Dodaj do ulubionych

dofinansowanie do turnusu

16.02.11, 12:08
Chciałam się dowiedzieć gdzie mogę się starać o dofinansowanie do turnusu? Córeczka miała nie dawno re-diagnozę i polecono nam aby się udać na turnus. Niestety nie stać mnie na sfinansowanie takiego wyjazdu... Mogę prosić o pomoc skąd wy dostaliście dofinansowanie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: dofinansowanie do turnusu 16.02.11, 15:31
      my staramy sie w mopsie.ale ja skladalam wniosek 3 stycznia ok godz 13 i juz bylo zlozonych ok 500 wnioskow.takze marne szanse ze sie zalapiemy-choc ostatni turnus zaliczylismy w 2006 roku.
      • monisia900 Re: dofinansowanie do turnusu 16.02.11, 15:33
        tzn wniosek skladalismy w mops, ale pieniadze ida z PFRON-z tego co mi wiadomo. aczkolwiek przygotuj sie na to, ze do turnusu i tak pewnie bedziesz musiala doplacic z wlasnej kieszeni, bo oni daja chyba cos ok 1300-1400 zl.
      • madziulec Re: dofinansowanie do turnusu 16.02.11, 15:34
        Ja jeszcze nie zlozylam ;)

U nas wyraznie powiedzieli, ze jesli ktos byl w ciagu 2 ostatnich lat to ma marne szanse a jesli ktos nigdy to praktycznie 100% szans.
        • pcheelka2 Re: dofinansowanie do turnusu 16.02.11, 19:42
          oo to ja jeszcze nigdy nie byłam :P
    • marychna31 Co powiedziała mi Pani w MOPS 16.02.11, 20:03

Dostałam dofinansowanie do turnusu z PFRON w zeszłym roku. Byłam pewna, ze w związku z tym, w tym już nie dostanę. Poszukałam więc innej fundacji, gdzie dofinansowanie dają. Warunkiem dofinansowania miała być informacja z MOPS, ze w tym roku dofinansowani z PFRON nie dostanę. Poszłam więc po takie zaświadczenie i tu uwaga: pani powiedziała, że wcale nie jest powiedziane, że nie dostanę, ba jeśli chodzi o dziecko to dostane bo oni dzieciom zawsze dają- co roku (Poznań). W związku z tym złożyłam;)
      • pcheelka2 Re: Co powiedziała mi Pani w MOPS 16.02.11, 22:04
        ale to dają tak jak wcześniej ktoś pisał 1300zl?
        Ja też z wielkopolski więc może dostane:)
        • marychna31 Re: Co powiedziała mi Pani w MOPS 17.02.11, 10:40
          > ale to dają tak jak wcześniej ktoś pisał 1300zl?
          > Ja też z wielkopolski więc może dostane:)
          Nasz turnus kosztuje 4 tyś. W zeszłym roku dostalismy 700 (dziecko)+ około 500 (dorosły), Nie wiem jak jest poza Poznaniem. Warunkiem złożenia dokumentów o dofinansowanie turnusu był meldunek dziecka w Poznaniu.
    • ojciec.karmiacy Re: dofinansowanie do turnusu 16.02.11, 22:12
      Jeżeli Ty lub Twój mąż pracujecie w firmach, w których jest fundusz socjalny to można złożyć prośbę o dofinansowanie w firmie. Na przykła z powodu wypadku losowego, którym jest niepełnosprawność dziecka. Zazwyczaj, jeśli można się o to ubiegać, to odpowiedź jest pozytywna. Minimalnie dają chyba 2200, ale mogą więcej. Dwa lata temu dostaliśmy na turnus dorosły+dziecko i na 2 miesiące terapii. W zeszłym roku Turnus był droższy więc dali tylko na rodzica i dziecko. W tym roku złożymy chyba o dofinansowanie przedszkola integracyjnego, które rocznie kosztuje ok 10 tyś. Pozdrawiam
      • monisia900 tylko pfron finansuje?kto jeszcze 17.02.11, 15:35
        a moze wie ktos gdzie mozna sie starac jeszcze poza mopsem o dofinansowanie?
        • marychna31 Re: tylko pfron finansuje?kto jeszcze 17.02.11, 15:36
          > a moze wie ktos gdzie mozna sie starac jeszcze poza mopsem o dofinansowanie?
          W każdego rodzaju fundacjach. Anny Dymnej np.
          • mamabeata66 Re: tylko pfron finansuje?kto jeszcze 20.02.11, 13:28
            Ja jeżdże z dzieckiem od 6 lat co roku dostajemy dofinansowanie z PFRONu bo tak się należy dziecku to jest około 1300 zł. ale jeśli twoja sytuacja materialna jest zła możesz od razu złożyć wniosek o pokrycie całego kosztu turnusu przez PFRON u nas na Mazurach przyznają co 2-3 lata takie dofinansowanie tylko oczywiście sama musisz się o nie upomnieć i dowiedzieć jakie jest u was minimum dochodowe aby cos takiego dostać
            • marychna31 Dziekuję! 20.02.11, 16:37
              Dziękuje Mamabeta- nie wiedziałam o tym. W poniedziałek pójdę do MOPS w tej sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka