Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nawiewniki okienne, które polecacie?

03.02.14, 14:13
    Witam serdecznie,
    Mam problem. Chcę zamontować nawiewniki okienne, bo mam malutkie dziecko a w domu pojawia się w zezonie zimowym wilgoć i co za tym idzie, pleść:(((. Nie mogę tego wytępić niczym. Postanowiłam zamontować nawiewniki, ale jest kilka rodzajów.
    Np: takie:
    Higrosterowane akusycznie
    - Higrosterowane Aereco
    - Ciśnieniowe Samoregulujące Aereco
    - Ciśnieniowe mechaniczne Greenwood
    Który model byście polecali i dlaczgo?
    Dziekuję
    Obserwuj wątek
      • Gość: sabinkac Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.play-internet.pl 11.03.14, 21:30
        polecam nawiewnik automatyczny ciśnieniowy ponieważ z uzyskanych informacji od www.nawiew.eu wynika, iż w naszej strefie klimatycznej bardzo dobrze się sprawdzają zwłaszcza jeżeli są w mieszkaniu urządzenia np. grzewcze gazowe.
        • Gość: elka Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.play-internet.pl 21.03.14, 18:26
          korzystałam z usługi firmy www.nawiew.eu i jesteśmy bardzo zadowoleni ponieważ w gratisie otrzymaliśmy także kompleksowe doradztwo związane z usuwanie wilgoci ! Od ponad roku nie mamy żadnych problemów z wilgocią
          • Gość: Marian Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.CNet.Gawex.PL 02.04.14, 21:05
            Ja skorzystałem z tej oferty [url=http://www.dombezwilgoci.pl/nawiewniki-okienne]nawieniki okienne[/url].
        • pawipio Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 04.04.14, 13:23
          Ja mogę polecić nawiewniki Brookventu, międzynarodowa firma, która prężnie rozwija technologię.

Sam mam i jestem zadowolony.
          • work-technology Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 15.04.14, 09:27
            Polecam nawiewniki firmy Ventec - polski produkt zaprojektowany na polską strefę klimatyczną.
        • Gość: work&technology Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.ip.netia.com.pl 14.04.14, 11:33
          Witam. Jak już ktoś wcześniej zauważył w naszej strefie klimatycznej lepiej sprawdzają się nawiewniki ciśnieniowe. Rzecz w tym, że nawiewniki higrosterowane otwierają się dopiero przy podwyższonej wilgotności, czyli tak naprawdę działają po fakcie. Są wersje z możliwością ręcznego otwarcia lub zamknięcia tak jak w nawiewnikach ciśnieniowych. Tylko po co płacić za to całe higrosterowanie, jak i tak w gruncie rzeczy regulujemy go ręcznie. Nawiewniki ciśnieniowe mogą dodatkowo posiadać automat ciśnieniowy, który zapewnia stały i kontrolowany nawiew świeżego powietrza. Polecam www.ventec.com.pl
        • Gość: franka polecam www.nawiew.eu IP: *.play-internet.pl 25.04.14, 18:11
          polecam firmę Dobry Dom ponieważ posiadają uprawnienia, profesjonalny sprzęt oraz świetną wiedze na temat wilgoci ! Więcej informacji www.nawiew.eu pokazano grzyby i pleśnie oraz referencje.
          • Gość: małgochaha Re: polecam www.nawiew.eu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.14, 19:52
            też przy tym problemie korzystałam z pomocy specjalistów. u mnie osuszanie i zabezpieczenie przed grzybem robiła www.destra.com.pl i problem znikł. Mam nadzieję,że bezpowrotnie. Niestety taki mamy klimat, że łatwo o to.
      • work-technology Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 14.04.14, 12:24
        Witam. Jak już ktoś wcześniej zauważył w naszej strefie klimatycznej lepiej sprawdzają się nawiewniki ciśnieniowe. Rzecz w tym, że nawiewniki higrosterowane otwierają się dopiero przy podwyższonej wilgotności, czyli tak naprawdę działają po fakcie. Są wersje z możliwością ręcznego otwarcia lub zamknięcia tak jak w nawiewnikach ciśnieniowych. Tylko po co płacić za to całe higrosterowanie, jak i tak w gruncie rzeczy regulujemy go ręcznie tak jak ma to miejsce w nawiewnikach cisnieniowych. Nawiewniki ciśnieniowe mogą dodatkowo posiadać automat ciśnieniowy, który zapewnia stały i kontrolowany nawiew świeżego powietrza. Polecam www.ventec.com.pl
      • all Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 10.05.14, 18:43
        Tak konkretnie to z tego co się orientuję, żeby nie było wilgoci to musi być sprawna wentylacja. A wentylacja to nie tylko nawiew, ale również "wywiew". Konkretnie chodzi o to, że można zamontować tysiąc nawiewników a i tak wilgoć będzie dalej panować :)

Osobiście bym najpierw sprawdził czy wywiew jest prawidłowy - w przypadku ogrzewania gazowego brak odpowiedniego wywiewu może się skończyć nawet zatruciem tlenkiem węgla.

Jeśli przewody wentylacyjne są drożne, a zależy nam na zwiększeniu siły wywiewu, to można pomyśleć o zamontowaniu wentylatora, który może się włączać ręcznie lub automatycznie w zależności od ustawień czy wilgotności powietrza.
        Tak czy inaczej, jak szczelnie zamkniemy okna i drzwi to i tak wentylacji nie będzie. Dlatego należy zadbać, żeby każde okno miało mikrowentylację, nawet jak jest zamknięte. Mam w domu wręcz wycięte kawałki uszczelek w oknach. Pewnie je montował jakiś amator, albo mam okna bez wbudowanej mikrowentylacji - tak czy inaczej wilgoci nie mam, bo nie da się ich szczelnie zamknąć, a wywiew mam sprawny.

Mimo to w zimie jak się np. sporo gotuje, to w przypadku braku włączonego wyciągu w okapie, normalną rzeczą jest, że para się skrapla na zimnych oknach. Albo trzeba ją od razu kierować do wentylacji za pomocą okapu kuchennego, albo kupić lepsze okna, które będą lepiej izolować od zimna.
        Podsumowując, skoro w zimie jest wilgoć, to nawiewniki nie pomogą, ale np. mogą zwiększyć koszty ogrzewania :) Osobiście nie rozumiem po co komu nawiewniki.
        • all Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 10.05.14, 19:25
          Dodam, że nawet przy wywiewie z wentylacją mechaniczną, musimy mieć doprowadzone powietrze z zewnątrz. W przeciwnym wypadku, taka wentylacja będzie tylko próbować zrobić próżnię w domu.
      • work-technology Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 14.05.14, 10:14
        Witam,
        Nawiewniki higrosterowane otwierają się dopiero przy podwyższonej wilgotności, czyli tak naprawdę działają po fakcie. Są wersje z możliwością ręcznego otwarcia lub zamknięcia tak jak w nawiewnikach ciśnieniowych. Tylko po co płacić za to całe higrosterowanie, jak i tak w gruncie rzeczy regulujemy go ręcznie tak jak ma to miejsce w nawiewnikach ciśnieniowych. Polecam nawiewniki ciśnieniowe samoregulujące Ventec które są wykonane z wysokiej jakości materiału, mają trzy przysłony dzięki temu mamy większą możliwość regulacji powietrza dodatkowo mają wbudowane regulatory które hamują przepływ powietrza przy mocniejszych podmuchach. Osobiście jestem z nich bardzo zadowolony
        • Gość: nie ventec work-te Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.14, 12:59
          producent nawiewników ciśnieniowych samoregulujących Ventec robi ciekawą reklamę na forum ale to jest największe gów..... ponieważ klapki strasznie hałasują oraz nawiewniki wyglądają jak radziecki czołg !
          • Gość: Ventec S.C. Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.ip.netia.com.pl 30.06.14, 08:53
            Jak się nie ma nic sensownego do powiedzenia, bo wiedza i kultura rodem z związku radzieckiego, to pozostaje tylko pluć.
            Pozdrawiam
            Sławomir Sroka
          • Gość: Artur Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.14, 14:48
            Ciekawa teoria rodem ze wschodu i to bardzo merytoryczna.
      • adi00 Re: Nawiewniki okienne, które polecacie? 18.09.19, 18:55
        Polecam poszukać wśród Ventec i Ventair. Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się dlaczego. Zapraszam do kontaktu www.wentekozabrze.pl/pl/kontakt/5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka