Dodaj do ulubionych

Ekspres do kawy na co patrzeć?

14.11.23, 18:53
Dorosłam do ekspresu do kawy.
Uzbierałam 2 tyś i kupię sobie pod choinkę. Wiem że to nie jest dużo ale ja nie potrzebuje bajerów, chce żeby robił mi kawę i dla córki kapuczyne 😉
No ale nawet jak szukam w wyszukiwarce to jest tam multum rzeczy które można sobie zaznaczyć a ja nie wiem czego szukać.
Na co patrzeć?
Młynek taki, sraki,
dysza czy pojemnik na mleko ?
Kawa ziarnista czy mielona ? 🫣
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 18:55
      Polecam latte go jeśli pijesz z mlekiem
      Tylko jakiś bardziej zaawansowany model
      Reszta firm to badziewie
      • czarna_kita Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 19:55
        Mi nawet nie chodzi o podanie konkretnych modeli tylko na co patrzeć przy zakupie ekspresu. Lepszy mlynek stalowy czy ceramiczny ? A żarnowy co oznacza ?
        Ile barów powinien mieć minimum?
        I z tym pojemnikiem na mleko też mam problem. Bo nie wiem czy lepsza dysza do spieniania czy właśnie pojemnik.
        • memphis90 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:02
          Wg preferencji. Mnie te wiecznie niedomyte rurki od mleka z nieusuwalnym osadem w środku brzydzą i zawsze wybieram ekspresy z jakimś innym rozwiązaniem, miałam siemensa, teraz mam lattego, obydwa nie miały gumowych rurek, lattego kapitalnie sie czysci.

Ciśnienie większość ekspresów ma chyba podobne, nie zwracałam na to większej uwagi. Mlynki miałam 2x ceramiczne, rzekomo niezniszczalne - pierwszy rzeczywiście się nie zepsuł przez jakieś 8 lat.

Wybór kaw zależy od preferencji - ja muszę mieć cos z pianką i duża „zwykłą”, reszta (różne ristretto, cuda wianki, Cold brew) jest mi zbędna.
          • berdebul Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:26
            4-19 barów, TBH nie czuję różnicy ale pijam mleko z odrobiną kawy i od ekspresu oczekuję, ze mi to mleko spieni i podgrzeje, oraz zaparzy kawę po naciśnięciu jednego guzika.
            • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:43
              I dla takich opcja z pojmenikime to koniecznosc.

My pijemy kawe 2x dziennie - rano po 2 long shots of espresso na kubek i ja dolewam odrobine smietanki a zona pije czarna. Po lunchu pijemy po jednym shot mocnego espresso (max jak fabryka oferuje) .. A napoj mleczny to moze jak gocie a lbo raz od wielkiego swieta wiec rurka wystarcza - a mycie tej to prosta sprawa.
              Dlatego mamy urzdznei proste - na guziki... i 3 podstwawowe opcje (ile kawy - np 10g na jeden "ladunek"), ile kawy/wody na espresso normalne i ile na "long" . Mamy opcje podwojnego nacisnieci guzika i robi sie podwojna ilosc albo 2 kawy jak sie chce.
              Proste w obsludze, proste w myciu i jak cos sie zapsuje to sam moge wymienic.
          • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:48
            Myslisz ze jak masz ekspress gdzie nie widac resztek mleka w rurkach to jego tam nie ma? To ze widac to lepsze poniewaz je umyjesz..
            Ale wiele maszyn ma opcje szybkiego umycia rurek po zrobieniu napoju mlecznego i to ulatwia.
            Ale to nie znaczy ze od czasu do czasu - powiedzmy raz na tydzien nie trzeba tego rozebrac na drobne i wymyc dokladnie zeby sie nie zasyfilo.
          • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:50
            Nalezy zroznicowac kawe od napoju mlecznego poniewaz to co sie pije na duze naczenie na wybor urzdzenia.
            Kawa to kawa tzn esprersso a reszta to juz napoj mleczny czyli kawa plus mleko o roznie spieniane i mieszane z kjawa w roznych kolejnosciach..
        • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:36
          Wszystkie praktycznie maj 15 barow i mlynek ceramiczny to dobra reklama i moze ma wplyw jesli robisz 10-15 kw na raz (bo sie nagrzewa) ale jak robisz 1,2 czy 3 - to nie ma znaczenia.
          Pojemnik czy dysza to zalezy ile napoi mlecznych robisz 0 czy chcesz i potrafisz sam spieniac mleko.
          Plusem pojemnika to to ze nacisniesz cappucino i masz cappucino i jak to robisz czesto to warte
          Ale jak nie to trzeba to myc a mycie jest nie takie proste. No i te z p[ojemn ukime zawsze sa drozsze.
      • mahtiii Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:16
        Tylko nie lattego. Kupilam bo skusilam sie tym, ze system spieniania mleka jest bardzo latwy do czyszczenia. Niestety reszta rzeczy juz nie jest taka łatwa - trzdba smarowac jednostke zaparzajaca, przez to ze jest ten smar podczas jej mycia wszystko sie lepi. Ekspres trzeba odtluszczac. Kawa moze i dobra, ale za duzo roboty. Mam porownanie z Delonghi i tam wszystko sie latwo czyscilo, w zasadzie samo, zadnego smaru na wierzchu. Tylko polecam kupic szczoteczke do mycia rurki z mlekiem, niby sie samo plucze, ake zawsze wolalam dodatkowo domyc.
        Ogolnie: patrz jak nalezy dany ekspres czyscic i konserwowac, zeby Cie szlag nie trafial jak mnie teraz.
        • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:25
          DeLonghi - podobnie jak wszytkie super-automatic tez przeciez wymaga smarowania "jednostki zaparzajacej" (jak to nazywasz)? Ale to przeciez nie jest na wierzchu?
          Mozesz nie smarowac i po 2-3 latach maszyne wyrzucic.
          A nic sie nie lepi jak sie to robi wlasciwie.
          Espressu sie chyba nie odtluszcza i jedynie dosc czesto odkamienia (co 300-500 shots kawy )
          • mahtiii Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:34
            Wg instrukcji odkamienia sie i odtluszcza. Delonghi nie wymaga smarowania, instrukcja o tym nie nie mowi, zreszta ta wyjmowana jednostka/zaparzacz? (taka nazwa w papierach) jest cala zabudowana i uzytkownik nie ma tam co smarowac. Delonghi dziala juz 5 lat i jest ok.
            Lattego zaparzacz smaruje wg instrukcji i filmiku na youtubie, nie jest to rocket science. Jak kazdy smar, jak sie go dotknie to sie lepi, a ze zaparzacza nie myje sie zadnymi gabkami czy sciereczkami, to czasen resztki kawy trzeba domyc recznie, a nie tylko pod strunienien wody. Strasznie duzo babrania sie w porownaniu do Delonghi, wiec nie polecam, bo tez jesten z teamu "nacisnij guziczek" zeby zrobic kawe i po sprawie.
            • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:41
              Nie wiem co ty masz ale w typwych maszynach - czy to Phiullips czy Gaggia czy Jura czy DeLonghi, zaprzacz sie wyjmuje po otwarciu bod=cznej czy przedniej pokrywy i myle oraz smaruje
              o np www.youtube.com/watch?vshockJWguSgyf4c
              • mahtiii Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 22:01
                Zgadza sie, zaparzacz wyjmuje sie z boku. Natomiast, Delonghi Dinamici nie trzeba wlasnie smarowac, producent pisze wprost o tym na stronie. Philipsa lattego trzeba przesmarowywac, inaczej niz na filmie do ktirego dalas link. Film jak to robic mozna znalezc na youtubie.
                Nie rozumiem troche obrony jak niepodleglosci tego ekspresu. Dla mnie, podkreslam dla mnie, lattego jest kiepski jesli chodzi o konserwacje i zdecydowanie lepiej pod tym wzgledem wypadalo Delonghi Dinamica.

Juz konczac, polecam po prostu zobaczyc sobie przed zakupem filmy na youtubie jak powinno sie o dany model dbac, zeby potem nie irytowac sie podczas codziennego uzytkowania. Niby nic, ale jednak moze wplynac na odbior picia kawki.
                • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 00:22
                  Dinamica uzywa takiegi samego agregatu (infuser) jak reszta i skoro reszt zaleza smarowanie czesci ruchomych i uszczelek a niby dlaczego ten model nie wymagalby takiego samego smarowania? Co najmniej dziwne.
                  Widac preferuja zeby po prostu jechac az padnie i nie trzymac tego urzadzenia prze 10 lat ale wymieniac co 3.... Mozn ai tak smile
                  Licza na to ze ludzi nie wiedza ze ten sami infuser w jednej maszynie nalezy smarowac a w innej nie.?
    • berdebul Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:29
      Kawa ziarnista, zawsze świeżo zmielona jest lepsza, ale możliwość dosypania swojej przez szufladkę tez się przydaje (np. jak lubisz wrzucić na święta aromatyzowaną mieszankę, to podobno potrafią zapchać młynek i lepiej wsypywać już zmieloną…).
      Dysza. Łatwiej umyć. Siemens EQ3 ma fajna - cała się wyjmuje, pieni mleko lub podgrzewa bezpośrednio w kubku.

Mam siemensa w domu i w pracy, bezawaryjny od ponad 6 lat.
    • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:32
      Od chyba ponad 20 lat jedziemy na super-auto ekspresach i jestem juz na 4-tym.
      Na co zwracac uwage?
      1. Czy to ma robic dobra kawe czy ladnie wygladac i stac na czolowym miejscu aby wszyscy widzieli czy tezm ma byc to solidna, niezawodna, wugodna maszyna ktora robi dobra kawe
      2, Czy to may byc ekspes do kawy czy napoi mlecznych
      3. Gdzie to bedzie stalo - czy na stoliku blacie i nic nad tym czy tez na blaci egdzi sa szafki powyzej (waymiary i dostep sa wazne )
      4. Czy masz na mysli konkretna firme/producenta
      5. Czy to ma byc proste - naciskasz guzik, kawa siemiele i parzy czy tez lubisz sie bawic jak to robia w kawiarniach gdzie maja osobny mynek, kolby etc etc...
      6. Ile kaw dziennie czy na jedno posiedzeni masz zamair robic (tu wazne jest wilekosc pojemnnika na woede i fusy)

Jesli pijesz w zdecydowanej wiekoszsci kawe a od czasu do czasu jakis napoj mleczny to im prostrzy tym lepszy (i tanszy i mniej do psucia i czyszczeni) a wiec dysza. Jak pijesz glwnie naopje z kawa i mlekiem to absolutnie z pijem nikiem i opcjami na robienie kawy jaka pijesz.
      Kupowani ekspresu i kawy mielonej to nie ma sensu - na tym polega aby pic dobra i swieza kawe a caly proces ma byc latwy szybki i prosty a wiec tylko zarnista i mielona w ekspresie. Czyli dobry mlynek w urzdzeniu (np ceramiczny) wazny ale wiekszosc nawet tysh stalowych jest OK jesli sie nei robi 5 kaw na raz.
      A wiec ja nie mam pojemnika na mleko poniewaz napoje mleczne typu latte czy cappucino robimy moze raz na miesiac a tak to pijemy espresso mocne - esspersso "dlugie" i co najwyzej dolewamy odrobine smietanki (u nas hlf & haalf) A wiec jak chce speinic mleko to rurka jest w zupelnisci wystarczajaca a mycie zadne w prownaniu z pojenikiem. Pamietaj tez o procesie odkamieniania - robi sie to ok 1x na miesiac i im prostrze tym lepsze.
      Wazne jest aby urzadznie bylo wygodne w uzyciu i latwe w myciu.
      Pamietaj tez ze
      Zdecydowanie wiekszosc producentow uzywa ten sam agregat do robienia kawy na calej lini - czy kupujesz za 1000 i za 4000 to agregat jest ten sam i tylko "cal reszta" inna a cena zalezy od tego jak wyglada i jakie "pierdoly do tego dochodza... automnatyczne spienianie, 10 zamiast 5 stopni grubosci mielenia, kolor, ilosc automatycznie robinych napoji kawowych etc, ekran czy guziki, prpogramowanie etc etc... czyli w sumi enieistotne do jakosci kawy rzeczy.
      Tak ze w zaleznosci od tego gdzi ekspres bedzie stal - tzn czy =masz miesce na odpwiedzni wysokosc czy tez nie a wiec wazne jest jaki jest wysoki i czy woda, kawa i inne rzczy obslugiwabe sa z gory czy z przodu.
      Fajni emiec panel kolorowy i sto dwadziesci opcji na robienie 120 rodzajow napoju mlecznego - nigdy tego nie bedziesz robic a jak sie taki panel popsuje to cale urzedzenie do smieci..
      A jak masz proste - na guziki i 2 czy 3 rodzaje kawy to jek sie jeden guzik popssuje to za 50 zl go wymienisz
      • mikams75 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 11:23
        ad 1 - przeciez jedno nie wyklucza drugiego.
        A co do mycia pojemnikow - zmywarka myje.
        Odkamienianie - zalezy jaka wode sie wlewa. Jak filtrowana, to nie czesciej niz raz na pol roku.
        • princy-mincy Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 13:28
          Odkamienia sie wtedy, gdy pokazuje sie kontrolka, inaczej mozna nie miec naprawy na gwarancji.
          • mikams75 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 22:20
            i ta kontrolka pokazuje wtedy kiedy trzeba odkamienic - przy wodzie twardej jest to o wiele czesciej niz jak sie wlewa wode przefiltrowana.
    • princesswhitewolf Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:46
      By sie myl latwo.
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 20:54
        Wszystkie myje sie z zasadzie tak samo latwo/trudno ale wszystkie - jak sie chce aby pracowaly dlugo, wymagaja w miare czestego mycia agregatu i pojemnikow oraz co miesiecznego porzadnego mycia i smarowania agregatu.
    • joana.mz Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:09
      Nie mam takiego ekspresu z bajerami, ale.... mam kolbowy Lelonghi za 600zł ze spieniaczem do mleka, którego nie używam bo uważam, że jest niehigieniczny (a czyścić po każdej kawie mi się nie chce). Mam za to odrębny spieniacz do mleka, którego używam czasem.
      Ty szukasz czegoś zupełnie innego, ale gdybym miała sama wybierać to na pewno bym się przyjrzała jak ta kwestia jest rozwiązana bo wiem, że w dużych ekspresach może to też nieciekawie wyglądać.
      W pracy mieliśmy kiedyś taki ekspres - kaw z mlekiem nikt nie robił bo nikomu sie nie chciało tego myć...
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:19
        Kolbowe sa w sumie najlepsze poniewaz mozna takim robic samemu super kawe a nie polegac na maszynie z ograniczonymi mozliwosciami. Jedyna wada jest to ze to wymaga mojej pracy.
        Sa kolbowe prawie automatyczne i calkime w rosadnych cenach ale ciagle kolbe nalezy obslugiwac. Np Breville Barista Express
        Czyszczenie rurek do spieniania nie jest skomplikowane poniewaz przez rurke w zasadzie leci goraca para i srodek jest czysty. Wystarczy wyrzec na zewnatrz mokra szmarka zaraz po spienieniu oraz przepuscic troche pary przez rurke aby wydmuchac resztki mleka i jest czysta. Ale to prawda ze wymaga troche pracy - nic za darmo.
    • agus-ka Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:24
      Wybierając pierwszy express, szukałam czego co ma:
      - młynek zarnowy
      - rurkę do mleka, dysza odpadała
      Kupiłam philipsa. Cena grała tu role. Jest to express półautomatyczny, czyli najpierw robi się kawe, potem mleko lub odwrotnie.
      Rurkę płuczę pod ciśnieniem i wymieniam co jakiś czas( na Allegro można kupić rurkę za pare złotych, wystarczy ja przyciąć, bo warto kupić 2-3 metry na zapas)
      Dziś jakbym dysponowała budżetem, wybrałabym express w pełni automatyczny, czyli klikam i express robi od razu cała kawe. Jeśli budżet bym miała ograniczony, kupiłabym jeszcze raz philipsa.
      Warto pójść do dobrego sklepu i porozmawiać ze specjalista. Jak mieszkasz w Wawie, polecam sklep przyjaciele kawy. U nich tez kupuje kawe.
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:31
        No bo Phillips -jak pisze powyzej, bazuje na agregacie Gaggi - solidnym i sprawdzonym.
        Tansze maszyny maja jeden bojler wiec trzeba robic po kolei.
        Aby robic kawe i spieniac maszyny mus miec podwojny bojler i ni ekazdy "w pelni automatyczny" ma.

Tylko te naprawde z gornej polki maja podwojny bojlery i robia kawe oraz speniaj mleko na raz..reszta super automatow tez robi po kolei a nazywaj sie w pelni autoamtem poniewa same wszytko robia.
        No odpowiedzni kosztuja...Pytanie co dla kogo i ile jest warte?
        • agus-ka Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 22:12
          Fajnie opisałaś mechanizm. Dzieki smile
    • chlodne_dlonie Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:27
      Młynek stalowy - wyłącznie.
      Jak najmniej zbytecznych bajerów.
      Spienianie mleka tak, ale dyszą, nie żaden pojemnik na mleko. W tzw. domowym użytku ta funkcja nie jest przydatna wcale.
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:32
        Młynek stalowy - wyłącznie.

Ciekawe dlaczego?

Argumenty przeciw to to ze stalowy sie nagrzewa i przypala niepotrzebnie kawe i wszyscy eksperci zalecaj wlasnie nie stalowy ale ceramiczny.
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 21:37
        Widac ze nie masz praktyki ..

Spenianie dysza jest wolne i wymaga pracy.
        Mam znajomych co pija napje mleczne codzinnie i to jest ich "kawa" i tu akurat pojemnik sie bardzo sprawdza poniewaz trzymasz mleko w lodowce w pojemniku, wyciagasz, podstawiasz, naciskasz "capuccino" i za minute masz a wtym czasie mozesz robic cos innego. Potemnaciskasz szybkie mycie i maszyna gopra woda przeplukuje przewdy oprzes ktore leciualo mleko i spokojnie wsatwiasz poejmnik znow do lodowki.
        Absolutnie wygoda dla piajacych napoje mleczno kawowe. Ja nie pije wiec dla mnie niekonieczne.
        • agus-ka Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 22:12
          Zgadzam się, ze dysza jest całkowicie niepraktyczna. Długo się spienia i wydaje mi się ze nie jest zbyt higieniczna. Pojemnik lub rurka wkładana do kartonu z mlekiem jest lepsza opcja.
    • czarna_kita Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 22:27
      Dzięki za rozjaśnienie tematu.
      Engine8t, Ty to zajmujesz się tymi sprawami czy po prostu jakieś hobby ? Bardzo fajnie opisałeś pracę tych ekspresów, dziękuję, będę o ciut mądrzejsza 🙂
      • kk345 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 23:36
        Dżizas, nie zachęcaj go- i tak już całkowicie przejął wątek.
        • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 00:31
          Ok , wylaczam sie.
          Wolicie pisac a nie chcecie wiedziec ? OK LOL
        • 1matka-polka Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 16:56
          kk345 napisała:

> Dżizas, nie zachęcaj go- i tak już całkowicie przejął wątek.

I jak zwykle na tym forum, zadna ematka, znajaca sie na maszynach, nie objawila sie w watku... Chlip, chlip
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 00:29
        Ja mam te maszyny do kawy od ponad 20 lat a naprawianie wszystkiego co mozna to maje hobby.
        A ze mialem i obecnie sie rozgladam za nowa maszyna to mniej wiecej znam temat.
        No i te maszyny sam naprawiam wiec znam szczegoly.
        Ale wybor nalezy do kupujacego najwazniejsze to wiedzeice co sie kupuje, dlacvzego i za co placi a to czy to jest dobre to nie wzne bo co dobre dla jedego nie jest dobre dla innych.
    • mikams75 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 14.11.23, 23:31
      mialam z dysza do mleka, teraz mam z pojemnikiem. I wole z pojemnikiem. Dysze trzeba bylo myc za kazdym razem - zaraz po uzyciu nie dalo sie, bo goraca, a pozniej trzeba bylo moczyc, bo zaschlo. Pojemnik jest prostrzy w uzyciu, po kazdym uzyciu maszyna sama przeplukuje goraca woda a od czasu do czasu wrzucam rozne elementy do zmywarki. Pojemnik mam maly, ale dla nie wystarcza za to dzieki temu, ze pojemnik jest maly, to rurki sa krotkie i sie domywaja w srodku w zmywarce.
    • miki.20105 Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 10:20
      Dla mnie ważne jest by ekspres robił dobrą czarną kawę. W ciągu ostatnich 11 lat miałam severin
      który trzy razy był w naprawie i w końcu zwrócili pieniądze. Później miał zwykłą najtańszą Nivone, która 7 lat działa ale oddałam córce. Od dwóch lat mam Jure i to jest to. Kupiłam tylko do czarnej kawy bo taką pijemy. Oprócz tego mam spieniacz do mleka gdy przyjdą goście
      • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 19:42
        Znaczy sie wmienilas Hyundia an Porsche.... Nic dziwnego smile Tylko po co Porsche na zakupy ? Ale wazne co kto lubi
    • princy-mincy Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 13:51
      Patrz na to, co Tobie pasuje.
      My mielismy x lat delonghi, zmienilismy na melite i po niespelna 3 latach wracamy do delonghi.
      Pierwszy delonghi- manualne spienianie mleka dysza (plukalismy dysze po kazdym spienianiu plus regularne mycie).
      Melita- rurka wkladana do kartonu/butelki mleka (bez pojemnika na mleko)
      Obecny delonghi- 2 pojemniki na mleko (do kawy z cieplym i zimnym mlekiem).
      Jesli chcesz pojemnik na mleko, patrzy by sie go dalo latwo czyscic. Niektore sa bardzo kanciate.

Mlynek- mielismy zawsze ceramiczny, nic sie z nim nie dzialo

Mycie- jak najprostsze, wyciagnac modul zaparzajacy, umyc i wstawic. Delonghi bylo to extra, w melicie wciaz nam sie zbieraly wszedzie w ekpresie resztki zmielonej kawy, ktore byly w trudno dostepnych miejscach i trudno sie je czyscilo.

Kawa wg mnie tylko ziarnista, po co mi mielona (nie ma szans by byla tak samo aromatyczna) skoro moge miec zmielona swiezo kawe?

Zanim kupisz ekspres, musisz miec miejsce juz w kuchni. U mnie ekspres stoi pod gornymi szafkami, wiec odpadala czesc urzadzen, ktore maja wyjmowane do gory zbiorniki na wode (musialabym go co chwile przesuwac). Patrz tez na szerokosci i glebokosc ekspresu.
      • princy-mincy Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 13:52
        korekta- mlynek stalowy, nie ceramiczny
    • engine8t Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 20:21
      O tu masz

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu ekspresu?

Jednym z najważniejszych aspektów jest bogate menu kawowe odpowiadające gustom smakowym wszystkich domowników.

next.gazeta.pl/next/7,161716,30332118,niezawodnosc-ktora-odmieni-twoj-dzien-ten-model-odkrywa.html#do_w=52&do_v=993&do_st=PP&do_sid=175&do_a=175&s=BoxBizImg1
      To podobnie jak z samochodami. Najwazniejsze jest ile jest siedzen i wtyczek USB do ladowaniai smartphonow ? LOL i Polecaja odpowiedznik Mercedesa S500.

• czarna_kita Re: Ekspres do kawy na co patrzeć? 15.11.23, 20:58
        No weeez... nie przesadzajmy. Ja chce coś prostego a nie kombajn !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka