ziemia

(30 wyników)
  • Witam serdecznie. Mam nastepujące pytanie. Posiadam gospodarstwo rolne i sprzedałem jego część , dwie działki rolne o łącznej powierzchni 1.9 ha ,z tym, że jedną z nich nabyłem w 2006 r, a drugą w 2007r. Nabywcą tych dwóch działek jest małżeństwo. Nie są rolnikami, ale chcą prowadzić gospodarstwo rolne na tych działkach i w takim celu je kupują -w akcie notarialnym jest to napisane .Czy w moim przypadku będę mogł skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego ?
  • Witam serdecznie. Po smierci rodzicow mojej babci sąd podzielil ziemie rolna na wszystkie dzieci.Babcia najdluzej uprawiala ziemie zatem przyznano jej 6/8, a dwom braciom po 1/8.Ziemia przyznana byla z tzw. zasiedzenia bez aktu wlasnosci.Sad okreslil tylko ilosci bez wyznaczenia ktora konkretnie czesc ziemi należy do babci a ktore do pozostałych osob czyli braci.Dwaj bracia babci utrudniaja sprawe i nie chca polubownego wyznaczenia ziemi.Co w tej sytuacji zrobic?Czy babcia musi...
  • Kupiliśmy działkę, na której postanowilismy wybudowac dom. Pierwotnie dom mial stac na srodku działki, ale w tzw. międzyczasie w Wodociągach okazało się, że na naszej działce przechodzi rura i musimy pierwotna lokalizacje domu przesunąc o 4 metry na naszej działce. Ok przesunęliśmy. Teraz kiedy dom już stoi, okazuje sie, ze mamy baaardzo blisko do sąsiedniej działki. Czyli innymi słowy mówiąc sąsiad bedzie nam w gary zaglądał:(( W związku z tym ze działka obok ( ta od garów) ni...
  • hej mam takie pytanie, małżeństwo ona polka on obywatel USA karta pobytu w Polsce, chcą kupić ziemie. Na akcie notarialnym zakupu beedzie tylko ona. Czy w takim wypadku też potrzebna jest zgoda MSWiA na zakup działki???? NIby jest ustawowa wspólnota majątkowa ale i tak ziemie nabywana jest przez obywatela polskiego a nie zagraniczniaka????? dzięki za odpowiedz
  • Witam, Od lat zajmujemy się z mężem końmi i zaczęliśmy rozglądać się za ziemią pod budowę stajni. Dobrze by było, żeby była to ziemia rolna, ze względu na cenę oraz dopłąty do łąk i pastwisk. Niestety, żadne z nas nie ma wykształcenia rolniczego. Czy mimo to możemy zostać właścicielami działki rolnej? Kolejne pytanie dotyczy postawienia na tej ziemi stajni i innych budynków gospodarczych. Wiem, że przepisy pozwalają na budowę budyków gospodarczych, ale czy jest jakiś limit ich powierzchni?...
  • Witam Mamy trochę ziemi do sprzedania ( budowlana) jakie są obecnie koszty urząd skarbowy, podatki notariusz itp? Iga
  • Posiadam budynek na ziemi gminnej, które ma w użytkowaniu wieczystym spółdzielnia mieszkaniowa. czy można w jakiś sposób wykupić tą ziemię?
  • Sąd przyznał spadek w skład którego wchodzi ziemia , która jest we władaniu Agencji Rolnej .Spadek przyjęłam . Teraz ciotka założyła sprawę o zachowek i żąda pieniędzy za ziemię motywując, że mogłam odmówić.Czy mam taki obowiązek . Jak biegły wyceni wartość majątku , który muszę dopiero odzyskać agata
  • Sasiad ciagle przesuwl ogrodzenie i nawet sciane domu granicznego przesunal o 20 cm w koncu zaczal mowic ze ma jeszcze za plotem i sciana swoja granice i ze ma na to papiery . W 2000 roku przy kolejnym przesunieciu plotu wnioslam o rozgraniczenie dzialek . Geodeta zlekcewazyl mnie pomimo podpisania pisma o rozgraniczenie i zrobienia pomiarow odmowil zrobienia rozgraniczenia oficjalnego a to nieoficjalne faktycznie wskazywalo ze sasiad ma jeszcze na mojej posesji granice. Po...
  • Witam serdecznie forumowiczów ! Mam bardzo ważne dla mnie pytanie.Jeżeli ktos ma jakiekolwiek infromacje prosze o radę.Niedawno przypadkowo zostały w mojej rodzinie ujawnione dokumenty ( akt notarialny) dotyczące własności działki ziemi z 1918 r.Czy istnieje jakas możliwośc odzyskania ziemi lub wypłaty odszkodowania z tego tytułu ? Dodam, ze rodzina do tej pory o tym nie wiedziała.Pozdrawiam i czekam na ewentualne rady.
