:55
            moja rada uważaj na leczenie CLO, zażadaj po całym cyklu badania USG. Mnie
            leczono CLO ..mimo...ze miałam za wysoką prolaktynę. Pęcherzyk nie pękał, a po
            mału tworzyły sie z niepękniętego pęcherzyka torbiele..ponoć tak moze sie
            zdazyc..ale lekarz nie wykrył tego, bo nie robił mi USG. Znalazłam sie w
            szpitalu..z 4 torbielami jeden rozmarów 10 na 8 cm ( nie wiem gdzie to sie we
            mnie miesciło).Lekarze stwierdzili błąd lekarza i nazwali to :zespół
            hiperstymulacji po Clostybegycie. Powiedzieli mi, ze co to był za lekarz, który
            po takim leczeniu nie zlecił badania USG..ehh teraz jest już dobrze ale
            kosztowało mnie to duzo nerwów. A przyczyna.. ehh zupełnie inna i zbijam teraz
            prolaktynę. Napisałam to ku przestrodze. pozdrawiam i powodzonka.
            • betis4 Re: Wysoka Prolaktyna 04.01.06, 14:36
              chciałam się przyłączyć do tego co napisała moja poprzedniczka.Też wylądowałam
              w szpitalu na stole operacyjnym,ale z tego co wiem to zawsze przepisują CLO bez
              monitoringu,a dopiero jak coś się dzieje to robią wielkie oczy,że to się nigdy
              nie zdarza.Pozdrawiam,uważajcie bo lekarzom nie zależy.
    • gocha69 Re: Wysoka Prolaktyna 04.01.06, 15:03
      Wysoka (bardzo - 6000 razy za dużo) prolaktyna była u mnie przyczyną PCO.
      Policustyczne jajniki, które uniemożliwają normalną owulacją, a tym samym
      zajście w ciążę. Przez 11 lat żaden lekarz nawet nie spróbował tego sprawdzić.
      Dopiero w Novum. Wszystko zależy od tego, ile masz lat, od jak dawna się
      leczysz i w jakim stanie sa Twoje jajniki. Ale wszystko jest możliwe. Jestem po
      pierwszym ICSI i moja fasolka (fasolki) mają już 20 dni!
      • blackone76 Re: Wysoka Prolaktyna 08.01.06, 01:52
        gratuluję gosiu!!! trzymam kciukismile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka