Forum Dom Architektura
ZMIEŃ
      ziemia

ziemia

(6 wyników)
    • Czy ktoś w Polsce robi projekty tego typu domów pasywnych? Zakopanych w ziemi, tylko z południową, przeszkloną fasadą wystawioną do słońca - reszta w ziemi; może być przykryta 'parasolem' przeciw wilgoci (umbrella house). Z całoroczną 'masą termiczną'. Chętnie wykorzystujących 'efekt szklarni'. Projekty możliwie autonomiczne (tzn z wykorzystaniem deszczówki, oczyszczalnią itd?). Linki do kilku przykładów (ale nie w Polsce :-( ): www.earthshelters.com/Ch_1.html, www.besa-u...
    • ale po co to ukrywać?
    • Witam !! Pisze w tym roku prace dyplomowa na temat buownictwa z ziemi i chciałbym prosic o pomoc w sprawie znaleziemia jakiś materjałów(zdjeć)na ten temat. Jeśli ktoś zna jakies adresy stron bede bardzo wdzieczny. Z góry dziekuje.
    • Witam Jestem posiadaczem działki przeznaczonej pod uprawy rolne. Mam pytanie: czy mogę na tej działce postawić domek (35m kw.) bez ubiegania się o pozwolenie na budowę, czy też konieczne jest odrolnienie części działki i uzyskanie pozwolenia?
    • Czy jeśli w MPZP jest napisane "dach symetryczny o kącie nachylenia 30 - 45", to jest to jednoznaczne z (stałym poziomem okapów dla głównych połaci dachowych???), bo nie chce stodoły ;), a mając dach o różnych długościach (np jeden do ziemi) można już poszaleć. Ratunku !!! Czy w okolicach Wrocka nie ma możliwości wybudować sobie domu marzeń !!!???.
    • Zakupiony przez nas projekt zawiera propozycję kotłowni (4,2 m2) na kocioł gazowy. Czy są jakieś problemy z przystosowaniem na kocioł olejowy? Gdzie wówczas umieścić zbiorniki na olej???? Co sądzicie o rozwiązaniu umieszcenia tych zbiorników na zewnątrz budynku po ziemią? Czy są wówczas jakieś warunki np. odległości od budynku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się