  • Czy ktoś się orientuje jak wygląda standardowa procedura zakupu ziemi? Rozumiem, że umowę przeniesienia własności podpisuje się u notariusz. Jakie dokumenty powinien posiadać sprzedający? Czy notariusz może sporządzić umowę na nieruchomość, która ma założoną i obciążoną hipotekę? Jak zakup ziemi wyglądał od strony formalnej w waszym przypadku?
  • Witam mam pytanie. Czy jest osoba która mi może pomóc przy kupnie działki ? tzn jakiś doradca który mógłby sie dowiedzieć kto jest właścicielem działki ,kto ma pierwszeństwo w kupnie i jak zacząć starania by można było sie starać o to by zakupić ta ziemie. Chodzi mi o to żeby ktoś mi podpowiedział do kogo mam sie udać by zacząć coś robić w tej sprawie , czy mam sie udać do prawnika czy doradcy jakiegoś . czekam na pomoc. pozdrawiam
  • Może ktoś pomoże mi i da wskazówke jak mam zachować się w następującej sytuacji. Grunt zostal podzielony na działki budowlane. Miasto przejęło od nas pas ziemi na droge o szerokosci 12 m i w drodze ugody wypłacilo odszkodowanie ( zresztą 1/3 wyceny rzeczoznawcy). Teraz dostałam pismo, żebym „w trybie pilnym „ usunęła z tego pasa studnię i starą drewnianą szopę, bo obciążą mnie opłatami za zajęcie pasa drogowego. Nawiasem mówiąć kiedy rozpoczną tę inwestycję drogową ...
  • pow.1.19 ha.Tak jest zapisane w papierach.Jest to dom do małego remontu ,podwórko i kawałek pola.Razem jest właśnie 1.19 ha.Dowiedziałem się od notariusza ,że pierwszeństwo kupna ma Agencja Rolna Skarbu Państwa (chyba dobrze napisałem).To teraz co ? napisałem umowę wstępną,dałem zadatek właścicielowi! Notariusz wysłał pismo i mam czekać 2 tyg.na odpowiedz ! Jak będą chcieli to kupią ! a ja co w tedy,nie mam szans? zawsze marzyłem o domu na wsi,podwórku...a teraz przez agencję mogę to st...
  • Sprzedana działka jest rolna i zachowa charakter rolny. Nie jestem rolnikiem, czy w związku z tym mam zapłacić 19% podatku od sprzedaży?
  • Zawarłam umowę przedwstępną za nakup ziemi rolnej- w umowie jest zapis o zapłaconym zadatku, jak również karze przy odstąpieniu od umowy przez sprzedającego w dwukrotnej wysokości . W dwa tygodnie później został spisany aneks do umowy -wpłata następnej sumy- ale tu zostało wpisane że jest to zaliczka na poczet ceny ustalonej w umowie- nie trudno zgadnąć że sprzedający chce się wycofać i tu pojawia się problem - zwrotu jakiej kwoty mogę się domagać - czy całej kwoty wpłaconej w podwójnej...
  • Witam i proszę o poradę. Wujek mojego męża chciałby przepisać na niego całe swoje gospodarstwo rolne wraz z ziemią rolną (8 hektarów).Wyceniono to na ~50.000zł. Jaki jest najkorzystniejszy sposób tego przepisania, aby jak najmniej zapłacić podatków i innych kosztów z tym związanych? Czy lepiej zrobić darowiznę (jakie koszty będziemy musieli wtedy ponieść), czy umowę sprzedaży (to samo pytanie)? Będę wdzięczna za jakieś wskazówki pozdrawiam
  • Do znajomego rolnika przyszedł w czwartek wieczorem (przed świętem) gość, który przedstawił się jako pełnomocnik spółki cywilnej w celu podpisania służebności na położenie na jego polu kabla od elektrowni wiatrowej do linii 15kV. Umowę (podpisaną) chce odebrać w sobotę. Chce to załatwić jak najszybciej tak żeby rolnik nie mógł się z nikim skonsultować! Służebność na 25 lat. Proponowana opłata za służebność ok. 20-30PLN za m2 zajętego pola - jednorazowo. W umowie rolnik nazwany jest [b]Zobowi...
  • Jakie kroki należy podjąć żeby móc wykonać zjazd na własną posesję z drogi lokalnej przez rów melioracyjny? Pewno jest potrzebne jakies pozwolenie, od kogo? A czy jest możliwość domagania sie wykonania tej pracy na koszt miasta? Rów znajduje sie na terenie mojej działki i zabiera mi z niej ok. 50m.kw. co przy lokalnych cenach oznacza co najmniej 7 tys. zł... Mam w ogóle jakieś prawa w kwestii ziemi zajetej pod taki rów?
  • Mam działkę rolną koło piaseczna ze SU wynika że jest pod mieszkalnictwo jednorodzinne nie stety minister rolnictwa nie chce wyrazic zgody bo ziemia jest dobrej klasy w kazdym razie ma ponad 4000 m2 z czego ok 2600 to ziemia klasy IVa działka znajduje się przy drodze, jakie WZ mogę otrzymac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się