Dodaj do ulubionych

eeg i badania genetyczne - CZR

07.04.10, 10:42
Witam,

a czy przy diagnozie CZR robiłyście dzieciom badania genetyczne i
eeg? w zaleceniach przy otrzymanej diagnozie sugerowano konsutltację
z neurologiem, do którego się udałam i który skierował nas na takie
badania. Podobno, problemy z kontaktem wzrokowym mogą mieć inne
podłoże np tzw "napady nieświadomości" sugerujące problemy
neurologiczne.
Czy któraś z Was robiła takie badania?
Pozdrawiam
F.
Obserwuj wątek
    • iska2009 Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 10:47
      EEG mamy w planach, natomiast jedna wizyte w poradni genetycznej
      mamy juz za soba. W tej chwili czekamy na wyniki.
      • aga_sama Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 10:56
        Mój miał dwukrotne epizody utraty przytomności, więc eeg robiliśmy kilkakrotnie, zawsze wychodziło nieprawidłowe, jednak rezonans i obserwacja na oddziale neurologicznym nie wykazały padaczki. To było jeszcze przed diagnozą, teraz będę powtarzać. Warto iść do neurologa także aby sprawdzić, czy dziecko ma / nie ma obniżonego napięcia mięśniowego. W obrębie barków utrudnia to małą motorykę, w obrębie paszczy - mowę.
        Genetyk - byliśmy, pogadaliśmy sobie z dr Kubalską w instytucie psychiatrii na sobieskiego, ale było baaardzo zimno, nakręcony torpeda prawie rozkręcił kanapę, więc pani doktor zrezygnowała z pobierania materiału... Idziemy latem jeszcze raz.
    • czarna_ida Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 14:04
      bylismy juz w poradni genetycznej, krew pobrana do dwoch badan,ale
      sie czeka dlugo, na wyniki.
      Do neurologa idziemy 12 kwietnia na pierwsza wizyte po diagnozie :)
    • rohatyna Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 15:29
      Było EEG ( kilkanaście - nie jedno..!! ) , był rezonans, były badania
      genetyczne. Wszystko wyszło w porządku - za każdym razem , najmniejszych zmian w
      EEG, i rezonansie, badania genetyczne też OK. mimo to ma ZA, ADHD , i epilepsję
      ....i co Wy na to??
      • marychna31 Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 16:14
        > EEG, i rezonansie, badania genetyczne też OK. mimo to ma ZA, ADHD , i epilepsję
        > ....i co Wy na to??
        Co my na to? Że to norma. Jeśli badania genetyczne wykazałyby chorobę
        genetyczną: zespół łamliwego chromosomu to dziecku by zmieniono diagnoze z ZA
        na ZŁCh. W rezonansie mogłyby być widoczne zmiany ale jedynie w rezonansie
        czynnościowym bo przecież przy ZA nie ma sie nieprawidłowej budowy mózgu tylko
        są problemy z jego funkcjonowaniem.
        O EEg za wikipedią:
        "Jednakże nie należy przeceniać znaczenia badania EEG w przebiegu padaczki a
        szczególnie w rokowaniu; zdarzają się chorzy z ciężkimi napadami i minimalnymi
        zmianami w zapisie, są też przypadki odwrotne- dużym zmianom w EEG nie
        towarzyszy występowanie napadów."
        • fulvia16 Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 18:52
          Czyli co, nie warto tych badań robić?
          Zapisałam juz małego, a i lekarz kierujący wydał mi się kompetentny.
          Przede wszystkim dlatego, że zanim zdążyłam wyartykułować z czym
          przyszłam po krótkiej rozmowie z dzieckiem częsciowo zdiagnozował
          problem...
          pozdrawiam
          • marychna31 Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 19:31
            Oczywiście, że trzeba koniecznie zrobić te badania, zeby wykluczyć inne choroby
            dające podobne objawy jak autyzm. Badania genetyczne sprawdzają czy mamy do
            czynienia z Zespołem Kruchego Chromosomu, rezonans i tomografia czy np. nie mamy
            do czynienia z uszkodzeniem mózgu albo guzem mózgu, co również w objawach może
            przypominać autyzm a eeg może nam dać informacje o epilepsji lub migrenach,
            które często towarzyszą autyzmowi.

