wiaz_szypulkowy_wspak 01.10.03, 09:25 Jestem ciekaw co wytrawni szaradzisci mysla o krzyzowce tego typu? www27.brinkster.com/marcinm/kamil/kamil.htm Dzieki za wszelkie opinie! Wiąz Szypułkowy Wspak Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucbach Re: krzyzowka 3D 01.10.03, 12:32 Toż to coś a'la istniejąca już krzyżówka przestrzenna. Tylko cały czas szukam różnic... pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
wiaz_szypulkowy_wspak Re: krzyzowka 3D 01.10.03, 12:44 ? nie widzisz roznic???? tym sie rozni ze tutaj "kratka" to caly szescianik, czyli litere wpisujesz w szescian. cala bryle krzyzowki mozesz podzielic na plaskie krzyzowki w jednej z 3 osi! zwykla krzyzowka tzw przestrzenna to 3 boki szescianu na ktorym zrobiono diagram plaski! to chyba zasadnicze roznice! tamta jest zwykla krzyzowka plaska ktora opisano na szescianie, moja natomiast jest prawdziwa przestrzenna krzyzowka gdzie wyrazy krzyzuja sie we wszystkich 3 wymiarach!!! Odpowiedz Link
reptar Re: krzyzowka 3D 01.10.03, 12:46 Ale *takie* krzyżówki też już chodziły, tylko że były inaczej przedstawiane graficznie. Odpowiedz Link
reptar Re: krzyzowka 3D 01.10.03, 12:57 ...to znaczy jak się teraz zastanawiam, to były na pewno takie kwadraty (supermagiczne?), i kojarzę je przede wszystkim z "Azetką", a że Azetek nie kolekcjonuję, to trudno mi wyszperać namiar na jakiś przykład. Czy krzyżówki takie były? Hm... musiałbym pogrzebać po tym, co składuję w piwnicy, a to nie takie proste. Może rzeczywiście jeszcze nie było? Odpowiedz Link
jfalek Re: krzyzowka 3D 01.10.03, 14:43 Przypomina mi "kanapkę", lub fajny torcik. Miam, miam. Może "Kanapkowa", "warstwowa", :) Jak autor nazywa to zadanie sam? Odnoszę także wrażenie że ten pomysł już gdzieś widziałem. Czy dokładnie tak samo graficznie tam było to dopracowane, głowy bym nie dał. Jak zwykle, ja takich spraw nie odkładam 'ad archiwum' Pomysł wg mnie jest ciekawy, 0bojętne, czy w takiej formie graficznej lub podobnej. Jednak nie wróżę mu wielkiej popularyzacji na łamach periodyków szaradziarskich. Z względów praktycznych, trudno tam drukować dość spore diagramy i dziesiątki jednak objaśnień do haseł. Ponieważ diagram zajmuje dużo miejsca, wymusza to stosowanie raczej haseł krótkich, a to się może komuś niepodobać. Ciekawy pomysł, ale graficznie skomplikowany dla 'przeciętnego szaradzisty', (tak to nazwijmy umownie). Znuży go szybko, trzeba sporej koncentracji uwagi przy wpisywaniu haseł. To może być drukowane jako może ciekawostka. Ponadto takie zadanie zajmowało by za dużo miejsca w czasopismach np. rodziny Rozrywki czy Diagramu. Raczej te czasopisam musza naszpikować numer zadaniami raczej krótszymi, aby zadowolić szeroko pojętą "brać szaradziarską". Dla smakoszy b. dobre, ale skomplikowane wpisywanie haseł i konieczne dodanie hasła - rozwiązania, bo nikt do redakcji nie będzie posyłał masy haseł krótkich i nikt tego nie będzie sprawdzał. Hasło rozwiązanie kodujące całe zadanie musi być w miarę przyswajalne dla rozwiązującego i stosunkowo niedługie (kilka wyrazów najwyżej) Prędzej widzę to w innych czasopismach, niż te z rodziny czasopism które wymieniłem. To może sie przyjąć, ale na skalę raczej powiedzmy mniejszą. Może się pobawić w to. A dlaczego nie. Pozdrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
reptar krzyżówka 4D i 5D 29.11.03, 21:05 Zajrzyj na stronę www.ing.iac.es/~crb/misc/xwd65.html (krzyżówka 4D) oraz na stronę www.ing.iac.es/~crb/misc/xwd55.html (krzyżówka 5D). Odpowiedz Link
jfalek Re: krzyżówka 4D i 5D 05.12.03, 22:00 reptar napisał: > Zajrzyj na stronę www.ing.iac.es/~crb/misc/xwd65.html (krzyżówka 4D) > oraz na stronę www.ing.iac.es/~crb/misc/xwd55.html (krzyżówka 5D). Chętnie bym tam zajrzał. Ale nijak z mojego kompa nie jest możliwe dojście do tych stron. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Odpowiedz Link
reptar Re: krzyżówka 4D i 5D 07.12.03, 20:54 jfalek napisał: > Chętnie bym tam zajrzał. Ale nijak z mojego kompa nie jest możliwe dojście do > tych stron. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Chyba pozostaje próbować jeszcze parę razy. Zajrzałem tam w piątek i nie chciało się ściągnąć. Dzisiaj jest. Może tamtejszy serwer ma jakieś przerwy w działaniu? Odpowiedz Link