zbych56 14.09.03, 14:16 Czy ktoś może mi pomóc przy haśle 21 poz."bywa szarżujący"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mk06 Re: hocki nr 9 14.09.03, 14:31 podaj więcej danych, długość wyrazu, ewentualne litery. Odpowiedz Link
reptar Re: hocki nr 9 14.09.03, 14:36 Wpisałem "szarżujący" w wyszukiwarkę AlltheWeb. Wyrzuciło mi: - szarżujący koń trojański - szarżujący nastolatek - szarżujący Overmars - szarżujący byk - szarżujący utytułowany zawodnik niemiecki - szarżujący wróg - szarżujący Marcin Dąbrowski - szarżujący tygrys - szarżujący gajowy - szarżujący baran - szarżujący rowerzysta itd. Odpowiedz Link
kouba Re: hocki nr 9 14.09.03, 17:36 ja mam takie litery: ?O??W??C Po wpisaniu tych liter do słownika Techsoftu dostajemy takie wyniki: BOBOWIEC BOJOWIEC BOKOWIEC BOROWIEC GOTOWIEC KOROWIEC KOTAWIEC KOTOWIEC KOŁOWIEC LODOWIEC MORAWIEC MOROWIEC NOROWIEC NOŻOWIEC POLOWIEC POMOWIEC PONOWIEC POŁOWIEC RODOWIEC ROGOWIEC ROLOWIEC ROPOWIEC ROROWIEC RÓŻOWIEC SOLOWIEC TOJOWIEC TOKOWIEC TONOWIEC TOROWIEC WOŁOWIEC ZOMOWIEC No i które tu może pasować??? Odpowiedz Link
totet Re: hocki nr 9 15.09.03, 08:20 Chyba nikt nie jest tego pewny, ale można trochę ułatwić sprawę: z pewnością nie będzie to RÓŻOWIEC. Odpowiedz Link
reptar głośno myślę 15.09.03, 09:43 Myślę, że chodzi o tzw. użycie imiesłowu w znaczeniu przymiotnikowym (w odróżnieniu od czasownikowego). Krótko mówiąc chodzi o to, że nie jest ważne, CO ROBI, tylko JAKI to rodzaj. Przykładowo: - "gurami całujący" = gatunek ryby (nieważne, czy całuje) - "wierzba płacząca" = gatunek drzewa (nieważne, czy płacze). - "lodowiec wiszący" = typ lodospadu (nieważne, czy wisi) Podobnie inne: "galopująca inflacja", "pełzająca rewolucja" - to określenia TYPÓW, bo choć o galopującej inflacji można de facto powiedzieć, że "galopuje", to jednak w tym frazeologizmie stwierdza się jej typ (rodzaj), a nie informuje, jaką to ona teraz wykonuje czynność. Drugi przypadek - użycie imiesłowu w znaczeniu czasownikowym - to np. "goniący zając" albo "hamujący samochód" (zając, który akurat goni; samochód, który akurat hamuje - a więc ważne jest, CO ROBI). Jeśli przyjmiemy, że w określeniu z hocków chodzi o użycie czasownikowe, tzn. że wystarczy, by to coś od czasu do czasu dało się przyłapać na szarżowaniu, to właściwie pasuje wiele: KOŁOWIEC, NOROWIEC, POLOWIEC, TOROWIEC, BOJOWIEC... i właściwie nic nie przemawia na korzyść jednego przeciwko pozostałym. Dlatego ja bym szukał po typach, gatunkach, rodzajach. Może tak jak istnieje "lodowiec wiszący", znalazłby się również "lodowiec szarżujący" jako termin w glacjologii? A może jest gatunek "borowiec szarżujący"? A może jest choroba o nazwie "rogowiec szarżujący"? Itd. Odpowiedz Link
luxer Re: głośno myślę 15.09.03, 10:23 Jestem pewna, że poprawnym rozwiazaniem będzie LODOWIEC, ponieważ szarża (surging)to nagłe przyspieszenie ruchu lodowca spowodowane uwolnieniem energii naprężeń. A tak na marginesie, lodowiec nie tylko szarżuje, ale może się cielić. Pzdr luxer Odpowiedz Link
reptar surging glacier 15.09.03, 10:43 No to po angielsku podkładka by już była: geoinfo.amu.edu.pl/wpk/geos/GEO_9/GEO_PLATE_G-10.HTML (A surging glacier is defined as "a glacier that alternates...). Teraz jeszcze tylko znaleźć polskie źródło   ;-) Odpowiedz Link
luxer Re: surging glacier 15.09.03, 11:32 Szczególną uwagę zwróciłam na to surging glacier.... as...:))luxer Odpowiedz Link
zbych56 Re: głośno myślę 15.09.03, 15:10 Dziękuję. Też byłem za "lodowcem", ale nie miałem uzasadnienia. Wydaje się .że Twoje jest OK. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
luxer lodowiec, bojowiec, zomowiec 14.11.03, 07:58 To triada, którą redakcja Rozrywki uznała, jako poprawne rozwiązanie "szarżującego". A ja dotychczas byłam przekonana, że jako rozwiązanie podaje sie zawsze jeden wyraz, no prawie zawsze ;)). A może to nasza dyskusja, zaowocowała tym, trójkowym, uznawanym jako właściwy, jedyny i słuszny rozwiązaniem. Rzeczywiście, redakcja musiała mieć dylemat, bo pasowało tam wiele wyrazów. pozdrawiam luxer Odpowiedz Link
reptar Re: lodowiec, bojowiec, zomowiec 14.11.03, 08:14 luxer napisała: > To triada, którą redakcja Rozrywki uznała, jako poprawne > rozwiązanie "szarżującego". Ja to traktuję jako wpadkę autora. Uważam, że autor powinien przewidzieć, co można wpisać niezgodnie z jego intencją. Mnie też się czasem zdarzy przeoczyć jakąś dodatkową możliwość i zawsze jestem na siebie o to zły. Ale w tym wypadku wystąpienie komplikacji było po prostu pewne - mało konkretne określenie plus samogłoski na skrzyżowaniach w bardzo popularnym układzie. A przecież w hockach sytuacja jest szczególnie delikatna, bo tu i emocje są większe, i ryzyko pojawienia się w nadesłanych rozwiązaniach wersji alternatywnej (przy stosunkowo częstym strzelaniu). Odpowiedz Link
zbych56 Re: lodowiec, bojowiec, zomowiec 14.11.03, 19:07 Zgadzam się, że jest to wpadka "Rozrywki", która uznała trzy wyrazy jako poprawne, gdy tymczasem zgodnie z regulaminem "Hocków" poprawne jest tylko rozwiązanie autorskie. Nie przypuszczam , że autor z góry założył trzy rozwiązania. Pozdrawiam wszystkich, którzy wzięli udział w tej dyskusji. Odpowiedz Link