Dodam jeszcze, że koniecznie należy zrobić badania metaboliczne sprawdzające
            czy nie mamy do czynienia z którąś z genetycznie uwarunkowanych chorób
            metabolicznych, w objawach przypominających autyzm.
            Pzdr.
    • urson77o2.pl Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 19:08
      Witam mój Antek miał robione eeg,wyszły jakieś zmiany ale ponoc nie takie
      tragiczne,badania genetyczne mielismy w lutym i czekamy jeszcze na wyniki.W
      piątek mamy metaboliczne.Pozdrawiam
      • rohatyna Re: eeg i badania genetyczne - CZR 07.04.10, 20:38
        Badania trzeba zrobić koniecznie...!!! Mój Michał też miał diagnostykę
        metaboliczną w kierunku hiperglicynemii, On wpadał w śpiączki, nieprzytomny na 7
        punktów w skali Glasgow, nie oddychał , OJOM, respirator....horror, żadnych
        drgawek - tylko to . Podają mu dhepakine chrono - z diagnozą - padaczka . Od 3
        lat jest spokój. Szczęście całe....Bo już było tak , że baliśmy się Go wypuścić
        z domu, no bo jakby tak stracił przytomność na ulicy, to kto by się
        zainteresował nastolatkiem leżącym na trawniku...???? Pomyśleli by , że ćpun,
        albo pijany, a on w ciągu 20 minut musi być pod respiratorem - inaczej umrze.
        Teraz mu odpuściliśmy, jest na lekach i idzie do przodu. Pani profesor Pronicka
        z Centrum Zdrowia Dziecka, powiedziała, że nigdy nie zetknęła się z taka
        padaczką - a to sława międzynarodowa. Te dzieci " muśnięte autyzmem " to w ogóle
        dziwne jakieś....-:)-:)-:) Mój syn dodatkowo - paradoksalnie reaguje na leki.
        Wyciszające Go pobudzają - i odwrotnie. Czy któreś z Waszych tak ma???
        • marychna31 Rohatyno 07.04.10, 21:29
          OT ale poruszyło mnie to co napisałaś. Rozumiem Twój niepokój ale nie wyobrażam
          sobie, żeby ktokolwiek nie zainteresował się leżącym na ulicy dzieckiem, choćby
          to było dziecko w wieku nastolatkowym... No przecież każdy pospieszył by z
          pomocą. Inna sprawa czy potrafił by takiej pomocy udzielić. Czy twój syn nosi
          przy sobie jakaś informację (np.na bransoletce), co mu jest i jak powinna
          wyglądać pomoc?
          • ruda.5 Re: Rohatyno 07.04.10, 21:57
            ja mam dziecko z CZR i mamy zrobić badanie EEg i tomograf.Podjęliśmy
            próbę EEG ale katastrofa, małą się przebudziła i wpadała w taki szał
            że nie można jej było uspokoić i kolejnej próby nie podjęliśmy.
            Ponoć można zrobić badanie EEG na śnie nocnym i w domu ale nie wiem
            jaki jest koszt. Te zlecenia mamy od neurologa ale bad. gen. nie
            kazała robić bo uważa że przy takich zaburzeniach i tak nic nie
            wyjdzie. Jak wam się udało zrobić EEG. Dodam że mała ma
            nadwrażliwość i nic sobie nie da na głowę zakłądać a sen ma
            cholernie płytki..
            • aga_sama Re: Rohatyno 07.04.10, 22:13
              Ostatnie eeg robiliśmy, jak młody miał 2 lata i 4 m-ce. Dziecko obudziliśmy o
              5-tej, badanie o 19.tej. On jeszcze wtedy sypiał w dzień, więc wieczorem lał się
              przez ręce. Przy zakładaniu elektrod się udarł, ale po chwili zasnął wtulony we
              mnie.
              W Warszawie jest jakaś ekipa, która robi eeg w śnie nocnym w domu pacjenta.
              Koszt - 34 stówy.
            • rohatyna Re: Rohatyno 08.04.10, 00:22
              Do ruda.5

Tomograf mój Michał miał robiony w narkozie, to płytka narkoza i krótka , w
              zasadzie nie powinna mieć skutków ubocznych. EEG trzeba zrobić koniecznie, albo
              powtórzyć ambulatoryjnie przez sen , albo zrobić w domu - ma się udać ! może (
              choć nie musi ) mieć to duże znaczenie diagnostyczne. Nie wiem skąd twierdzenie
              , że " przy takich zaburzeniach i tak nic nie wyjdzie " jak nie wyjdzie - tym
              lepiej - ale trzeba wiedzieć , jak te fale mózgowe się układają. Skoro sen ma
              płytki, to musi nie spać 20 godzin, żeby zasnąć głęboko - na tyle , żeby można
              było zrobić badanie. Przechodziłam to wielokrotnie - średnio raz na dwa razy -
              udawało się. No ale u nas nie miało to znaczenia diagnostycznego - wszystkie EEG
              były OK , co nie znaczy , że u Ciebie tak będzie. W każdym razie neurolog musi
              zobaczyć zapis EEG. Jeśli mogę coś zasugerować , to dobrze zrobić tzw. video
              EEG, lub jeszcze bardziej zaawansowane , z elektrodami w nosie i gardle.
              Niechętnie na to kierują , bo to drogie - W Warszawie robią chyba tylko w
              Centrum Zdrowia Dziecka, ale to dużo dokładniejsze i głębokie.
              Pozdrawiam
          • rohatyna Re: Rohatyno 08.04.10, 00:03
            Wiesz....ale to dziecko ma 185 cm wzrostu i nie wygląda jak dziecko, tylko jak
            dorosły. I nie łudźmy się....nikt nie śpieszy z pomocą . To tak jak z
            policjantem i nastolatkami , którzy zabili Go nożem w biały dzień....ktoś
            pospieszył z pomocą....??? Każdy myśli - nie moja sprawa - nie moja bajka.
            Mojemu synowi w takiej sytuacji nie da się pomóc , ja też bym nie pomogła -
            ratuje Go tylko respirator. Ma tę informację przy sobie, ale czy pomoc przyjdzie
            w porę....Od utraty przytomności - do konieczności respiratora - ma 20 minut.
            Jak był mały , był cały czas z nami , wiedzieliśmy , że zdążymy. Teraz - buntuje
            się - chce mieć swoje życie - nie mogę Go trzymać " pod spódnicą " nie chcę ,
            żeby czuł się inny - przecież i tak jest inny - ma ZA. Wypuszczam go " na
            Wielki Świat " i drżę....ciągle drżę z niepokoju... że tym razem nie wróci
            ....Dzwonię do niego i jak nie odbiera - nogi się pode mną uginają. Okazuje się
            potem , że był w Arkadii, a tam często nie ma zasięgu....Przychodzi, jest, a ja
            drżę na myśl , że jutro znowu pójdzie, ja zadzwonię - On nie odbierze - i znowu
            zacznie się moje umieranie... I takie to moje życie...ech...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka