Dodaj do ulubionych

Czy warto zamieszkać w Gdyni?

IP: *.chello.pl 03.03.06, 21:15
Mam pytanko do mieszkańców Gdyni - czy polecilibyście Wasze miasto jako
miejsce na tzw "osiedlenie się"? Moja sytuacja jest następująca: mieszkałam w
Gdyni z rodzicami przez 4 lata, jeszcze przed pojsciem do podstawowki, potem
mieszkalismy przez kilka lat w Krakowie, a cale swoje nastoletnie, studenckie
i po-studenckie zycie spedzilam w Warszawie. Teraz mam 27 lat i mysle o kupnie
mieszkania no i stabilizacji :). Niestety, ceny mieszkan w stolicy są
porazajace, Kraków tez nie jest duzo tanszy i na tym tle Gdynia wypada
najlepiej. Poza tym troche meczy mnie tempo zycia w stolicy, a Gdynia jest w
moej świadomosci takim lekko leniwym miastem, gdzie zycie ma własciwy rytm.
Nie da sie jednak ukryc, ze to jednak Warszawie mam swoje wspomnienia z
"mlodosci" no i prace - jestem anglistką, ucze w prywatnej szkole i w liceum.
No i tak się zastanawiam, czy gdybym sprobowala zamieszkac w Gdyni to nie bede
miec wiekszych problemow z praca w zawodzie no i z tym, by poczuc się
swojsko...? Moze ktos podzieli sie swoimi refleksjami na temat:)?
Obserwuj wątek
    • Gość: ivid Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: *.gdynia.mm.pl 04.03.06, 11:06
      Cóż... Wbrew pozorom tempo życia w Gdyni nie jest wcale takie leniwe ;) Ja byłbym za tym, żebyś patrzyła na to w kontekście zamieszkiwania w Trójmieście... Uważam, że zasadniczo tempo jest właściwe :)

Miasto ma swój klimat, ostatnimi czasy zmienia się na lepsze (nie przejmuj się ewentualnym napadem anty-Szczurków, którzy zaczną jątrzyć i mówić, że przez Szczurka (prez. miasta) nic się nie dzieje, nie jesteśmy w okresie mega-boomu, ale całkiem nieźle sobie radzimy) (czy ze Szczurkiem, czy bez niego). Ludzie - na pewno sympatyczniej niż w stolicy :) Olbrzymim plusem jest... morze. Ja osobiście uwielbiam spacery bulwarem, czy plażą.

Praca w zawodzie -> skoro masz doświadczenie, to uważam, że nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem pracy, jest mnóstwo miejsc, gdzie mogłabyś uczyć.

Jeśli chodzi o rozrywkę, to zależy co preferujesz... W samej Gdyni dobrze stoją moim zdaniem miejsca, gdzie można wypić kawę czy piwo, gorzej z klubami (jest w gruncie rzeczy jeden na świetnym poziomie - Ucho) (ale to moje spojrzenie, jeszcze studiuję ;) ), teatr miejski jest taki sobie, muzyczny lepiej. Co do kin, to poza klubami filmowymi, jest tylko jeden multipleks. Zresztą w dziedzinie tego, co można robić popołudniami i wieczorami bliskość Sopotu i Gdańska znacząco poszerzają to ofertę, można przebierać - we wszystkim. Puby, kawiarnie, kluby, teatry, kina, opera, filharmonia... W Trójmieście naprawdę sporo się dzieje, zwłaszcza latem.

Ważny jest wybór dzielnicy miasta. Masz jakieś określone preferencje, w jakiej dzielnicy chciałabyś mieszkać? Głośniejsza, bliższa centrum czy spokojne obrzeża?

Gdynia jest przepięknie położona - mnóstwo wzgórz, lasy Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, klify w Orłowie, rezerwat Kępa Redłowska... A to wszystko w mieście :) No i oczywiście - morze...

Zapraszam serdecznie :)
      • kriss.de.valnor Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? 04.03.06, 12:25
        > Ważny jest wybór dzielnicy miasta. Masz jakieś określone preferencje, w
        jakiej
        > dzielnicy chciałabyś mieszkać? Głośniejsza, bliższa centrum czy spokojne
        obrzeż
        > a?

pozwolę sobie się wtrącić:), ponieważ jestem w podobnej sytuacji jak autorka
        wątku, tylko, ze moje plany są nieco bardziej zaawansowane, tzn w przyszłym
        tygodniu jadę kupić działkę w Gdynii. Koncentruję się na Wiczlinie i Orłowie.
        Niestety mam tylko bardzo blade pojęcie jak tam jest:), ale wydaje mi się, ze
        Wiczlino to takie trochę.. hmm...zadupie? daleko od centrum i morza, ale za to,
        jeśli nie liczyć obwodnicy :-), cicho i spokojnie i dużo zieleni. Natomiast
        plusem Orłowa jest bliskość morza, plaży, molo,klif, itp. eeeh ciężka
        decyzja...
        • c.kapturek Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? 04.03.06, 12:33
          i z wiczlina da się spokojnie dojechać na spacerki po orłowskim molo i plaży:))))))) życzę udanej decyzji:)
        • Gość: John_Doe Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: 195.117.159.* 06.03.06, 09:29
          Ja mieszkam na wiczlinie. Nie jest tak źle jak piszesz. Do miasta jest 20 minut
          autobusem, albo 10 minut własnym autkiem. A okolica piękną, dużo lasów, wzgórz.
          Za żadne skarby świata się nie wyprowadzę stąd :) Tylko z kupowaniem się
          pospiesz bo ziemia ostro w górę idzie.
    • c.kapturek Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? 04.03.06, 12:46
      jak powiadają "wszędzie dobrze ale w domu najlepiej"!:)
      j/w piszą Ludki zalezy co lubisz. w każdym razie Gdynia jest dobrym miescem,
      bo wszędzie blisko mieszkając w centrum spokonie można dojść wszędzie nawet pieszo;D na wypoczynek zaś weekendowy (czy pozostały) zapraszają okoliczne
      piękne miejsca w 3city lub poza nim. w samej Gdyni rozrywek od groma, puby,
      restauracje, kina, teatry, dyskoteki itp. a zawód, który wykonujesz też z
      pewnością pozwoli ci znaleźć szybko pracę. szkół ci u nas od groma i młodzież
      skora do nauki :) ceny mieszkań nie jestem zorientowana, ale myslę, że są porównywalne i na pewno czym dalej od centrum tym tańsze, to już trzebaby było polukać na jakieś nieruchomości stronki;)
      wg mnie nie ma róznicy w tempie życia W-szawki czy 3city, teraz wszędzie czas gna ;)
      oczywiście jak i zalety też są i wady, jak wszędzie:)
      no i śmietanka W-szawki się do nas zjeżdża na festiwal filmowy;D
      • Gość: Aurora Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: *.chello.pl 04.03.06, 14:10
        Dzięki za wszystkie opinie :)
        Co do tego tempa - no będę się upierać przy swoim. Ja widze tę różnicę gdy ide
        np. w lipcowe popołudnie Marszałkowską a kilka dni później - Świetojańską. Mam
        wrażenie, że w Gdyni, nawet w Centrum jest jakoś tak inaczej, spokojniej,
        przestrzeni życiowej więcej. Może to i dlatego, że zabudowa tam jakas taka
        bardziej przyjazna, nie ma wieżowców no i morze widać :) często i gęsto.
        Co do dzielnicy - kiedyś mieszkałam na Obłużu, ale teraz jak tam przejezdzam to
        wydaje mi się czasem, ze dzielnica trochę zdziadziała, te bloki gdzieniegdzie sa
        jakies takie obskurne. Czasem jezdze na plaze na Babich Dolach i tam pod
        wzgledem bliskosci lasu i morza jest super, ale samo osiedle tez srednio
        przyjazne mi się wydaje. Dużo zlego slyszalam o Chylonii i nawet jak przeglądam
        oferty mieszkan, to ceny są tam widocznie niższe, więc chyba tez odpada. Co
        pozostaje - no chyba szeroko rozumiane Centrum, Orłowo (ponoć drogo??) albo moze
        mieszkanie na jakims nowym osiedlu. Podoba mi się np. tutaj:
        www.trader.pl/details,191,23499-S-TY00244.asp
        (Chwarzno-Wiczlino?) ale z tego co slyszalam, nie jest za dobrze z komunikacją
        do Centrum, a ja nie chcialabym byc zalezna od samochodu, ktorego zreszta i tak
        jeszcze nie mam ;-)
        • Gość: Aurora Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: *.chello.pl 04.03.06, 14:16
          Reasumując: nie chciałabym mieszkac przy jakiejś super-głośnej ulicy (np. w
          jakiejś starej podupadajacej kamienicy przy Morskiej, tuz przy torach
          kolejowych), fajnie byłoby, gdyby było w miarę blisko do morza i lasu, albo
          przynajmniej do jakiejś zieleni :) natomiast dojazd do Centrum nie powinien
          przekraczac, mysle, 30 minut autobusem. To tak realnie patrzac na sprawy tzw.
          zyciowe - praca, jakies urzedy, lekarz, zakupy etc. Jesli chodzi o rozrywki -
          kino czy knajpki czy czasem jakieś bardziej hedonistyczne ;) miejsca uzytku
          publicznego to i tak nie korzystam z tych dobrodziejstw codziennie, więc nie
          musza być pod samym nosem.

• c.kapturek Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? 04.03.06, 14:45
            wszak Warszawa to stolica to i większa od Gdyni, szczerze mówiac to byłam tam raz wiec moze nie powinnam głosu zabierać ;D
            widzę żeś konkretna kobitka to i z decyzją nie bedziesz mieć problema:)

chwarzno fajne, bo zaciszne i wokół duzo pieknej zieleni, ale autobusy chyba ze
            2 lub 3 jednymi przez wiczlino do dąbrówki dojechac mozna tam pzrydchodnia tez
            jest, a w druga strone przez witomino do centrum mozna się łatwo dostać. teraz
            nawet i kack się rozwinał duzo nowych osiedli budują tam.
            mam wrażenie ze poszczególne osiedlowe dzielnice gdyni zaczynają tętnić własnym zyciem:)
            właśnie, dlatego, że coraz to ładniejsze bloczki są budowane w porównaniu z tymi
            projektami z lat 70/80-tych i podwórka z placem zabaw dla dzieci przystępniejsze są. kwestia jeszcze zorientowania się najwyżej co do działań administracji i mozna przebierac.
            proponuje jeszcze redłowskie osiedla, też blisko do centrum poprzez przystępną komunikacje al. zwyciestwa. powodzonka i dobrego wyboru:)
    • Gość: blo Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: 87.207.106.* 04.03.06, 19:33
      Podziwiam zdecydowanie : region ,Trójmiasto ,Gdynia .Sam jestem mieszkacem
      Gdańska , więc ze względu na patriotyzm lokalny powinienem namawiać do tegoż,
      ale decyzja podjęta więc czas podejść do sprawy rzeczowo. Jeżeli chodzi o
      ceny ...hmmm... z pewnoscią średnia jest niższa w Trojmieście niż w
      Warszawie ,ale nie możesz załorzyć ,ze teoria ta sprawdzi się w 100%
      przypadków. Znajdziesz mieszkania nowe po 3000m2 ,ale w bardziej
      reprezentatywnych dzielnicach cena 10000/m2 nie powinna specjalnie szokować.
      Podobno najdroższe apartamenty w Sea Towers kosztują 20000/m2 ,co przyznam nie
      jest ceną do zaakceptowania przez zwykłego zjadacza chleba :). Świetnie
      prezentuje się Orłowo i powiem ,że jeżeli miałbym się przeprowadzić to
      wybrałbym Oliwę ale zaraz potem właśnie Orłowo-trochę senna atmosfera w
      połączeniu z piękną architekturą ,wspaniałym połorzeniem i dobrze rozwiniętą
      infrastrukturą sprawiają ,że to miejsce bajeczne . Może trochę idealizuję , ale
      cóż...:)ceny 4000-6000/m2 ( średnio ) .
      Wydaje się ,że że całe Trójmiasto czekają w najblizszym czasie rewolucyjne
      zmiany w jego wygladzie i funkcjonalności. Przeprowadzając się do Trójmiasta
      dzisiaj ,robisz to w przedzień boomu inwestycyjnego ,który ,jezeli jesteś osoba
      dynamiczną , z pewnością wywrze na tobie ogromne , pozytywne wrażenie.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Anka Re: Czy warto zamieszkać w Gdyni? IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.19, 11:57
      Wg sondaży warto, bo sami mieszkańcy Gdyni uważają, że to najlepsze miejsce do zamieszkania w Polsce. Mieszkam tam całe życie i podpisuję się pod tym. Gdynia to fajne, nowoczesne miasto, w pięknej lokalizacji. Polecam bardzo Witomino. Jak ktoś szuka nowego mieszkania w Gdyni to os. Słoneczna Zatoka właśnie w tej dzielnicy. Otoczenie lasów, z wyższych pieter widok na może, wysoki standard wykonania, rozwinięta infrastruktura...Ceny za m2 lepsze niż w Gdańsku i Sopocie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka