Dodaj do ulubionych

Magazyn Diagram

30.12.04, 10:57

Większość co prawda tu piszących deklaruje swoją przynalezność do klanu
Rozrywki, co nie rzeszkadza im posyłać zadania do "Diagramu" gdzie są
drukowane, i to bardzo znane nazwiska, ale polecam Nowe wydanie "Magazynu
Diagram. Czasopismo co nieco schudło (kilkanaście stron) i jest teraz szyte
a nie klejone, ale schudła dość drastycznie cena. Z 5,50 zl. na 3,99.
W srodku typy zadań raczej te same, najwyżej ujęto po 2-3 z z jakiegoś
rodzaju i po sprawie.
Coś sie dzieje jednak na rynku. Panoramy w "Rozrywce padły + zmiana barw, w
Technopolu reorganizaja, ciekawe co nam 2005 jeszcze przyniesie
Dzięki luxer, nie wiedziałem że pomarańczowy taki dobry na apetyt ;)
Wypróbuję to sobie.

Jędrzej
Obserwuj wątek
    • soter_mlodszy Re: Magazyn Diagram 01.01.05, 11:23
      Widziałem nowy DIAGRAM,
      zszyty, zadań różnorodność, nazwiska znane z pism ROZRYWKI, cena jak pisze dr
      JFK kusząca...wytrawny szaradzista pewnie połknie numer w dwa dni!;-))) i co
      dalej?...chyba utyć od nadmiaru zadań nie można matko LUX!;-)))
      • jfalek Re: Magazyn Diagram 01.01.05, 20:27
        soter_mlodszy napisał:

> Widziałem nowy DIAGRAM,
        > zszyty, zadań różnorodność, nazwiska znane z pism ROZRYWKI, cena jak pisze dr
        > JFK kusząca...wytrawny szaradzista pewnie połknie numer w dwa dni!;-))) i co
        > dalej?...chyba utyć od nadmiaru zadań nie można matko LUX!;-)))
        >
        A nic dalej kupuje następne pismo i znowu leci bić pseudo rekordy skoro go to
        bawi :))

Wytrawny szaradzista myślę to nie będzie ot tak sobie siedział nad tym i starał
        się pobić jakiś rekord, bo wg mnie to nie ma nic z szaradziarstwem
        (rozwiązywaniem).
        Chyba że ktoś sie uprze i lubi takie sporty, przecież wiele z tych zadań jest
        tak skonstruowanych, że nie trzeba nawet wypełniać wszystkich kratek, aby
        dotrzeć do jądra-rozwiazania.
        Wystarczy czytać uważnie opis zadania i troche pogłówkować, chcieli rozwiązania
        to niech Cię one interesuja a nie cała koniecznie otoczka zadania, ale to nie
        jest przepis na wszystkie zadania.
        Tak jest z zadaniami i z innych wydawnictw także, to reguła ogólna.

Pisałem kiedyś tu na foru, gdy w zadaniu na półtorej strony, wystraczyło dwa
        kluczowe hasła kilku literowe, i nie musiałes ruszać pozostałych co najmniej 30
        haseł aby dotrzeć do rozwiązania. Potrenuj taki sposób :))

A gdyby tak sobie włączyć komputerek, to kto o ile ten czas dwóch dni byłby
        krótszy. Ja myśle że sporo krótszy.

Soterze młodszy, dzięki za kolejny awans ;))

Pomyślę I ja o Tobie, chyba czas na docenta, zobaczymy co powie rada naukowa
        Akademii Szaradziarskiej ;)))

Pozdrówka

Jędrzej
        • megalomaniac Re: Magazyn Diagram 02.01.05, 10:44
          a mnie nie interesuje hasło, bo nawet nie posyłam rozwiązań!
          muszę mieć rozwiązaną całą krzyżówkę!

wiem, ze są zadania, że bez wypełnienia całego diagramu można dojść do
          proszonego rozwiązania! wtedy chyba nie powiemy o satysfakcji z rozwiązanego
          problemu?

megalo...
          • jfalek Re: Magazyn Diagram 02.01.05, 12:14
            megalomaniac napisał:

> a mnie nie interesuje hasło, bo nawet nie posyłam rozwiązań!
            > muszę mieć rozwiązaną całą krzyżówkę!
            =========
            To co Cię interesuje? rozumiem Cię dlaczego tak, ale nie do końca. To tak jak
            np. zadaniem matematycznym.

