Dodaj do ulubionych

XV Szaradziarskie Mistrzostwa Polski

03.01.14, 18:07
Jak w każdym styczniu roku parzystego etap korespondencyjny czas zacząć!
28 łamigłówek, a wśród nich krzyżówki, rebusy, formy wierszowane, szarada. Jest krzyżóweczka krakowska (wcale nie taka mała :) czar par (spółgłoskowych), ażetka, dziwna ażetka, nietypowy miszmasz, nietuzinkowa krzyżówka z rondami, figle-migle, hocki-klocki i parę innych okropności :)
No to do pracy rodacy, takich okazji radosnego samoumartwiania nie sposób przepuścić...
Obserwuj wątek
    • yksy31102 Temat wraca, niesmak pozostaje... 08.01.14, 10:26
      Kupiłem wczoraj eliminacyjną Rozrywkę i tradycyjnie mnie wciągnęło :-) Zadania nietypowe, zdrobnionka - stadiony świata, ale ja nie o tym. Przerwałem grubo po północy, a raczej nad ranem. Jeszcze trochę zostało - i całe zadania, i jakieś pojedyncze słowa, np. taka zgrabna, zilustrowana, 8 literowa maszynka. Już wiem, co to! A skąd...?

Po co utrudniać? Można przecież pod każdym zadaniem drukiem "do góry nogami" wypisać rozwiązania. Ba! Po co do góry nogami?
      • she_5 Re: Temat wraca, niesmak pozostaje... 09.01.14, 20:45
        yksy31102 napisał:

> Już wiem, co to! A skąd...?
        >
        > Po co utrudniać? Można przecież pod każdym zadaniem drukiem "do góry nogami" wy
        > pisać rozwiązania. Ba! Po co do góry nogami?
        >
        Dlaczego ja nie wiem, o co temu Panu chodzi???
        • jw1969 Re: Temat wraca, niesmak pozostaje... 12.01.14, 14:36
          Podpowiedź jest w numerze, nawet nie trzeba specjalnie szukać. Ja miałem satysfakcję, ze najpierw odgadłem, a potem znalazłem.
          Moim zdaniem, tym razem tych ułatwień jest mniej niż podprzednio.
          • yksy31102 Re: Temat wraca, niesmak pozostaje... 13.01.14, 22:07
            jw1969 napisał:

> Moim zdaniem, tym razem tych ułatwień jest mniej niż podprzednio.

Moim zdaniem tych ułatwień w ogóle nie powinno być. W dobie galopującej teleinformatyzacji, jak również przy pomocy starych poczciwych źródeł pisanych można znaleźć wszystko. Być może wymaga to trochę więcej czasu, ale... to są Mistrzostwa Polski, a nie konkurs w lokalnej gazecie. Jakoś do zadań wierszowanych podpowiedzi brak. Ciekawe dlaczego? Przecież niektóre też są trudne.
            Czy na strefówce w końcu doczekamy się słowniczka z podpowiedzi? Tego jeszcze na MP nie było, ale cóż - trzeba ułatwiać sobie życie, nie?
            • cherrywt Re: Temat wraca, niesmak pozostaje... 13.01.14, 23:18
              Wyluzuj yksy. I tak giganci odpłyną w finale od reszty stawki. A w eliminacjach bawmy się wszyscy, również Ci, którym ta "Rozrywkowa" pomoc pozwoli pojechać na strefę. Czy musimy się tak od razu najeżać?
    • marchoff87 Re: XV Szaradziarskie Mistrzostwa Polski 08.01.14, 17:08
      gdzieś 1,5 dnia zajęło ale jaka dumka, gdy krzyżóweczka krakowska w całości rozwiązana:)
      wielki szacun dla Autora :)
    • astra14 Re: XV Szaradziarskie Mistrzostwa Polski 24.01.14, 08:17
      Trudne i baaaardzo trudne zadania, sporo czasu i masa satysfakcji.
      A teraz jakby czegoś brak.
      • jw1969 Nie za trudne? 27.01.14, 23:53
        No właśnie, trudne i bardzo trudne - czy nie zanadto?
        Wiadomo, mozna korzystać z różnych źródeł, więc trudność musi być wyższa, niż w eliminacjach strefowych. Ale czy ta wysoko postawiona poprzeczka nie zniechęciła potencjalnych debiutantów? Zobaczymy, ile wysłano zgłoszeń i ile zadań należało rozwiązać - będzie można wtedy dokonać porównania z poprzednimi edycjami. Nie do końca jednak jestem przekonany, że ten etap jest w ogóle konieczny. Może warto byłoby kiedyś zrobić eksperyment i po prostu ograniczyć się do zebrania zgłoszeń chętnych do startu w strefówce, być może z jakąś symboliczną opłatą?
        • kouba Re: Nie za trudne? 28.01.14, 09:14
          Przyznam, że zadania mi się bardzo podobały. Miałem trudności z westernowym anagramem (sam bym nie wpadł na rozwiązanie) i krzyżóweczką z przysłowiem (fajne zadanko, ale opis do zadania trochę mylący). Reszta rozwiązana w miarę bezproblemowo. Czy dla początkujących nie za trudne? Uważam, że nie - w ostatnim czasie wielu zarzucało redakcji równanie w dół, więc taki "zaporowy" zestaw eliminacyjny to całkiem miłe zaskoczenie, a dla początkujących ambitniaków wyzwanie. Jeśli komuś zestaw wydawał się trudny - miał do dyspozycji różnorakie pomoce: od drobnych podpowiedzi od znajomych po wyłożone kawa na ławę rozwiązania na różnych stronach (to chyba tylko w ostateczności).
          • yksy31102 Re: Nie za trudne? 28.01.14, 22:06
            Czy ktoś może mi wyjaśnić, jaki związek ma w hockach ZAMEK z różnicą go i liczby zespolonej...
            • kouba ZAIMEK (go) - I (liczba) = ZAMEK (n/t) 28.01.14, 22:20
              • yksy31102 Re: ZAIMEK (go) - I (liczba) = ZAMEK (n/t) 28.01.14, 23:10
                Mój promotor na polibudzie twierdził: "przez pióro do głowy". Chcecie, nie chcecie, ale uwierzcie - 10 minut po napisaniu tego zapytania zaświtał mi ów zaimek ;-)
          • jw1969 Re: Nie za trudne? 28.01.14, 22:35
            No dobrze, ale jeśli ktoś jest ambitny i nie chce korzystać z podpowiedzi, to albo zestawu nie wysłał, albo zaryzykował i wysłał niekompletny. I może nie zostać zakwalifikowany, w odróżnieniu od tych, którzy takich skrupułów nie mieli. Nikogo nie potępiam - to jest wpisane w mechanizm tych eliminacji. Przecież było tak, że można było mieć bodaj najwyzej 2 błędy!
            To może po prostu chętnych klubowiczów kwalifikować z automatu, bo i tak będą mieli komplet rozwiązań, a zestaw niech przysyłają pozostali - i spośród nich wybierze się najlepszych?
            Zestaw był naprawdę wymagający, szczególnie niektóre drobne formy. A jednej rzeczy do teraz nie wiem: jaki jest opis rysunku -określenia wyrazu 2 poziomo w krzyżówce z rebusami?
            • yksy31102 Re: Nie za trudne? 28.01.14, 23:06
              (C/B)iała po(Z/R)a.
              Przyznam szczerze, że pierwszy wyraz został mi podpowiedziany ;-)
              • jw1969 Zima 29.01.14, 22:36
                Dzięki! Nie wpadłem, a sam kiedyś ułożyłem taki rebus cielsko, ciała - Bielsko-Biała.
                Spotkałem też wersję "Sanny pora" (panny, poza). Jeszce mogło byc coś z saniami (panie/sanie)...
                Swoją drogą, ciekawe, gdzie jeszcze jakieś rozwiązania alternatywne się pojawią.
                Wymyśliłem nieautorską wersję krzyżówki z zamianą, z nazwiskiem "Grąbka" zamiast "trąbka".
        • jw1969 Warto było? 26.02.14, 23:12
          Na stronie "Rozrywki" omówienie wyników etapu korespondencyjnego i lista zakwalifikowanych. Po sprawdzeniu ponad 300 nadesłanych prac jury odrzuciło kilkanaście osób. Czy nie szkoda nakładu pracy - i jurorów, i tych trzech etek wypełniających zestawy?
          • kouba Re: Warto było? 27.02.14, 09:05
            No właśnie sam się zastanawiam. Dla mnie takie rozstrzygnięcie to jednak nieporozumienie. Albo traktujemy ten etap na poważnie jako jedną z trzech części mistrzostw i stawiamy poprzeczkę dość wysoko, albo traktujemy tę rundę jako rozgrzewkę i ustalamy, że do awansu do strefówek wystarczy przysłać kupon z Rozrywki bez żadnych rozwiązań. W takim wypadku masa pracy jury była niemal bezsensowna, po to tylko by wyeliminować kilkunastu ludzi, którym brakło kilku zadań to spełnienia minimum. Moim zdaniem w tym wypadku warto by już puścić dalej wszystkich, bo na eliminacje strefowe i tak pewnie z 10-15% ludzi nie przyjedzie, a tych kilkunastu nieszczęśników nie będzie się czuła jak "ofiary systemu". Jeśli tak ma to dalej wyglądać to ten etap eliminacji jest kompletnie bezsensowny i należy go odpuścić.
            • aszylko Re: Warto było? 27.02.14, 09:29
              Nos mi podpowiada, że te kilkanaście osób rzetelnie wypełaniało diagramy, bazując na własnej wiedzy, bez posiłkowania się gotowymi rozwiązaniami. A część osób, która miała nawet komplet rozwiązań, z pewnością skorzystała z podanego jak na tacy gotowca.
              Co za tym idzie, można założyć, że te niezakwalifikowane osoby, na eliminacjach regionalnych, prawdopodobnie osiągnęłyby lepsze wyniki niż niejeden uczestnik, który "rozwiązał" poprawnie cały komplet.
              czy może mój nos mnie zwodzi?
              • astra14 Re: Warto było? 27.02.14, 16:37
                Myślę, że nos jest bardzo czujny, a uwagi trafne.....
                Wszystkim, którzy "przeszli" dalej, sukcesów!!!
                A Ci inni, nie martwcie się, to też zawsze jakieś doświadczenie....
    • mig72 Ale nam się termin zbiegł... 26.03.14, 13:37
      wiadomosci.onet.pl/warszawa/parada-rownosci-2014-marsz-w-warszawie-odbedzie-sie-14-czerwca/mtnmk
      • cherrywt Re: Ale nam się termin zbiegł... 26.03.14, 14:06
        mig72 napisał:

> wiadomosci.onet.pl/warszawa/parada-rownosci-2014-marsz-w-warszawie-odbedzie-sie-14-czerwca/mtnmk

I to nie pierwszy raz;)
        • jw1969 Przypomnienie 12.06.14, 13:46
          Na wszelki wypadek przypominam finalistom Mistrzostw Polski, że to już w najbliższą sobotę...
          Termin tradycyjnie pokrywa się z początkiem piłkarskiej imprezy. Myślę, że w przyszłości organizatorzy finałów Mistrzostw Świata powinni uwzględniać terminarz naszych turniejów (zdaje się, że w Katarze w 2022 roku - jeśli nie odbiorą im organizacji - Mundial ma być przesunięty na chłodniejszą porę roku). Szaradziści kibicujący mogliby spokojnie oglądać mecze o dowolnej porze, a komentujący - łączyć hobby z obowiązkami zawodowymi.
          • ygrek1980 Re: Przypomnienie 12.06.14, 15:02
            Faktycznie, nie przemyślała FIFA terminu mundialu. Mistrzostwa Polski bez - będącego zawsze w gronie faworytów - pana Jacka, to już nie ta sama impreza.
    • kouba pierwsza trójka 14.06.14, 18:29
      1. Leszek Rydz
      2. Marcin Zieliński
      3. Rafał Tałaj
    • n.s Wyniki XV Szaradziarskich Mistrzostwa Polski 14.06.14, 23:29
      1. Leszek Rydz - Bytnik - 63 + 57 + 37 = 157
      2. Marcin Zieliński - Warszawa - 55 + 61 + 33 = 149
      3. Rafał Tałaj - Częstochowa - 61 + 56 + 31 = 148
      4. Norbert Stawik - Poznań - 59 + 50 + 31 = 140
      5. Dawid Kupiec - Nowa Dęba - 48 + 56 + 33 = 137
      6. Jacek Wojaczyński - Wrocław - 57 + 50 + 30 = 137
      7. Błażej Szmatiuk - Gliwice - 57 + 47 + 26 = 130
      8. Michał Gargól - Pabianice - 50 + 46 + 33 = 129
      9. Dorota Garbacik - Zgierz - 44 + 53 + 27 = 124
      10. Andrzej Walden - Warszawa - 42 + 48 + 30 = 120
      11. Magdalena Wójtowicz - Prace Duże - 46 + 45 + 25 = 116
      12. Przemysław Ketner - Józefów - 45 + 46 + 24 = 115
      13. Mariusz Góralski - Wrocław - 42 + 45 + 27 = 114
      14. Stanisław Wójtowicz - Prace Duże - 45 + 44 + 24 = 113
      15. Agnieszka Warwas - Poznań - 39 + 43 + 27 = 109
      16. Rafał Rogowski - Pabianice - 41 + 43 + 24 = 108
      17. Maciej Gąska - Poniatowa - 41 + 34 + 30 = 105
      18. Michał Okurowski - Warszawa - 39 + 40 + 25 = 104
      19. Marcin Radoń - Kraków - 36 + 41 + 27 = 104
      20. Kamil Wereszczyński - Jastrzębie-Zdrój - 38 + 39 + 26 = 103
      21. Tomasz Tokarski - Gdynia - 45 + 37 + 19 = 101
      22. Robert Górniak - Sosnowiec - 37 + 35 + 28 = 100
      23. Andrzej Tałaj - Częstochowa - 32 + 43 + 24 = 99
      24. Zbysław Pieczyński - Śrem - 23 + 46 + 24 = 93
      25. Paweł Cyz - Tarnów - 34 + 28 + 29 = 91
      26. Krzysztof Lofek - Jaworzno - 34 + 37 + 20 = 91
      27. Leszek Odziomek - Mysłowice - 30 + 34 + 26 = 90
      28. Marzena Szymanowska-Pietrzyk - Poznań - 39 + 32 + 18 = 89
      29. Bronisław Sztandera - Police - 37 + 29 + 22 = 88
      30. Robert Kozieł - Sosnowiec - 29 + 33 + 25 = 87
      31. Anna Maria Ketner - Józefów - 31 + 35 + 19 = 85
      32. Robert Romanowski - Płock - 32 + 37 + 16 = 85
      33. Tomasz Wiśniewski - Chełmża - 34 + 35 + 14 = 83
      34. Wieńczysław Syguda - Częstochowa - 34 + 27 + 21 = 82
      35. Ewa Piela - Poznań - 25 + 32 + 24 = 81
      36. Krzysztof Pawłowski - Katowice - 32 + 24 + 24 = 80
      37. Ewa Gierlach - Rzeszów - 37 + 27 + 15 = 79
      38. Jacek Zieliński - Warszawa - 30 + 23 + 26 = 79
      39. Sławomir Koszelew - Ignatki - 26 + 30 + 21 = 77
      40. Anna Śmiałkowska - Łódź - 26 + 31 + 18 = 75
      41. Tomasz Ordowski - Kraków - 32 + 27 + 14 = 73
      42. Tadeusz Halicki - Białystok - 35 + 21 + 16 = 72
      43. Krzysztof Doerffer - Poznań - 35 + 21 + 15 = 71
      44. Maciej Penar - Krosno - 23 + 29 + 18 = 70
      45. Zbigniew Filipow - Białystok - 28 + 25 + 15 = 68
      46. Teresa Nicewicz - Toruń - 22 + 31 + 13 = 66
      47. Klaudiusz Szeląg - Biadoliny Radłowskie - 26 + 20 + 16 = 62
      48. Tomasz Wiącek - Legionowo - 18 + 25 + 15 = 58
      49. Adam Skowroński - Jarocin - 26 + 20 + 10 = 56
      50. Anna Żurańska - Lublin - 19 + 21 + 15 = 55
      51. Karolina Wierzbowska - Płock - 13 + 10 + 18 = 41

Gratulacje dla finalistów, a przede wszystkim dla pierwszej trójki z Leszkiem (nareszcie!) na czele :)

Regulamin oraz zestawy można znaleźć na stronach "Rozrywki"
      • jw1969 Re: Wyniki XV Szaradziarskich Mistrzostwa Polski 18.06.14, 12:54
        Zapewne ci, których nie było w sobotę w Warszawie, czekają na jakieś opinie i komentarze. Analiza wyników mówi sporo, zwłaszcza w połączeniu z zestawami dostępnymi na stronie "Rozrywki" - bez zerknięcia na nie mogłaby dziwić nasza nagła obniżka formy w trzeciej rundzie;) Cieszy zwycięstwo Leszka - gratulacje! - oczekiwane już od paru edycji, podobnie jak spodziewane podium Rafała. Zwraca uwagę awans do pierwszej szóstki Dawida i siódme miejsce Błażeja, za dwa lata można się spodziewać dalszych postępów, choć starsi koledzy (Marcin, Norbert) nie myślą ustępować pola. Forma Leszka tym bardziej godna podkreślenia, że nie był zbyt wypoczęty po kilkugodzinnej podróży samochodem. Nie przeszkodziło mu to nie tylko skutecznie rozwiązywać, ale także właściwie wybierać zadania. W drugiej rundzie, a zwłaszcza w trzeciej, było to dość istotne - zły wybór oznaczał zmitrężenie cennego czasu bez gwarancji satysfakcjonującej zdobyczy punktowej. Czasem rzut oka na zadanie wystarczy, żeby stwierdzić, ze brać się za nie nie należy. Nieraz jednak z góry trudno to ocenić, może kusić wysoka punktacja, znajomy typ zadania, a gdy już się ktoś zaangażował w rozwiązywanie - szkoda się było poddawać.
        Osobna kwestia to punktacja za poszczególne zadania i ich dobór - zdarzały się, moim zdaniem, przeszacowania (np. krzyżówka z historyjki za 6 punktów) i zaniżenia (jolka z Mariami - zajmująca porównywalną ilość czasu - za 4). Najwięcej kontrowersji wzbudził zestaw z 3 rundy, z kilkoma zadaniami praktycznie nierozwiązywalnymi w czasie godzinnej rundy (gdyby zamiast nich w zestawie były puste strony, nasze wyniki byłyby pewnie nieco lepsze - nie tracilibyśmy czasu na wpisywanie tych kilku wyrazów) bądź zabierającymi sporo minut - również przez utrudnienia w postaci małej liczby ujawnionych liter czy enigmatycznych definicji. Zapamiętałem na przykład "śląskie miasto nad Kłodnicą z klubem sportowym" - równie dobrze mogłoby być "śląskie miasto nad Kłodnicą z ulicami", nieprawdaż? Oczywiście, warunki były jednakowe dla wszystkich i w tej rundzie taktyka odgrywała rolę kluczową, choć punktacja nie była zbyt zróżnicowana.
        • kouba Re: Wyniki XV Szaradziarskich Mistrzostwa Polski 18.06.14, 20:42
          Fakt, 3 runda była zaporowa. Myślę, że było to zaplanowane, tak by jury nie miało za dużo do liczenia na końcu, choć i tak ogłoszenie wyników było po 6 i pół godzinie od rozpoczęcia zawodów. Ja też jak wielu nie bardzo wiedziałem za co brać się w ostatniej rundzie, ostatecznie postawiłem na jolkę miszmasz i po ok. 20 minutach zmagań udało mi się wyciągnąć z niej maxa, choć kilka słów po prostu strzeliłem w ciemno. Wiem, że inni stawiali na hocki (po turnieju okazało się, że nie były takie trudne), inni na przymrużkę (tu duży szacun za rozwiązanie w czasie turnieju, niektórzy po turnieju nawet w kilkuosobowej grupie mieli z nią duże problemy). Krzyżówka z historyjki też wydawało mi się przeszacowana, kilka drobnych form za 1 punkt z kolei wydawało mi się mocno niedoszacowanych jak np. ten kalambur homonimowy z meksykańską rośliną, chodziło w końcu o hikorę, efedrę, a może cioś jeszcze innego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka