Dodaj do ulubionych

Inny Świat ma Inną Twarz!!!

29.11.13, 12:15
Zbliża się europejski tydzień autyzmu. Zapewne każdy z nas spotkał się kiedyś z negatywną reakcją innych na swoje dziecko, reakcją wynikającą czy to z niechęci, czy to z niewiedzy, czy to biorącą się z nietolerancji dla jakiejkolwiek odmienności. Postanowilem więc pokazać nasze dzieci nie przez pryzmat zaburzeń, ale od tej drugiej jasnej strony. Gdy uslyszalem kiedyś piosenkę "naughty boy, la, la, la" oczami wyobraźni widzialem przesuwające się obrazy naszych autystycznych dzieci, widziałem ich dziecięce piękno nie skażone zaburzeniami. Było to tak nieodparte wrażenie, tak długo za mną chodzilo, za każdym razem gdy slyszalem gdzieś ten utwór, że dla wewnętrzego spokoju zrobiłem ten slideshow. Po prostu musialem. Niech więc będzie to moim głosem na europejski tydzień autyzmu
Tekst linka
Obserwuj wątek
    • drop.s18 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 13:01
      dzieki, podoba mi się baaardzoooo)))))
      • drop.s18 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 13:16
        mogę udostępnić na fb??
        • yadrall Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 13:20
          Super! Rozumiem,ze mozna rozpowszechniac?
          Dziekuje!
    • maadzik3 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 13:33
      piękna prezentacja!
      • halogen75 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 14:20
        Bogdan, jesteś WIELKI :) Pięknie oddałeś ludzkim duszom to co jest w Twojej :) Podzieliłeś się pięknem postrzeganym przez Ciebie w sposób wzniosły, twórczy, wymowny i bogaty w swoim pozytywizmie. To trudna sztuka. Ale Ty sobie z nią poradziłeś bezbłędnie. Dla mnie zawsze byłeś, jesteś i będziesz artystycznym mistrzem. Zawsze w Ciebie mocno wierzyłam i dziś wiem, że swoją wiarę umocowałam bardzo optymalnie i efektywnie :) Nie żałuję. Dziękuję. Całość mojej wypowiedzi na fb i KR Jim.

Człowiek, który podjął decyzję, by zwyciężyć, nigdy nie powie "niemożliwe"...
        www.dzieciom.pl/16924
        www.dzieciom.pl/16925
        • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 17:49
          halogen, droga halogen, Twoje słowa mile łechcą moje ego, ale spoko :) nie grozi mi żadne uderzenie sodówy do glowy, podobnie jak nie grozi mi wynoszenie się ponad innych. Traktuje je jako uznanie dla pewnego wysiłku jaki podjąlem i jak trafnie zauwazyłaś włożenie w to cząstki swojej duszy. Nie czuję się godny takich słów i nie wiem czy sobie na nie zasłużyłem, ale to Twoja opinia, Twoje słowa i masz prawo do swojej oceny i wyrażania swoich odczuć. Pięknie więc za to dziękuje, podobnie jak dziękuję losowi, że postawił Cię na mej drodze, ubogacając moje życie duchowe. Dbaj o siebie i wracaj do zdrowia :*
    • elipsa.22 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 16:23
      Jak musiałeś, tak zrobiłeś...
      Sorry, ale dla to mnie schematyczne, nie wnoszące nic nowego, pt. patrzcie, jesteśmy tacy sami!
      To samo mogą powiedzieć chorzy na każdą inną chorobę, niepełnosprawni każdej maści czy cierpiący na zaburzenia takie, czy inne...
      Inność i odrębność osób z autyzmem w sposób chyba najbardziej dla mnie obrazowy, a jednocześnie nietuzinkowy, została pokazana w grafikach przy okazji protestu przeciw nominacji Radomskiej. Dla mnie, to właśnie esencja autyzmu:
      www.facebook.com/photo.php?fbid=762294830451495&set=gm.771372919546080&type=1&theater
      I , moim zdaniem, taki przekaż powinien do ludzi dotrzeć, żeby spróbowali zrozumieć, czym jest autyzm.
      Mam nadzieję, że Cię nie uraziłam.

• backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 17:11
        droga elipso, jest tak jak mówisz, tak, właśnie tak - musiałem więc zrobiłem. Bardziej dla siebie niż dla zaspokojenia wszystkich bardziej wyrafinowanych gustów, jak choćby Twój . De gustibus est non disputandum... nie mialem ambicji wywołania zachwytu, podobnie nie mialem ambicji wniesienia czegokolwiek nowego czy odkrywczego. Stąd w Twojej ocenie schematyczność mojego myślenia a pewnie i postrzegania. Mnie nie chodziło o pokazanie odrębności czy inności, przeciwnie, chodziło mi o zatarcie różnic w spojrzeniu na dziecko ASD. Znam grafiki ze strony protestu, znam ich twórców i znam pewne zakulisowe sprawy. Nie wiem czy zauważyłaś, że jedna z twórczyń owych wspomnianych przez Ciebie grafik ograniczyla znacznie swoją aktywność... Ale zostawmy to. Ja mialem inny cel, dziewczyny tworzące grafiki zupełnie inny. Ty zestawiasz te dwa cele i porównujesz co jest już na starcie błędnym założeniem, bo nijak, właśnie ze względu na odmienny cel nijak do siebie nie przystają i nie dają się tym samym porównywać. I nie nie czuję się bynajmniej urażony, spoko :)
        Jak sama piszesz linkując do tych grafik - " Dla mnie, to właśnie esencja autyzmu"... być może Ci to umknęło, ale ja nie próbowalem ukazać esencji autyzmu. wygląda więc na to, że całkowicie pomieszałaś tematy, czy myśl przewodnią owych grafik i to co przyświecało mnie.
        Pozdrawiam serdecznie :)
        • madziulec Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 18:04
          Heh....
          Cóz ja moge jak nie wzdychać...

W każdymn razie grafiki (o ile ktos nie ma FB) dostępne sa tu autyzmbezbzdur.wordpress.com/2013/11/25/grafiki-powstale-podczas-protestu/
          • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 18:30
            madziulec: "Cóz ja moge jak nie wzdychać..."

Cóż jeśli o mnie chodzi, to rzeczywiście niewiele więcej możesz madziulcu. Ale, ale, chciałbym Ci podziękować, bo masz jakiś udział w powstaniu mego slideshow. Wiesz jaki i jestem Ci za to wdzięczny. Pozdrawiam
            • madziulec Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 18:57
              Ja po prostu się usmiecham czytając jak to znasz kulisy i tak dalej ;)

Pamiętaj tylko, że świat internetowy sie kurczy i z 16 osób 2 są na tym forum, a ja dodatkowo.
              • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 00:17
                " Pamiętaj tylko, że świat internetowy sie kurczy i z 16 osób 2 są na tym forum,
                > a ja dodatkowo."

się znaczy to taka zawoluowana przestroga z Twojej strony odnośnie kulis??? Spoko, ja nie zamierzam w ogóle o tym, co być może wywołuje Twój niepokój wspominać tutaj, ani gdziekolwiek indziej. Nie, bez obaw jakichkolwiek najmniejszych. Nie mam takich cech o jakie mnie posądzasz, więc ze spokojem wracaj do wytężonej pracy :)
      • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 17:22
        ach jeszcze jedno elipso, piszesz:
        " patrzcie, jes teśmy tacy sami!
        > To samo mogą powiedzieć chorzy na każdą inną chorobę, niepełnosprawni każdej ma
        > ści czy cierpiący na zaburzenia takie, czy inne..."
        Ależ oczywiście że to samo mogą powiedzieć inni niepełnosprawni, bo są w pełni ludźmi choć często uważani za niepełno wartościowych osobników i odrzucani , spychani na margines, pogardzani. I właśnie dlatego, że wciąż ma to miejsce, wciąż się dzieje, powinno się do znudzenia powtarzać, że jesteśmy tacy sami. Choć odnoszę wrażenie, że Twoim zdaniem należy stawiać na różnice.
        • halogen75 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 17:55
          Ile nas tyle gustów. Ile nas tyle ocen. Ile nas tyle różnych emocji. Każdy z tych przekazów jest doskonały. Każdy inny. Każdy wielce wymowny. Każdy wymagał poświęcenia czasu. Każdy oparty jest na tym, co autor miał w danej chwili w sobie, w swojej duszy, w swoim wnętrzu. I nawet jeśli do niektórych prawdziwy przekaz nie dotarł w pierwotnej jego formie to nie oznacza, że jest zły, schematyczny i bezsensowny. Obydwa przekazy różnią się od siebie. Obydwa pokazują esencję autyzmu. Jeden z nich to pojedynczy element, drugi cały ciąg elementów i segmentów tworzących całość. Jeden przekazuje nam treść słowną, drugi bardziej obrazową. Obydwa jednak dają nam pewną cząstkę wiedzy, prawdziwą, życiową, emocjonalną, uczuciową. Obydwa poruszają w człowieku coś co powinny poruszać jeśli człowiek jest istotą żyjącą. Obydwa są prawdziwe. Niczego im nie brakuje i niczego nie jest w nadmiarze. Jeden jest grafiką, świetną zresztą, drugi filmikiem, w kadrach, którego jawi się obraz normalności, prawdziwości, rzeczywistości i własnie tego, że tak naprawdę wszyscy jesteśmy normalni lub wszyscy jesteśmy "nienormalni", jak kto woli. Schematyczny? Być może ale schematyczny w odpowiednich proporcjach, schematyczny, bo cały świat to swego rodzaju schemat, rubryka, tabela, w które wpisywane są zdarzenia, historie, sytuacje.

> " patrzcie, jes teśmy tacy sami!
          > > To samo mogą powiedzieć chorzy na każdą inną chorobę, niepełnosprawni ka
          > żdej ma
          > > ści czy cierpiący na zaburzenia takie, czy inne..."

O tak. Mogą powiedzieć. Chcą powiedzieć. Pragną powiedzieć. I to własnie czynią.
      • tijgertje Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 29.11.13, 19:53
        Elipso, ludzie nas, autystow szufladkuja. Zazwyczaj jako niekontaktujacego sie ze swiatem glupla, albo dziwacznego geniusza. KAZDY ma cos tam z autyzmu, tyle tylko, ze bedac w spektrum ma sie tych "innosci" troche wiecej albo o innym natezeniu. A tak naprawde to pomiedzy tymi skrajnymi stereotypami jest ogromna przepasc NORMALNOSCI. Tak, wlasnei normalnosci. Mamy troche innosci, ktore czynia nas nieprzystosowanymi do otoczenia, ale wielu z nas na roznych etapach roznie sobie z nimi radzi. W sprzyjajacych warunkach wygladamy zupelnie normalnie. Chcemy, aby patrzono na nas przez pryzmat tego, kim jestesmy jako CALI ludzie, nie tylko przez pryzmat naszych zaburzen. I ten film ze zdjeciami dzieciakow pokazuje wlasnie ten wycinek "normalnosci" z autystycznym dzieckiem, ktory pozwala nam byc dumnymi rodzicami i kochac nasze szkraby za to jakie sa, a nie jakie byc "powinny". Odwolujesz sie do posterow z protestu. Prosze bardzo:
        autyzmbezbzdur.files.wordpress.com/2013/11/969429_3751568604645_628951842_n1.jpg
        To ja.
        Mam w cholere i troche mniejszych i wiekszych zaburzen, ale tak naprawde to zna je tylko moj maz, wiekszosc ludzi ich nie widzi, bo nie chce, aby je widzieli. Nie chce, aby mnie wytykali palcami, jako kogos "uszkodzonego". Jestem inna i jestem z tej innosci dumna, ale nie wyrozniam sie w tlumie az tak bardzo, aby moc widziec we mnie tylko moj autyzm.
        • halogen75 Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 00:19
          Tig, dla mnie jesteś najnormalniejszym człowiekiem na świecie :)
        • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 01:54
          Tig, nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia Twój autyzm. Nie dla niego Cię cenię. Przede wszystkim i nade wszystko jesteś dla mnie mądrą kobietą, która w nieczęsto spotykany sposób postrzega świat, ludzi, relacje między ludźmi. To czemu to Twoje spojrzenie jest inne i przez to tak dla mnie cenne jest sprawą bez znaczenia dla mojego spojrzenia na Ciebie jako na człowieka :)))
    • backwoodsman Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 01:58
      Jeśli ktoś byłby zainteresowany z jakichkolwiek względów wersją niemiecko-języczną znajdzie ją tu Tekst linka
      • jan.kran Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 13:29
        Mam mieszane uczucia ... Obejrzałam te cztery minuty i nie wiem jak odbiera to osoba która chce się czegoś dowiedziec o autyźmie , która się z nim dotąd nie spotkała albo ma uprzedzenia.
        Dla mnie pokazywanie zdjęć dzieci w różnych sytuacjach przez blisko cztery minuty jest nudne.
        Piszę jako matka dziecka z ZA która ma pięknego i wyglądajacego normalnie syna , na pierwszy a nawet drugi rzut oka nic nie wskauje że jest zaburzony.
        Może taki był cel tego filmiku , pokazać że dzieci autystyczne wygladają normalnie i nie rzucają się w oczy ?
        • jan.kran Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 13:37
          Tu jest np. bardzo dla mnie ciekawy film po niemiecku nakręcony przez Aspie . Opowiada o sobie , do tego komentarze Jego Mamy. To dla mnie pokazuje inny świat autyzmu.

www.youtube.com/watch?v=HH90IN_bp-8
          Albo historia dziewczyny która jako autystka ogarnęła swoje życie:

www.youtube.com/watch?v=UG1YlzFzePw
          Myśle że rozumiem jaki był Twój pomysł , pokazac że życie z ZA to nie wyrok i że autyści są wśród nas itp.
          Idea szczytna ale moim zdaniem trzeba by to zrobić w bardziej ciekawej i informujacej formie.
      • madziulec Re: Inny Świat ma Inną Twarz!!! 30.11.13, 14:38
        Angst und Abneigung... jakoś by mi to lepiej brzmiało. Nie wiem dlaczego.
        To Widerwillen brzmi tak ... dziwnie...

herankommen tez jakos tak... nie wiem.
        To jest na pewno po niemiecku? Mein Gott....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka