Forum Dom kwiaty w domu
ZMIEŃ
      ziemia

ziemia

(179 wyników)
    • na wiosnę przesadzałam kilka roślin do nowej ziemi i ona jakaś dziwna:( jak leję wodę to woda jak przez sito od razu przelatuje na spodek i ziemia sucha ! jaką ziemię polecacie do roślin doniczkowych? Jedyną zaleta tej ziemi było to,że nie pojawiła się na niej pleśń, co jest dość częste po przesadzeniu roślin.
    • Kupiłam na kiermaszu sztuczną ziemię. Nie wiem jak to wygląda pierwotnie - pewnie drobne bezbarwne granulki - ale po nawilżeniu to wielkie silikonowe kule (średnica ok.1,5 cm.). Trzymam teraz w tym mertę, ale niestety ze względu na temperaturę i ciepło chyba jakieś glony się rozwijają, bo zielenieją te kulki. Wydaje mi się to fajną, ozdobną alternatywą dla zwykłej ziemi, jednak zastawiam się dla jakich roślin i jak to utrzymywać w czystości. Co o tym sądzicie? ----------- Platek...
    • Bardzo liczę na to, że mi pomożecie, a raczej moim kwiatkom. Otóż, w zeszłym r. zachorował mi skrzydłokwiat - starałam się go uzdrowić, skorzystałam z rad na forum (bo często są pyt. o ten kwiat), wypłukałam korzenie, osuszyłam, wymieniłam ziemię na nową, nową doniczkę dałam, wszystko wg zaleceń - i wszystko na nic. Warunki w domu też ma raczej OK. Cokolwiek wypuścił z ziemi osiągało ze 2-3 cm i brązowiało i schło. Przyczyną tych problemów były (i są nadal) mikroskopijne robaczk...
    • Właśnie mam zamiar przesadzić moje sanssewierie - niedawno dowiedziałam się, że to sukulenty (nie przyszłoby mi to do głowy!) Stąd moje pytanie - czy ziemia dla kaktusów byłaby odpowiednia???
    • Problem taki jak w temacie. Praktycznie w każdej doniczce mam pleśń na wierzchu. Nie wiem co robię nie tak? Nie podlewam za dużo. Czasem nawet ziemia jest dość sucha a pleśń jest. Jak temu zapobiec? Czy jest coś, co moge wsadzić do ziemi lub ją spryskac, żeby wyeliminowac ta pleśń? Poradźcie.
    • Witam ! jaka ziemia nadaje sie do oleandra? Została mi ziemia kwaśna - kupowana do azali japońskiej , myślicie , ze sie nada do oleandra , nie chciałabym go zabic:) , bo pachnie tak pieknie , ze czuje jakbym była na wakacjach na majorce:)
    • Na ziemi w paprotce robi się biały osad, który stopniowo sie powiększa. Czy to może być grzyb? Jak to zwalczyć? Dzięki za radę
    • Co to może być i jak to wytępić. :))
    • czy storczykCYMBIDIUM mógłby rosnąć w normalnej ziemi,wszędzie słyszy się że storczyk wymaga specjalnego podłoża ale proszę niech ktoś wypowie się na ten temat,może ktoś z was uprawiał jakiegoś storczyka w zwykłej ziemi?
    • Dokladnie we wszystkich kwiatach jakie mam w domu na powierzchni ziemi pojawila sie plesn. Nie wiem co mam robic. Czy przesadzac je wszystkie do innej ziemi? Wydaje sie ze kwiatom nic zlego sie w zwiazku z tym nie dzieje. Kwiaty sadzone byly w roznym okresie i w oznej ziemi wiec wnioskuje ze cos jest w wodzie...
    • Moi drodzy Od dwóch miesięcy mam kłopot z roślinami doniczkowymi w moim mieszkaniu. Otóż w ziemi pojawiły się owady, które latają po całym mieszkaniu. Są to niewielkie (dł. około 3-4 mm), ciemne "muszki". W każdym razie mają skrzydełka. Nie mam pewności jaka jest przyczyna tej inwazji, ale chyba przyniosłam je razem z ziemią do roślin, zakupioną w sklepie. Czy wiecie, jak skutecznie zlikwidować te owady? Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam wiosennie Ania
    • co robic?mam plesn w doniczce.co robic zeby sie jej pozbyc.podlewam raz w tygodniu.wietrze mieszkanie raz dziennie.juz nie wiem ci robic.poradzcie! pozdrawiam
    • Poradźcie proszę,co się dzieje z moimi kwiatami.Dzieje się tylko to z kwiatami które są w kuchni. Na doniczkach pojawia się nalot,a na wierzchu ziemi,w której rosną kwiaty pleśń.Co to oznacza?Za dużo wilgoci w mieszkaniu? Podlewam normalnie.Zmieniałam 3 razy ziemię i nic.Może ktoś miał taki problem?
    • ja narazie postawiłam je do duzego wazonu z wielkimi kamykami ale nie wiem czy przez te kamyki ona nie uschnie? moze lepiej je wsadzić do doniczki z ziemią?
    • Prosze pomozcie, w naszej difenbahii w ziemii pojawily sie male skaczace robaczki i nie wiem co z nimi zrobic. Prosze pomozcie, bo kwiatek jest piekny i rosnie slicznie, wiec szkoda by bylo gdyby zdechl. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam,
    • jw. Myślałam, że do wina podlewania kwiatków wodą z nawozem do doniczki. Gdy zmieniłam podlewanie na "do spodka" problem pozostał. Jak myślicie dlaczego? Zbyt duzo wilgoci? Zbyt dużo nawozu? Zły nawóz?
    • Moze ktos wie dlaczego na ziemi w doniczkach robi mi sie bialy nalot? Przesadzilam kwiaty do nowej ziemi i dalej ten nalot wystepuje Czy to wina ziemi czy moze wody do podlewania?Czy jest szkodliwe dla kwiatow?
    • Ratunku!!! Nie znam się kompletnie na kwiatkach ale w dwóch doniczkach mam właśnie takie małe białe robaczki (niteczki, ok 2mm) jest ich pełno. Pomyślałam, że właśnie od zbytniego podlewania, ale teraz wręcz je zasuszam i nic!!! Nadal są. Zauważyłam w ziemi kilka takich małych białych kuleczek. Proszę o pomoc, co to świństwo?????? Jak poczytłam na forum o tych robaczkach to teraz mnie wszystko swędzi, brrrr:) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
    • Co to znaczy i jak to zwalczyc?
    • Jakieś pół roku temu zakupiłam młodą sadzonkę kliwii. Dotarła do mnie trochę poturbowana (firma wysyłkowa) z jednym żółknącym lisciem, który oberwałam przy przesadzaniu do nowej doniczki. Doniczka jest ciasna, ziemia storczykowa, okno północne (kuchnia). Podlewam bardzo umiarkowanie (raz na parę tygodni, raz na miesiąc). Z oryginalnych siedmu liści zostało w tej chwili cztery. Jeden oberwany przy przesadzaniu, dwa kolejne (zewnętrzne) powolutku żółkły i w końcu też je obcięłam. Domyślam się, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się