Dodaj do ulubionych

9.5.2011 - jest cudny dzień

09.05.11, 05:43
A co, ja tez mogę rozpocząć nowy watek
Pięknego dnia wszystkim...do pracy trzeba smile))
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 06:09
      czesc Al, czolem Wszystkie spiochy! A ja myslalem, ze bede dzisiaj pierwszy....big_grin
    • zuza_anna Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 07:11
      Dzień dobry AL, Zorro, tym KN, Cz. i M. W końcu, ktoś inny zasadził nowe drzewko,
      na pewno urośnie do niesamowitych rozmiarów smile Cudownego dnia życzę, pachnącego bzami.
      Pozdrawiam smile

https://img808.imageshack.us/img808/5825/img3134y.jpg
    • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 11:33
      Dzien Dobry Panstwu... u mnie czas, jak zwykle w maju doznaje naglego przyspieszenia a ja tego nie lubie.
      Dzien cudny - to prawda, i niech to wystarczy za inne niedobory.
      Pamietam ten sam okres przed rokiem - bylo zimno a dla mnie okropnie pod wieloma wzgledami - chcialam wykreslic te dni z pamieci. Dlatego mam nadzieje, ze sobota bedzie na tyle ladna(bez deszczu) zebysmy mogli rzeczywiscie pojechac do Baden-Baden, plany sa tak obszerne, ze nie jestem pewna, czy uda sie to zrealizowac w ciagu jednego dnia, a niedziela nie wchodzi w rachube, bo wiadomo, sa takie zawody, ktore niedziel nie znaja. AL wie cos o tym.
      Dzien Dobry Kalejdoskop smile
    • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 13:09
      Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica)... dlaczego germanica? to drzewko z owocami, podobno w 17 i 18 wieku byly te owoce popularne w Europie poludniowej i srodkowej... mialam to dzisiaj na polmisku z owocami. Z wygladu przypomina morele, ale skorke ma gladka, jest kwaskowe i ta skorka jest dosyc twarda, natomiast miazsz miekkie i nie poza wygladem nie przypomina w niczym moreli.
      Dlaczego pewne owoce znikaja z naszego jadlospisu? dzisiaj ponoc te drzewka mozna jeszcze napotkac dziko rosnace i chyba juz tylko na poludniu Europy sie je jeszcze kultywuje. W zamian sadzi sie kiwi, sprowadzone z Nowej Zelandii, sharony a zapomina sie o kosztelach - jablka ktore wspominam... a pamietacie jablka malinowki?

http://i51.tinypic.com/2hd2q6o.jpg
      • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 13:34
        A papierówki pamiętasz ? smile pierwsze nasze /tutejsze smile/ jabłka. Chodziło się kiedyś wieczorami na wakacjach na wsi i na kosztele Masko i na malinówki się chodziło, jakie akurat popadły big_grin jadło się je po ciemku więc nie jeden robaczek prawda big_grin big_grin nocami ,na rybach kradliśmy ziemniaki z pola i piekliśmy popijając alpagami smile dziewczyny oczywiście piekły a my robiliśmy ogień i żar big_grin big_grin dzień dobry Kalejdoskop. Pogoda dziś w Wawce malina - gitara można by rzec big_grin cieplutko i słonecznie. Do wypadu na Mazury, wejścia na ambonki i bliskich spotkań z kleszczami /big_grin/ coraz bliżej, już nogami przebieram smile
        • 1zorro-bis Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 17:10
          wymiotlo wszystkich?cool
          • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 17:15
            Gdzieś siedzą po krzakach, są smile witaj Zorro, synu proroka big_grin big_grin
            • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 17:39
              Zorro !! a Tobie przed chwilą drzwi paluchy przytrzasnęły ? big_grin
              • 1zorro-bis Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 18:07
                Shalom, shalom!cool
                • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 18:21
                  Zdrastwustja big_grin
      • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 19:35
        Ze wszystkich rzadkich owoców najbardziej lubię cherimoye - jest wspaniała w smaku i ciekawie wygląda big_grin

https://sigonas.files.wordpress.com/2011/04/cherimoya_group_white.jpg
        • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 19:51
          Bo nie probowalas owocow filodendrona... naprawde sa swietne... i maracuja pod roznymi postaciami.

http://i55.tinypic.com/sy1sb8.jpg
          • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 20:10
            a tak to smiesznie wyglada po rozkrojeniu...
            http://i55.tinypic.com/1218wtk.jpg
            • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 20:13
              Masko !! a wiesz jak po rozkrojeniu wygląda POlszewik big_grin big_grin przepraszam żartowałem cool
              • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 21:12
                Czarek! my tutaj o owocach..wink
                • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 21:31
                  Właśnie, dlatego wkleję jeszcze jeden ciekawy

https://www.weltrekordreise.ch/bilder%20id/044-P1090251.jpg
                  • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 21:38
                    w/w
                    Dżakfrut
                    Największe owoce świata, potrafią ważyć nawet 50 kg!
                    • 1zorro-bis 10 Maja....jeszcze cieplej! 10.05.11, 06:52
                      czolem Wszystkie spiochy!big_grin
              • 1zorro-bis Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 06:57
                Czarus, jak wyglada PISuarowiec to juz widzielismy. Bylo ich sporo "rozkrojonych" w TU-154....cool
    • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 19:07
      Wiosna niesamowicie chyba ciśnieniem rządzi - tak mnie przyparło, że o 17-ej musiałam się położyć i do tej pory spałam jak niedźwiedź....i jeszcze mi nie dość. A halniak wieje i niebo na turkus szlifuje smile
      • czarek_777 Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 09.05.11, 19:19
        AL !! w Kalejdoskopie dojdziesz do siebie a weekend tuż tuż big_grin big_grin pzdr. Czaruś czuwa nad AL big_grin big_grin big_grin
    • zuza_anna 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 06:56
      Dzień dobry Wszystkim, i Cz. M. Zapowiada się cudowny dzień, i te pachnące bzy wink
      Oj Czarek, czy Ty bez polityki nie możesz żyć. Wszystko w politykę zamieniasz. Po co?
      Dnia spokojnego i uśmiechniętego życzę. Pozdrawiam smile
      • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 06:58
        wlasnie mu "w jego stylu" odpowiedzialem.....big_grinbig_grinbig_grin
        • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 07:09
          Jaki styl, taka odpowiedz. Cześć Zorrku smile
          • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 07:13
            Czesc! A moze by tak Czarkowi zabronic.....malpek?big_grin
            • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 07:26
              Zabronić?, chyba żartujesz. Postulat nie do zrealizowania wink big_grin
              • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 07:28
                musialby najpierw dmuchac a potem pisac. Bez dmuchania komputer by sie automatycznie wylaczal. Tylko jak to zrobic?big_grin
                • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 07:47
                  Zorro jak brak Ci argumentów to uciekasz w 'małpki' big_grin jakie to zabawne i czytelne u Ciebie smile Zuza co zrobić powiedz co zrobić - jak ja tak nie cierpię tego Bolusia, za to kim był i jest /wciąż jest w łapach dawnej esbecji i zawsze będzie/ a Zorro pomniki by mu stawiał smile za dobrowolne i płatne donosicielstwo ? miłego dnia. Dziś mam trochę luzu, dopiero pod wieczór wypad, będę zaglądał.
                  • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:02
                    Czarus...a dmuchales juz dzisiaj w komputer?big_grin
                    • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:03
                      zal Ci d....sciska, ze Walesa cos osiagnal a Ty zostales w miejscu? I to jest TWOJ i Tobie bodobnym Wasz najwiekszy PROBLEM!big_grinbig_grinbig_grin
                    • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:08
                      Zorrku daj spokój, tak od rana nie wypada! wink
                      • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:14
                        a co powiesz Czarus o ....Jaruzelskim?cool
                  • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:06
                    Ja też tego buca nie cierpię, ale nie wypowiadam się na jego temat, tak ja Ty na okrągło.
                    To zaczyna być nudne, bo wszyscy znamy Twoje zdanie, Czarek! Daj se na wstrzymanie! Cześć! smile
                    • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:13
                      Cześć Zuza smile Zorro ja też w życiu coś osiągnąłem ale uczciwie, nie sprzedałem się jak on więc czego miałbym mu zazdrościć ? np zdrady programu Solidarności dla pieniędzy ? ja nigdy czegoś podobnego bym nie zrobił - Ty może tak, skoro to pochwalasz ale ja nigdy. A tu masz coś o odpolitycznionych przez POPZPR mediach smileTekst linka
                      • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:15
                        a jak PIS to mial we "wladaniu" to bylo O.K?
                        Wiesz co, zastonow sie czlowieku zanim cos napiszesz.cool
                        • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:22
                          Jak PiS miał TVP to PO miała TVN ,POLSAT i wiele, wiele innych mediów. Teraz ma wszystko - jak kiedyś PZPR. Więc zastanów się zanim coś napiszesz smile
                          • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:29
                            ...i tak codziennie od samego rana. Inaczej nie potraficie, drodzy Panowie?
                            Jesteście nudni jak flaki z olejem!
                            • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:49
                              Zuzia ! masz rację że jesteśmy nudni przepraszam smile polityka to wielkie brudy a ja głupi, przed laty dałem się w nią wciągnąć, bo uwierzyłem w czyjeś deklaracje /Bolka/ i chciałem przyczynić się do tego by w kraju było uczciwie i demokratycznie. Chwilami sam siebie teraz przeklinam po jaką cholerę pchałem się w to !!! by korzystali teraz na tym różnej maści Bolki i inne sprzedawczyki u których moralność i patriotyzm równa się zeru. Przepraszam Zuzia smile idę do sklepu po pieczywo a później robota w domu - Janeczka zostawiła dyspozycje co mam zrobić big_grin big_grin miłego dnia.
                            • al-szamanka Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:51
                              Piękne dzień dobry Wszystkim smile
                              Postanowiłam nie dyskutować o polityce, znamy nasze zapatrywania (których nic nie zmieni), wiec wzajemne przekonywanie się nie ma sensu. Czarek...których nic i nikt nie zmieni....Ty tez nie!

Słonecznego dnia.....ja znowu w wirze przygpotowań przedurlopowych.
                              • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:55
                                Cześć AL! Miłego przygotowania. Uciekam pa! smile
                          • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 11:50
                            Czarus....jak Ty cos napiszesz, to boki mozna zrywac.
                            TVN i Polsat to sa PRYWATNE stacje. TVP to stacja panstwowa. Ty tej "drobnej" roznicy nie czujesz? Mowie Ci, odstaw na jakis czas te "malpki"....big_grinbig_grinbig_grin
                          • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 11:51
                            czasem "Bolki" wiecej dla kraju robia niz "Czarki"....cool
      • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 11:46
        Dzien Dobry Kalejdoskop... widze, ze juz pierwsza poranna gimnastyke Panowie wykonali, na dobry dnia poczadek... szermierka slowna, ale wyraznie jeszcze leniwi po nocy, nie mieli w sobie dostatecznie duzo wigoru, zeby przy tym kopac.... rozleniwiacie sie, czy co z Wami? moze za wysokie temperatury, ze nagle brak Wam energii. smile
        Oczywiscie, ze Panie na pierwszym miejscu byc powinny - ale... no co robic, kiedy te dwie postaci wciaz wymachuja swoimi patykami...
        Witajcie Zuza i AL... Majeczce z oddali buziaki posylam. smile
    • zuza_anna 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 08:52
      oooo, cisza nastała... wink
      Wybywam, do instytucji zwaną ZUS. Do napisania. Pa! smile
      • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 09:09
        Jestem już w butach ale jeszcze zajrzałem big_grin AL szacunek dlatego co powiedziałaś smile kobiety zawsze studziły temperamenty mężczyzn do różnych wojaczek i potyczek big_grin Kleopatra Cezara i Antoniusza miała u stóp i kręciła Nimi jak chciała. Niestety, skończyło się jak skończyło. Mężczyźni nie doceniają mądrości i przenikliwości kobiet a kobiety za bardzo podporządkowują się Im. Nie ma symetrii która powinna być z lekkim wskazaniem na Was. I bez lizusostwa to mówię ,szczerze smile idę po bułeczki, chlebek, wędlinkę i biały serek i jeszcze coś, mam to na kartce, big_grin big_grin
        • m.maska [...] 10.05.11, 11:44
          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 11:53
          tak, tak studzily...jak Lukrecia Borgia...Na Amen.cool
          • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:00
            Witam Maseczkę kiss Oni bez siebie nie mogą żyć. Dzień bez sprzeczki, dzień stracony wink big_grin

Czarek!, nie idż tą drogą, nie zaczynaj dnia, od tego czegoś wink
            • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:08
              ...........................................................piwo............................................................big_grin
              • zuza_anna [...] 10.05.11, 12:18
              • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:19
                ============ http://emots.yetihehe.com/3/piwo.gif =========== big_grinbig_grinbig_grin
                • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:28
                  a ten jeden "piwosz" to czemu tak zzielenial?big_grin
              • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:28
                Zorro, ale Ty tez wcale lepszy nie jestes, zadziorny podkrecacz atmosfery... tylko jakos mnie to nie dziwi, szczegolnie kiedy widze te posadzki ulozone z Twoich kafelkow... wink
                • 1zorro-bis Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:40
                  no przeciez musze jakies nowe wzory wymyslac? Nie moga byc tylko biale i biale...Nudne by bylo,co?big_grinbig_grinbig_grin
                  • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 12:47
                    Zorro Ty jak coś palniesz to jak łysy warkoczem o kant stołu big_grin sprzedawczyk przysłużył się Polsce ha ha. Jak się przysłużył - wyłuszcz bo nie kumam. Pewnie masz na myśli poddanie się Niemcom a później sowietom w 39 a więc zgoda na kolejny bezterminowy tym razem rozbiór - tak 'patrioto' ? smile
                    • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 13:10
                      O Boooooooooooooooooooooooooooze... no nie ma na Was rady... jasny gwint - dwoch takich i sie kreci jak w kalejdoskopie, a kolorowo jest... golone, strzyzone...nie...strzyzone, golone... ja bym Was chciala zobaczyc w realu - a to wcale nie jest takie niemozliwe... big_grinbig_grinbig_grin
                      • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 13:20
                        Masko smile góra z górą się zejdzie /bo płyty nachodzą na siebie/ a co dopiero człowiek z człowiekiem smile pierwsze co bym zrobił ,gdybym spotkał Zorro to wręczył bym Mu naszą Konstytucję i zapisy czym jest demokracja big_grin bo On jest zielony w tym jak dolary wuja Sama big_grin big_grin
                        • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 13:40
                          no nie Czarek... Konstytucja, to jest jedno - ale interpretacja tej Konstytucji - jest zgola u Ciebie jakas dziwnie pokrecona........... big_grinbig_grinbig_grin to moze jednak u Ciebie nastepuje przeklamanie, bo my chyba wszyscy innego zdania jestesmy. Czy Tobie tej Konstytucji nie tlumaczy przypadkiem Radio Maryja?....a poza tym zostaw juz tego Bolka i roznych innych... to nie Bolki dyktuja ceny w sklepach, tylko dorobkiewicze, ktorzy chca sie szybko wzbogacic... Przypomnij sobie czasy PRL-u, komu sie najlepiej powodzilo? badylarzom - zarabiali jak szaleni na tych gozdzikach, i panstwo moglo im co najwyzej walic podatki, a oni je umiejetnie obchodzili.