Skoro postawiono mi zadanie do rozwiązania, to staram się je wykonać jak
            najprostszymi środkami, opuszczam nawet pewne działania by było szybciej, nbo w
            pamięci mogę je zrobić prędzej niż na papierze. dlatego zawsze wkurzało mnie
            kiedyś w szkole na różnego rodzaju sprawdzianach, nie chcieli zrozumieć że tak
            można i zawsze było podejrzenie że się ściąga, nawet wyedy gdy kqlsówke oddało
            sie jako pierwszy i wyszło sie z klasy. Przykład może i nie za dobry, bo
            nauczyciel chce mieć to rozpisane na detale, jak doszedłem do rozwiązania, i
            czy rozumie o co tu chodzi.
            W czasopismie poztawiono mi zadanie, to je robie tak aby efekt był mozliwie
            szybko.
            Chyba autor nie jest taki naiwny że robi sobie test na mbie i sprawdza moją
            wiedzę, i że będę wypełniał te kratki niepotrzebne gdy moge to mieć to
            rozwiązanie stosunkowo prędzej. każa nafdysłac rozwiązanie to je szuka i tyle,
            a wysyłanie czy nie nie ma dla mnie znaczenia

>
            > wiem, ze są zadania, że bez wypełnienia całego diagramu można dojść do
            > proszonego rozwiązania! wtedy chyba nie powiemy o satysfakcji z rozwiązanego
            > problemu?

Satysfakcji powiadasz, i owszem, jakieś 15 lat temu, gdy rozwaliłem
            taką "Rozrywkę" w jeden dzień (i to w pracy), lub inne czasopismo np, Max Eden
            to miałem satysfakcję, dziś patrzę na to ciut inaczej.
            >
            > megalo...
            > ==============

pozdrówka

Jędrzej
            • megalomaniac Re: Magazyn Diagram 02.01.05, 12:27
              Hm..., kiedy uczeń poda sam wynik?
              Niestety polegnie z kretesem!;-)))

Z krzyżówkami jest ciut inaczej!;-)

Więc, ustaliliśmy, że patrzę na zadania jak Ty 15 lat temu!!!;-)

pozdrawiam

megalo...
          • reptar Całe w logicznych (off topic) 02.01.05, 14:19
            megalomaniac napisał:

> a mnie nie interesuje hasło, bo nawet nie posyłam rozwiązań!
            > muszę mieć rozwiązaną całą krzyżówkę!

A szczególnie w zadaniach logicznych. Nie interesuje mnie znalezienie *jakiegoś*
            rozwiązania, mimo że najprawdopodobniej to jedno *jakieś* byłoby tym jedynym.
            Mnie interesuje dowiedzenie, że jest to naprawdę to jedyne. Dlatego kiedy po
            drodze robię jakieś założenie (na tak i na nie), to najpierw biorę się za
            wersję mniej prawdopodobną, żeby dojść do sprzeczności i wyeliminować ten
            wariant założenia. Można by przecież odwrotnie - w wielu przypadkach byłoby to
            znalezienie rozwiązania na skróty, ale bez gwarancji, że nie ma alternatywnych.
            • jfalek Re: Całe w logicznych (off topic) 02.01.05, 15:24
              reptar napisał:

> A szczególnie w zadaniach logicznych. Nie interesuje mnie znalezienie
              *jakiegoś* rozwiązania, mimo że najprawdopodobniej to jedno *jakieś* byłoby
              > tym jedynym.
              > Mnie interesuje dowiedzenie, że jest to naprawdę to jedyne. Dlatego kiedy po
              > drodze robię jakieś założenie (na tak i na nie), to najpierw biorę się za
              > wersję mniej prawdopodobną, żeby dojść do sprzeczności i wyeliminować ten
              > wariant założenia. Można by przecież odwrotnie - w wielu przypadkach byłoby
              > to znalezienie rozwiązania na skróty, ale bez gwarancji, że nie ma
              > alternatywnych.

Reptarze, co do logicznych, masz rację zapewne, tu na skróty nie za bardzo, bo
              np. taki kryptarytm może mieć rozwiązań kilka lub i więcej, wtedy redakcja
              podaje warunki dodatkowe. Nie jest zreszta ta łatwo też ułozyć kryptarytm z
              jednym rozwiązaniem.

Ja miałem na myśli powiedzmy takie zadanie diagramowe, krzyżówka klasyczna na
              całą stronę lub nie, redakcja podaje, że litery w polach z kropką, czytane
              rzędami, utworzą rozwiązanie - Imię i nazwisko autora oraz tytuł jego powieści.
              Dla mnie ogromna ilość inforacj jak zabrać sie do tego aby najniższym nakładem
              pracy mieć to rozwiązanie. To samo dotyczy gdyby miał to być aforyzm, raszka
              lub przysłowie.

Tu nie będzie dwóch rozwiązań.

Rebusów tez nie da się zapewne rozwiązać na skróty, i nie za bardzo je lubię z
              powodu zbyt dużej dwuznaczności rysunków i całej reszty.

Jędrzej
    • lucbach Re: Magazyn Diagram 01.01.05, 20:33
      Jfalek napisał:
      "(...)Coś sie dzieje jednak na rynku. Panoramy w "Rozrywce padły + zmiana barw
      (...)"
      Jędrzeju, cóż za nowości! Czy mógłbyś mi wyjaśnić ten wątek? Nie kupiłem "RR"
      jeszcze, więc nie wiem co z tymi barwami... Gdzie zmienione? W których tytułach?
      pozdrawiam,
      lucbach

---
      • jfalek Re: Magazyn Diagram 01.01.05, 21:33
        lucbach napisał:

> Jfalek napisał:
        > "(...)Coś sie dzieje jednak na rynku. Panoramy w "Rozrywce padły + zmiana
        > barw
        > (...)"
        > Jędrzeju, cóż za nowości! Czy mógłbyś mi wyjaśnić ten wątek? Nie kupiłem "RR"
        > jeszcze, więc nie wiem co z tymi barwami... Gdzie zmienione? W których
        > tytułach
        > ?
        > pozdrawiam,
        > lucbach
        =====================================

Ten watek o kolorach to wprowadziała luxer, poczytaj
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=18957273
        Oraz o zakończeniu wydawania "panoram" z wyd. Rozrywka.

Ja w tym wątku pisałem o zmianach na rynku w czasopismach zwłaszcza
        w "Magazynie Diagram" z TECHNOPOLU, jak i o wprowadzonych zmianach w panoramach
        z TECHNOPOLU.

Brak dzielonych kratek, (tak dokładnie tego nie sprawdzałem) - ale jest coś na
        rzeczy, coraz dłuższe opisy haseł w tych panoramach, podobno możliwości dł.
        opisów haseł są teraz dużo większe, myślę że z czasem to bedzie wrowadzane
        stopniowo. Trzeba zbudować zapewne ciekaszą baze opisową gdyby miał to robić
        automat.

To pozwoli uatrakcyjnić panoramy, bez zbytniego baruszania konstrukcji
        diagramu, bo prawdę mówiąc gdy będa takie możliwości dłuższych opisów, będzie
        to forma zadania bardzo wygodna.

Więc jednak można ruszyć i panoramy, których tu większoć tak jakby nie za
        bardzo lubi ;))

Pozdrawiam

Jędrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka