Dodaj do ulubionych

TRZY MAŁPY

25.02.11, 01:48
https://i56.tinypic.com/2w6z3is.jpg

Trzy mądre małpy (jap. 三猿, sanzaru, san'en lub 三匹の猿, sanbiki no saru, dosł. "trzy małpy", Trzy mądre małpy? ) - wyrażone za pomocą rzeźby lub obrazu japońskie przysłowie „nie widzę nic złego, nie słyszę nic złego, nie mówię nic złego”. Trzy małpy to: Mizaru (見猿wink, która zakrywa oczy, więc „nie widzi nic złego”, Kikazaru (聞か猿wink, która zakrywa uszy, więc nie słyszy nic złego, oraz Iwazaru (言わ猿wink, zakrywająca pysk, która nie mówi nic złego.

Najbardziej popularnym przedstawieniem tego przysłowia jest XVII-wieczna rzeźba nad wejściem do stajni w sławnym chramie Tōshō-gū w Nikkō (Japonia). Zapewne jednak przysłowie przywędrowało do Japonii z buddyjską legendą, najprawdopodobniej z Indii przez Chiny w VIII w. (okres Yamato). Choć w legendzie raczej nie było nic o małpach, „trzy małpy” wzięły się z gry słów: w języku japońskim „zaru” to przeczenie czasownika, które brzmieniowo przypomina „saru” – małpa. Przysłowie brzmi po japońsku "見ざる、聞かざる、言わざる" (mizaru, kikazaru, iwazaru), co dosłownie znaczy "nie widzę, nie słyszę, nie mówię".

Przysłowie jest częścią nauczania boga Wadziry: kto nie widzi zła, nie słyszy zła, nie mówi o złu, tym samym chroni się przed złem. Najbliższe polskie przysłowie to zapewne „nie wywołuj wilka z lasu”.
(zerzniete z wiki)
Obserwuj wątek
    • m.maska [...] 25.02.11, 02:11
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • m.maska [...] 25.02.11, 02:19
    • m.maska [...] 25.02.11, 03:20
      • m.maska Re: TRZY MAŁPY 25.02.11, 03:54
        A tak swoja droga, czy glupota ma jakas granice, ktorej juz chocby dlatego zeby nie narazic sie na smiesznosc nie przekracza? czy jest nieograniczona?
        • m.maska [...] 25.02.11, 05:19
        • m.maska [...] 25.02.11, 05:38
        • m.maska [...] 25.02.11, 06:26
        • 1zorro-bis Re: TRZY MAŁPY 25.02.11, 08:14
          a co takiego "wpadlo" Ci do skrzynki?big_grin
          • 1zorro-bis Re: TRZY MAŁPY 25.02.11, 10:16
            teraz jeszcze raz przeczytalem. Zrozumialem....big_grinbig_grinbig_grin
            Czasem za szybko czytam..cool
            To tak jest jak czlowiek tylko "w kafelkach siedzi"...big_grinbig_grinbig_grin
    • m.maska Re: TRZY MAŁPY 25.02.11, 12:13
      Wyobrazcie sobie cos takiego np.
      Mowie: znam Joanne Chmielewska...i nic z tego nie wynika, znam prywatnie ot po prostu... a na to dostaje odpowiedz przebitke: a mnie kiedys do swojego stolika zaprosil Mrozek na wspolny obiad... usmialam sie setnie - i co z tego ze zaprosil? nie mial towarzystwa to i zaprosil i za chwile zapomnial...no i wspanialomyslny byl, dla maluczkich, maluczcy do dzisiaj to pamietaja, jakie to musialo byc przezycie - a ja nadal znam Chmielewska i jest to tylko fakt... ale powiem jeszcze: WOW... ale przezycie mialas i co? reke podal? to pewnie od tej pory nie mylas...
      Dziesiatki razy jadlam kolacje w towarzystwie najwyzszych amerykanskich generalow Airforce i co z tego ? - jedlismy, rozmawialismy i nic z tego nie wynika... nie dosyc, jeden z nich sprowadzil dla mnie plyty wydane w USA z "Festiwalu piosenki zakazanej", bo znalismy sie dosyc dobrze - ale do glowy by mi nie przyszlo zeby o tym wspominac po to tylko, zeby sobie dodac waznosci, gdyby nie wlasnie ta durna przebitka.
      Myslalam, ze mialam do czynienia z dorosla osoba, ale jak z tego wynika NIE...jak niewiele ludziom imponuje - zrozumialam dopiero po tej wymianie zdan. Zaproszenie do stolika, przed wieloma laty i pielegnuja to i opowiadaja o tym... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka