kicior99 09.11.02, 21:03 Kiedys lansowal je "Sam na sam". pozniej "Rewia rozrywki". raz wyszlo nawet cale pisemko (omile pamietam 36 zadan, ale to bylo dobre 15 lat temu). Czy ktos pasjonuje sie tymi zadaniami i ma jakies ciekawe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zb.wo Re: Diagramy logiczne 12.11.02, 17:18 Nie wiem czy "Diagramy logiczne" to jest to co myślę, ale jeśli tak to mam coś na ten temat. Zakładam, że są to zadania logiczne, w których podaje się kilka warunków zawierających niekompletne informacje o pewnych cechach zgrupowanych w różnych kategoriach. Następnie logicznie rozumując dokonuje się powiązań i eliminacji co skutkuje, na ogół (bo nie jest to warunek konieczny), dokładnym i jednoznacznym przyporządkowaniem tych cech. Chyba określiłem to niezbyt jasno, ale musi tymczasem wystarczyć. Rozwiązywanie zadania, prawie zawsze, ułatwia schodkowy diagram, który może być dołączony do treści lub można sobie go samodzielnie narysować. Z pierwszymi tego typu zadaniami zetknąłem się już na początku lat 70-tych w cotygodniowej rubryce "Życia Warszawy" - "Rozkosze Łamania Głowy" prowadzonej przez wspaniałego popularyzatora wszelkich gier i łamigłówek Lecha Pijanowskiego. Zachowałem do tej pory sporo wycinków z "RŁG", w części z nich takie zadania są. Wielokrotnie je rozwiązywałem, nie stosując niestety diagramu schodkowego, którego wtedy jeszcze nie znałem. Potem były lata 90-te i piątkowe wydania "Gazety Wyborczej" i "Wiedza i Życie" z rubrykami redagowanymi przez Marka Penszko. Pamiętam również te zadania z diagramami w "Sam na sam ze sobą" (chyba taki był tytuł tego pisma). Zdarzył się jednak w tym temacie pewien szczególny fakt. W roku 1993 (m-ce IX, X i XI) wyszły trzy numery miesięcznika pt. "Gorączka złota" z podtytułami "Gry(zadania) i zabawy logiczne". Zawierały kolejno 60, 60 i 50 wyłącznie takich zadań logicznych. Czy były numery następne, nie wiem, bo nie udało mi się ich kupić, zniknęła również ich redakcja mieszcząca się w mieście mojego zamieszkania, Gdańsku. Były to już lata wolnego rynku i wydawca prawdopodobnie nie trafił na niezbędny do istnienia popyt (główną nagrodą miał być ... kilogram złota!!!). Wydawcą była, bliżej mi nieznana firma, Holidays Working Press. Jedynym podanym członkiem redakcji był Wojciech Rozpierski, lecz nie wiadomo czy był on również autorem zadań. W razie zainteresowania kogoś z czytających jestem gotów udostępnić te zadania. Korzystając z okazji chciałbym odszukać rozwiązujących niegdyś zadania z "RŁG". Zależy mi na jakiejś formie zebrania i swobodnego udostępnienia, może na stronie www, ogromnego dorobku zadań logicznych, przede wszystkim naszego, polskiego autorstwa. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Diagramy logiczne 12.11.02, 18:51 O takie diagramy wlasnie chodzi. dziekuje za dokladne wytlumaczenie. Odpowiedz Link
reptar Re: Diagramy logiczne 13.11.02, 08:26 zb.wo napisał: > Korzystając z okazji chciałbym odszukać rozwiązujących niegdyś zadania > z "RŁG". Zależy mi na jakiejś formie zebrania i swobodnego udostępnienia, > może na stronie www, ogromnego dorobku zadań logicznych, przede wszystkim > naszego, polskiego autorstwa. "Rozkosze łamania głowy" miały również wydanie książkowe (Iskry, Warszawa 1976). Można je też znaleźć w Internecie na stronach www.szarady.prv.pl/ oraz www.ozo.pl/bug/szarady2/log.php (z tego, co się zorientowałem, są to zadania żywcem przepisane z wydania książkowego, z dokładnością do kolejności zadań). Odpowiedz Link
zb.wo Re: Diagramy logiczne 13.11.02, 14:00 Sprawdziłem w swojej biblioteczce i okazało się, że mam tę książkę L. Pijanowskiego. Była ona wydana w roku 1972 i był to rok, w którym zacząłem rozwiązywać zadania z rybryki o tej samej nazwie. Powstała ona może rok lub dwa lata wcześniej. Być może na początku nazywało się to inaczej - nie mam w tej właśnie chwili dostępu do wszystkich moich archiwów :-(. Działalność RŁG w ŻW, po śmierci Lecha Pijanowskiego, była kontynuowana przynajmniej do połowy lat 90- tych. Zadania w książce zostały zebrane z różnych źródeł przez samego L.P. (jest on autorem części z nich), jednak mnie chodzi o dorobek uczestników Ligi RŁG, czytelników, a jednocześnie autorów zadań tam zamieszczanych. Są to zadania bardzo różnych typów i o ich popularyzacji wcześniej wspominałem. Dziękuję również za wskazanie linku, oba adresy kierują do tej samej lokalizacji. Byłbym wdzięczny za inne tego typu kontakty w przyszłości. Odpowiedz Link
zagadki2016 Re: Diagramy logiczne 08.07.16, 17:23 Czy ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu wyżej wspomnianych diagramowych zagadek logicznych i byłby zainteresowany wymianą, albo pomocą przy stworzeniu ogólnodostępnej kolekcji zadań tego typu z możliwością rozwiązywania ich on-line? Jestem w posiadaniu 3 numerów "Gorączki złota", oraz dużej kolekcji magazynów anglojęzycznych zawierających wyłącznie takie zagadki, które możnaby przetłumaczyć i również zamieścić we wspomnianej wspólnej bazie. Odpowiedz Link
5ringo Re: Diagramy logiczne 10.07.16, 09:05 Warto pamiętać, że istnieje coś takiego jak prawo autorskie. Kupując numer czasopisma lub książkę, nie nabywamy wcale prawa do dowolnego wykorzystywania materiałów w nich zawartych. Dlatego taki apel zwrócony do ROZWIĄZUJĄCYCH lub do POSIADAJĄCYCH ZADANIA jest apelem chybionym. Odpowiedz Link
janlob8 Re: Diagramy logiczne 20.09.16, 09:30 Jeśli ma Pan możliwość udostępnić mi te zadania, o których pisze Pan wyżej to będę bardzo wdzięczny. Zapłacę lub odrobię w ogródku :) mój adres janlob@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link
zadania.logiczne Re: Diagramy logiczne 26.02.17, 19:05 Chętnie się wymienię diagramowymi zadaniami logicznymi, albo odsprzedam magazyny z takimi zadaniami (czyste - do rozwiązania). Po szczegóły zapraszam do kontaktu: zadania.logiczne@gmail.com Pozdrawiam. Odpowiedz Link