                          • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 13:59
                            No z Tobą Masko to ja nie będę się sprzeczał, bo gdzie mi do Ciebie smile a pamiętasz ,jak Tusk w kampanii oskarżał Jarka za wysoką cenę jabłek i kurczaków ? big_grin wtedy winny temu był rząd a dziś rynek dyktuje ceny ,wtedy nie dyktował smile i właśnie za to ,za tę obłudę spokojnie czekam na polityczne zgilotynowanie Tuska smile a Konstytucja ? jej zapisy są oczywiste Masko. Mam nadzieję że dla Ciebie też, np ten o prawie do swobodnych zgromadzeń /w każdym miejscu w przestrzeni publicznej/ i do krytyki rządzących. W Niemczech to zabronione ? a to łobuzy big_grin
                            • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 14:14
                              Czarek!!!!!!!!!!!!!!!!!!! znowu wracamy do tego samego punktu i jak widze zabetonowales sie... prawo do swobodnych zgromadzen owszem, ale nie bez przerwy i nieustannie... czy tam jest zaznaczone w tej Twojej Konstytucji... ze jest prawo do permanentnego zaklocania porzadku publicznego????? pokaz mi, pokaz mi gdzie i kiedy w jakimkolwiek kraju urzadzaja permanentne pikiety? to jest destabilizacja polityki, destabilizacja zycia publicznego... czy Ci Twoi od tych zgromadzen, sprzataja po sobie? ten bajzel ktory zsotawiaja? te rozlane znicze? bo nie wmowisz mi, ze to sie nie rozlewa po chodnikach - kto to potem sprzata? sluzba porzadkowa, ktora trzeba specjalnie w tym celu oplacic - moze moznaby te forse przeznaczyc na cos bardziej pozytecznego? ale nie, to musi byc wywalona forsa, i tak co miesiac...
                              Tak... tutaj kazdy ma prawo wyjsc i na srodku ulicy stanac i protestowac - dlugo by nie postal - policja by go zwinela za zaklocanie porzadku publicznego... Wiesz, chyba jednak ludzie sie tutaj nie bardzo lubia naparzac i awanturowac, maja przyjemniejsze rzeczy ktorymi moga wypelnic sobie zycie.
                              • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 14:23
                                Masko jeśli ludzie protestują to jest coś na rzeczy nie sądzisz ? przed 89 dzień w dzień i to przez lata całe składaliśmy kwiaty i paliliśmy znicze na Placu Marszałka P. i obok kościoła pod wez. św Anny. Powiedz - czy było to nielegalne ? o jedno Cię proszę, nie zabraniaj nikomu gromadzić się gdzie chce i wypowiadać się bo to jest właśnie prawo demokracji Masko - jesteś przeciw temu ? i nie przyrównuj Niemiec do Polski !! bo Niemcy to zamożny kraj więc kto o co ma tam protestować - popierać raczej i dziękować władzy smile Masko miłego dnia.
                                • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 14:50
                                  Oj Czarek, jesli chce sie kogos uderzyc to i kij sie znajdzie...aaaaa...no to przynajmniej jasno napisales, ze oni tam wcale nie oplakuja tych zmarlych w katastrofie, tylko protestuja - a przeciw czemu? to po jakiego diabla te znicze?????
                                  Czarek, Ja juz Ci kiedys napisalam, to jest demokracja po Twojemu i ci ktorzy tam slecza kazdego dnia nie maja nic lepszego do roboty, im chyba brakuje towarzystwa, zajecia, pomyslu na spedzanie wolnego czasu...kiedys te role spelnialy kolejki przed sklepami - zapomnialo sie chyba jak to bylo - czym byl ten kraj przed 30 laty i ile sie zmienilo... kto tam stoi i wykrzykuje? ludzie, ktorzy nastepnego dnia ida do pracy? na pewno nie, bo nie chcialoby im sie, bo sa zmeczeni a jesli maja wolny weekend to chca odpoczac... tam stoja smaotni emeryci, ktorzy szukaja towarzystwa, bezrobotni, ktorzy chca gdzies odreagowaac swoja frustracje - taka demokracja? jakas dziwna....
                                  Porownujesz to z okresem sprzed stanu wojennego? przeciez wtedy sie nie pracowalo, wtedy sie strajkowalo - byl jakis cel. Chcialo sie oderwwania od RWPG a teraz czego chca? chcieli wejsc do Unii, bo wydawalo im sie, ze jak przyjdzie Unia to samo sie zrobi - nie nie zrobi sie...niektore kraje ten egzamin zdaly, ale do tego potrzeba woli spoleczenstwa, a jesli spoleczenstwo nie chce, nikt nie idzie na ustepstwa - no niestety, na tym polega demokracja...wiekszosc wybrala i przy nastepnych wyborach sie okaze.
                                  Kaczynski byl przy wladzy i co? dlaczego nie wymorzystal tego? bo nie mial pomyslu na polityke - on moze byc tylko w opozycji, bo u steru sie nigdy nie sprawdzi. No chyba, ze uwazasz, ze oderwanie Polski od Unii, od Nato - to byloby jakies rozwiazanie - w koncu jestesmy takim mocarstwem, ze mozemy sobie na to pozwolic i nasza sytuacja geopolityczna stawia nas na poziomie Szwajcarii, wiec jeszcze mozemy byc neutralni a nasze zasoby pozwalaja na dorownanie Norwegii - no to zabierac sie z Unii.
                                  Kiedy Polska wstepowala do Unii, podniosly sie pretensje, ze doplaty dla rolnikow nie beda na tym samym poziomie jak w starych panstwach Unii... a ja pytam: a jakim prawem? Polska wplacala jakies wklady przez kilka lat, ale panstwa starej Unii wplacaly je przez lat 30 z okladem...wlasnie ci rolnicy wplacali. Czy to moze jest dziwne? No wyobraz sobie - wplacasz do spoldzielni mieszkaniowej przez 30 lat i masz tam jakies znizki w oplatach przez to i przychodzi taki nowy, cos tam wplaci i chce miec to samo co Ty? jakim prawem? prawem kaduka chyba.
                                  • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 15:13
                                    Oj Masko smile a co Tobie to przeszkadza ,a niech sobie tam ślęczą - do usranej śmierci za przeproszeniem niech sobie tam ślęczą bo wolno Im tam 'ślęczeć' - Ich broszka !!! popatrz - jeździsz po Europie, tu i tam - czy pogonił Ciebie ktoś gdzieś kiedyś ? bo np masz wyzywający strój bo ,biust eksponujesz - że nie powiem big_grin no powiedz Masko, jakbyś się czuła, gdyby powiedziano Ci no spadaj stąd bo robisz nam obciach. Tak mówią tym sprzed Pałacu, ubliżają Im i wyzywają. I to mnie wkurza i dlatego jestem za Nimi i zawsze będę a nie dlatego że PiS i inne pierdoły. Dlatego demokracja amerykańska jest mi najbliższa. Każdy robi co chce aby nikt nikomu nie wchodził w 'parafię'. nawet na chodnikach leżą ale są umiejętnie przez społeczność slalomem bez kijków omijani big_grin big_grin i nikt tam się tak napina jak 'nasze' polskojęzyczne smile
                                    • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 15:24
                                      Czarek... Ty masz absolutnie marne pojecie o Ameryce...oni sobie moga tam protestowac jesli maja na to pozwolenie... no i to pozwolenie jest od - do a kiedy mija data to jest krotki proces i nikt sie nie piesci... Policja w Polsce tylko gada... NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIE MAJA PRAWA... nie maja prawa przed Palacem i nie maja prawa pod moim domem pikietowac codziennie.... niech sobie pikietuja pod wlasna chalupa i zostawiaja ten caly bajzel... narzekasz, ze jedziesz do lasu i ktos Ci tam nabrudzil? to przejdz sie na drugi dzien pod Palac i zobacz co oni tam zostawiaja - to dlaczego sie dziwisz ze ci sami w lesie ci paskudza? a niech paskudza - miej i Ty cos z tego, skoro ich popierasz.
                                      • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 15:41
                                        Pod Grobem N Ż też rząd śmieci bo nie z mojego przyzwolenia składają tam to co składają. Ale płacę za to by ten nie mój rząd tam śmiecił. Bo Ty mówisz że pod Pałacem śmiecą a ja mówię że tuski śmiecą pod GNŻ. Widzisz Masko ,to Ty nie rozumiesz demokracji amerykańskiej. Tam wolno demonstrować i protestować zgodnie z obowiązującym prawem, u nas nie. Czy Ty wiesz że w Polsce codziennie można składać pisma o kolejne prawo do manifestacji ? i są składane. Tobie to się nie podoba ? też chciałbym np sobie sam chodzić np po Rynku Starego Miasta smile ale nie jestem sam, nie jestem sam Masko. Więc podziel się przestrzenią publiczną z Innymi i nie kwękol - że to że śmo, że Oni stąd won bo ja tak chcę smile
                                        • m.maska [...] 10.05.11, 15:52
                                        • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 15:53
                                          Czarek... naprawde czy to wychodzi poza mozliwosci Twojego pojmowania, czy to jest dla Ciebie za trudne????
                                          No to odpowiedz mi na proste pytania:
                                          1.ILE RAZY W ROKU, RZAD URZADZA DEFILADY PRZED GROBEM NIEZNANEGO ZOLNIERZA?
                                          2.CZY URZADZA JE CO TYDZIEN, CZY CO MIESIAC?
                                          3.CZY JEST TO ZWIAZANE Z UROCZYSTOSCIAMI? (jakimi?)
                                          4.CO JEST CELEM TYCH "ZBIEGOWISK"?
                                          5.CZY SWIAT SMIEJE SIE Z TEGO RODZAJU "ZBIEGOWISK"?
                                          6.CZY TE "ZBIEGOWISKA" ODBYWAJA SIE ZA ZGODA WIEKSZOSCI NARODU?

no a jak bedziemy juz mieli odpowiedzi na te pytania...pojdziemy wtedy dalej - tylko nie probuj zmieniac tematu... odpowiedzi w punktach...
                                    • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 15:36
                                      Czarek, czy Ty nie zauwazyles, ze sie zabetonowales i nic do Ciebie nie dociera? nie przekonasz ani mnie, ani innych tutaj do Twojej wlasnej wizji demokracji, bo my tutaj mieszkamy w demokracji od 30 lat i wiemy co ona oznacza w praktyce, ale dziwnie moze, bo ani Majeczka ani Zuza - nie popieraja Twojego punktu widzenia... to czego Ty chcesz, to totalnej wolnosci, ale tylko dla tych, ktorych Ty sam popierasz...Ty chcesz prawo dla krzykaczy, chuliganow, wichrzycieli...bo gdyby nimi nie byli to spoleczenstwo nie sprzeciwialoby sie temu - a tak niestety jest. Tak wiec do buszu i tam wprowadzac wlasna demokracje - bo demokracja polega na tym, zeby miec tez na wzgledzie dobro wiekszosci....a wiekszosci sie to nie podoba... Ty byl bys zwolennikiem tego co Polacy przed wiekami wymyslili...najbardziej przewrotnego prawa do Liberum veto... jednemu sie nie podoba, to wiekszosc musi siedziec cicho i wszystko ale totalnie wszystko mozna wtedy rozwalic.
                                      • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 16:07
                                        Maseczko bardzo proste pytanie - czy np w Hyde Parku pod Londynem zbiera się bydło wykolejeńcy i porąbańcy big_grin żartuję. Mój Bratanek, po kilku latach pracy na kontrakcie właśnie wrócił z Londynu. Mówi że to co u nas to szok. Tam takie rzeczy że ktoś składa gdzieś kwiaty pali znicze to media w ogóle o tym nie piszą. Piszą o rządzie i głównie o rządzie. W chorej Polsce powiedział media ,łapa w łapę z rządzącymi zajmują się opozycją. Kontrakt Mu się skończył ale mówi że nie chce dalej żyć w bolszewii i spada stąd. Jego Siostra /moja Chrześnica/ już Mu załatwia robotę w Barcelonie. Gdybym był młodszy......
                                        • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 16:17
                                          Czarus.... nie np. w Hyde Parku - tylko w Hyde Parku... ale nie przed Palacem krolewskim... tylko w Hyde Parku - niech urzadza sobie taki Hyde Park, niech poprosza o zgode na wyodrebnienie takiego miejsca i niech tam sobie krzycza - ale nie przed Palacem prezydenckim... tylko ze to sa wichrzyciele i o to im chodzi, ze wprowadzac niepokoj... placzesz sie... odpowiedz mi punkt po punkcie na pytania ktore Ci postawilam - wtedy bedziemy mogli dalej dyskutowac...
                                          Ty mnie Czarus demokracji nie ucz, Ty mi nie pisz co to jest demokracja... bo Ty masz swoja prywatna demokracje i ona jest tylko i wylacznie Twoja - niestety wiekszosc Europy zachodniej opiera demokracje na zupelnie innych definicjach... o amerykanskiej demokracji bylo wczoraj - ona wyglada zupelnie inaczej i za zadne skarby, bym jej nie chciala...
                                          • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 16:33
                                            Masko czy Ty wartościujesz przestrzeń publiczną ? bo ja tak to rozumiem. Miejsce przed Pałacem to jest niby jakaś świętość !!! nie wolno tam oddychać ? big_grin a dalij jazda za przeproszeniem smile to moje miasto moje państwo i se mogę tam stać i gumę żuć i se mówić że Bronek to dureń i jełop - bo jest smile i co Masko. Łamie zapisy demokracji tak mówiąc smile he he he.
                                            • m.maska Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 16:44
                                              Owszem... lamiesz - bo sa miejsca - takze tutaj, gdzie jest zakaz urzadzania zbiegowisk a to jest zbiegowisko i chyba jakos Twoj zdrowy rozsadek i zdrowy rozsadek wiekszosci piszacych tutaj, w tym punkcie nie jest zbiezny...
                                              Nie rozumiesz? naprawde nie rozumiesz? sa miejsca i one sa w kazdym miejscu w Europie... powiedzmy tak np. urzadzanie codziennych zbiegowisk przed Ratuszem we Wroclawiu, codzienne balaganienie, stawianie zniczy i pozostawianie rozlicznych plam parafiny, skonczyloby sie zapewne palowaniem... nie probuj mi wmawiac, ze to nie jest prowokacja - nieroby tam stoja i sfrustrowane samotne emerytki, ktore w domu nie maja sie na kogo wydzierac, bo albo je faceci opuscili, albo odeszli w zaswiaty albo dawno przestali ich sluchac - no a tam, jakie sa wazne, geby rozdarte, ile to ma do powiedzenia, ile ma zadan - tylko jak tam swoje odstoja, wroca zadowolone z przeswiadczeniem ze walcza o wolnosc nasza i wasza - a ta niewdzieczna reszta spoleczenstwa jest glupia i nie wie co dla nich jest dobre, to one poswieca nawet wlasny sen i beda tam pikietowac dla dobra ojczyzny... Czarek, lenie to sa i nieroby...i tyle
                                              • zuza_anna Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 18:37
                                                Nie ma co mu tłumaczyć, Maseczko, to pisowiec, do niego nic nie dotrze.
                                                Ty o wodzie, on o smrodzie!
                                                • al-szamanka Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 20:02
                                                  Może jak mu Kaczyński wrzaśnie spieprzaj dziadu, to przejrzy.big_grin
                                                  • al-szamanka Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 23:00
                                                    No i dzień się kończy...drzwi balkonowe otwarte są na oścież, wpada ciepłe, miękkie powietrze. Jak gdzieś nad Adriatykiem....
                                                    Dobranoc - ptaki już ucichły.
                                                  • czarek_777 Re: 10.5.2011 - jest cudny dzień 10.05.11, 23:08
                                                    U mnie króliczek siedzi obok mnie, łasi się a ja czekam kiedy zaczniecie recenzować rządzących big_grin doczekam się ? doczekam - jak PiS wygra wybory big_grin big_grin big_grin big_grinbig_grin
                                                  • zuza_anna 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 07:14
                                                    Marzenia nie są karane, Czarek. Ja ten Twój PiS, w kosmos bym wysłała, bez prawa powrotu.
                                                    Najgorsza oszołomska partia!!!
                                                    Dzień dobry Wszystkim, tym KN, Cz, i M. Piękny dzień się zaczynał, a na zewnątrz, cudnie pachnie konwaliami i bzami. Niezapomnianego dnia życzę. Pozdrawiam smile
                                                  • 1zorro-bis Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień...???? 11.05.11, 07:23
                                                    u mnie leje jak cholera! Czolem Zuza, czolem Wszyscy!big_grin
                                                  • zuza_anna Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień...???? 11.05.11, 07:28
                                                    Cześć Zorrku! deszcz jest potrzebny, ale, mógłby padać w nocy nie w dzień wink
                                                  • al-szamanka Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień...???? 11.05.11, 10:52
                                                    Cześć Wszystkim smile

Pewnie, że deszcz jest potrzebny, Zuzanko, ale nie gradobicie, które u mnie na jutro zapowiadają - już się boje, bo tu zdarza się, że lecą z nieba piłeczki golfowe sad

Spokojnego dnia smile
                                                  • 1zorro-bis Czarek....moze sie zalapiesz? 11.05.11, 07:28
                                                    wyborcza.pl/1,75478,9574726,Obywatel_US_Army.html
                                                    big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • czarek_777 Re: Czarek....moze sie zalapiesz? 11.05.11, 07:43
                                                    Zorro ja swoje już odfajkowałem smile a poza tym co to takiego ? Legia Cudzoziemska przyjmowała także rzezimieszków z wyrokami i co smile i nic. Zuza pozdrowienia i miłego dnia smile
                                                  • 1zorro-bis Re: Czarek....moze sie zalapiesz? 11.05.11, 07:46
                                                    jak to co? Bedziesz mial swoja ukochana Hameryke....big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • czarek_777 Re: Czarek....moze sie zalapiesz? 11.05.11, 07:51
                                                    Hamerykę to ja mam tutaj - pod rządami pobolszewii big_grin
                                                  • czarek_777 Re: Czarek....moze sie zalapiesz? 11.05.11, 07:53
                                                    Świetny rysunek z tekstem z piosenki o Bronku smile jeleń do jelenia, gdy Bronek do nich celuje ze sztucera. Spokojnie ,On strzela tylko gafy ha ha ha ha ha ha.
    • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 13:20
      A Maseczka to zapewne śpi jeszcze, po nocy przygotowań do jutrzejszych Urodzin Majeczki....oj będzie się działo!big_grin
      • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 13:27
        Witam... Kalejdoskop... dzien piekny...w nocy wylalo sie to co wylac sie powinno i z utesknieniem spogladam na mape pogody na sobote. Jeszcze dwa dni temu, Baden-Baden przepowiadalo na sobote deszcz, dzisiaj wyglada to juz duzo lepiej. Nie bede sie wloczyc po ogrodach, kasynach, muzeach, wodospadach i okolicznych gorach w czasie deszczu - ale szansa jest spora - a ja musze te feralna date przyslonic dobrymi wrazeniami...
        AL - to ma byc siurpryza...wiec nie trab tak glosno...jedyna szansa, to to ze Majeczka dzisiaj nie zajrzy i nie zauwazy, ze cos tam przygotowujemy. Wirtualne przyjecie urodzinowe, to wcale nie jest takie proste...
        • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 13:43
          Wiem, wiem, dlatego przed jutrzejszymi Urodzinami idę przewietrzyć głowę big_grin
          Do wieczorkaaaaa.............
      • m.maska Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 15:42
        Wiecie co... jak to fajnie kiedys bylo - jeden adres i cala poczta w jednym miejscu... a teraz tysiac piecset adresow i jak to zwykle bywa, nie wszedzie sie zaglada. Dwa dni temu przez czysty przypadek zajrzalam na poczte nieotwierana od wielu tygodni i znalazlam zyczenia swiateczne - dobrze, ze wielkanocne a nie Bozonarodzeniowe - ale bylby wstyd.
        Ktos, kiedys mi bardzo bliski, dzisiaj, mozna spokojnie powiedziec dobry kumpel i znajomy i...towarzysz "niedoli" ktorego nieustannie gna po swiecie. Jak zwykle w takich chwilach kontatky nagle sie intensyfikują. Oczywiscie zaprosilam Go do nas, chocby na watek podrozniczy a On ze wstydem przyznal mi sie, ze zalegaja mu fotki i filmy od 2006 roku, przy czym w ciagu roku wozi go po swiecie kilka albo i kilkanascie razy.
        Pisze o tym - bo, faktem jest, ze to wlasnie internet pozwala na wznowienie tego rodzaju kontaktow, ktore uspione drzemaly wiele lat zupelnie zapomniane.
        Spotykamy w swojej podrozy przez zycie roznych ludzi...niekiedy wysiadaja z tego pociagu raz na zawsze a niekiedy nagle i niespodziewanie powracaja...smile
        Nas zawsze laczyla m.in. zylka podroznicza. W "tamtych" czasach gnalo nas po Polsce, to co bylo w zasiegu naszej drogi, wszystko obejrzelismy.. a teraz swiat i przerzucamy sie co kto i gdzie... czesto okazuje sie, ze te same miejsca odwiedzalismy. Juz wtedy zaszczepilismy te zainteresowania naszym dzieciakom, dzisiaj jego corka, juz mezatka i moj syn(wciaz "rajski ptak") jezdza na wlasna reke. Czy to sa geny?
        • m.maska Zuza!!! 11.05.11, 16:01
          cos mi mowi, ze te trzy siodemki jutro przypadna Majeczce...o ile nie wpadna w niespodzianki...
          • zuza_anna Re: Zuza!!! 11.05.11, 17:27
            Cześć Maseczko! nic nie szkodzi, jutro jest dzień Majeczki, to niech jej przypadną szczęśliwe siódemki smile
            • 1zorro-bis Re: Zuza!!! 11.05.11, 17:28
              to 777 od Czarka? big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              • zuza_anna Re: Zuza!!! 11.05.11, 17:48
                co ma piernik do wiatraka, Zorro! wink big_grin
            • m.maska Re: Zuza!!! 11.05.11, 18:32
              Cos mi mowi Zuza, ze jak tak dalej bedzie - to jeszcze dzisiaj stuknie ta koncowka - przeciez sama widzisz co sie dzieje.... dwa kozly i kazdy ma racje... Oni musza, bo inaczej sie udusza...
              Tylko wciaz nie moge zrozumiec Zorro... Zorro czego Ty oczekujesz? zmiany utrwalonych zapatrywan?...Twoj zdrowy rozsadek jest zupelnie inny od zdrowego rozsadku Czarka - a skad wiesz, ze to Twoj jest ten wlasciwy? bo my Ci tak mowimy? a moze to Ojciec Rydzyk wie lepiej - i my wszyscy jestesmy w bledzie? skoro Ojcu juz chca Nobla dawac, to chyba jednak cos w tym jest big_grinbig_grinbig_grin
              • 1zorro-bis Re: Zuza!!! 11.05.11, 18:39
                ja "napinam mu strune".....big_grinbig_grinbig_grin
              • zuza_anna Re: Zuza!!! 11.05.11, 19:38
                Zorro, mniej kafelków położył, a ten drugi...eh! szkoda słów smile
                • 1zorro-bis Re: Zuza!!! 11.05.11, 19:40
                  o....przepraszam! Ja moja norme dzisiaj wykonalem! a teraz ide na grilla....big_grinbig_grinbig_grin
        • m.maska 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 16:21
          Mam dzisiaj tak obciazony komputer...bo probuje w koncu posegregowac troche fotki z Turcji, ze ledwie mi sie otwieraja strony forum i to chyba dobrze, bo jak widze, zorro/czarek...to juz wiem wlasciwie co sie za tym kryje... a to podobno kobiety sa klotliwe... Panowie, czy Wam nigdy sie to nie znudzi? Zorro - przeciez Czarka nie przekonasz, On wie lepiej - zreszta nie tylko On...Ty znasz to z autopsji, On z teorii ale to niczego nie zmienia i tak wie lepiej...
          Kiedys ktos mi napisal, ze nie lubi mentalnosci niemieckiej... rozbawilo mnie to nieco - bo co mozna wiedziec o niemieckiej mentalnosci, jesli sie w tym kraju nie zylo, nie mieszkalo, nie pracowalo... co ja mieszkajac tutaj od lat trzydziestu wiem o mentalnosci Bawarczykow, czy Saksonczykow czy Szwabow?... nic - bo mieszkam w Nadrenii-Palatynacie... a mimo to ludzie w Nadrenii maja inna mentalnosc niz w Palatynacie... a w sasiednim Saarlandzie sa tez zupelnie inni - haslo: nie lubie niemieckiej mentalnosci... dogmat nie do podwazenia, bo Polak wie.
          • czarek_777 Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 17:39
            Tak się nie podlizujcie wszyscy do Majeczki, że ma urodzinysmile wiem o tym ale się do Niej nie podlizuję bo i po co smile - czy ktoś nie lubi Majeczki ? nie sądzę, BO Jej nie da się nie lubić tylko Ją kochać trzeba smile smile Majeczko kochana smile wszystkiego dobrego od moherowego Czarusia wink
            • 1zorro-bis Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 17:43
              a berecik masz nowy? Nie uciska?big_grinbig_grinbig_grin
            • zuza_anna Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 17:49
              Lizydupstwo, masz do perfekcji opanowane, Czarek!
            • m.maska Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 18:22
              Czarek, badz laskaw i nie wyskakuj przed szereg... zyczen urodzinowych nie nalezy skladac wczesniej... to po raz a po dwa, ze jesli o tym piszemy, to jutro bedziemy jej zyczenia skladac...
              • czarek_777 Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 18:30
                No to fajnie Zuziaczku - bo Maja też moher smile aleś Jej sprawiła komplement i życzenia...
                • m.maska Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 18:51
                  Czarek... jak Ty ludzi czytasz? Maja i moher? puknij sie w glowe...
                  • zuza_anna Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 19:32
                    Ja do ciebie pisałam, nie do Maji. Czytaj ze zrozumieniem!
                    • 1zorro-bis Re: 11.5.2011 - jest cudny dzień 11.05.11, 19:36
                      a ja komuch....big_grinbig_grinbig_grin
                      Mowie: za duzo "szesciopakow"!!big_grin
    • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień, zmiana tematu 11.05.11, 20:12
      Mam koleżankę, która za każdym razem, gdy jest we Włoszech przywozi stertę butów, zwykle około 20 par, bardzo drogich, z renomowanych firm. Przymierza je dopiero w domu, najczęściej większość z nich jej wtedy nie odpowiada, wiec natychmiast rozdaje je zaprzyjaźnionym paniom. Wczoraj, na kawie, zaproponowała mi te mokasynk w prezencie......

https://i51.tinypic.com/34fnpyf.jpg

...doskonałe wykonanie, skóra z węża, cena niebotyczna - nawet jej nie wymienię, bo po prostu wstyd. Wzięłam, a teraz zastanawiam się co z nimi zrobić, jako wegetarianka nie noszę nic zdartego ze zwierząt. Może dostanie je moja Mama
      • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień, zmiana tematu 11.05.11, 20:30
        A wracając z kawy dostrzegłam coś, co mi uszło.....kwitną akacje, są tak na biało osypane, że aż się uginają - zapach boski big_grin
        • zuza_anna Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień, zmiana tematu 11.05.11, 20:57
          Cześć AL! dlatego wiosna jest najpiękniejszą porą roku, te zapachy unoszące się w powietrzu,
          są niesamowite. Dla mnie może trwać, i trwać smile
          • al-szamanka Re: 9.5.2011 - jest cudny dzień, zmiana tematu 11.05.11, 21:05
            Tak, Zuzanko, te zapachy. A te akacji są dla mnie szczególne, po prostu rozpływam się z zachwytu big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka